Arbetslösa som inte längre söker jobb
Skriftlig fråga 2016/17:1439 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-18
- Överlämnad
- 2017-05-19
- Anmäld
- 2017-05-29
- Svarsdatum
- 2017-05-31
- Sista svarsdatum
- 2017-05-31
- Besvarad
- 2017-05-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
De senaste veckorna har jag besökt många företag tillsammans med Företagarna, Svenskt Näringsliv och LRF genom projektet Gilla Företagsamhet i min valkrets i Gävleborg. Det är många företagare som har gett uttryck för ett stort missnöje och besvikelse med regeringens företagarpolitik. Stora, breda skattehöjningar med fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, hot om kilometerskatt och höjda drivmedelsskatter är bara några frågor som har kommit upp, liksom den kraftiga höjningen av skatter rörande utdelning, de så kallade 3:12-reglerna.
En fråga som också har kommit upp hos många företag är att man har få sökande till de lediga tjänsterna, och en förklaring som ges av företagarna är att regeringen har höjt bidragen så mycket att det för många inte längre lönar sig att arbeta. Bidragshöjningar i kombination med stora skattehöjningar har gjort det mindre lönsamt att arbeta. Oavsett storleken på företaget eller branschen som företaget verkar i signalerar företagarna samma sak. De undrar var alla de arbetslösa som de läser om i tidningen är.
Med anledning av det ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att se till att det är mer lönsamt för arbetslösa att söka arbete än att ta emot bidrag?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1439 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Dnr Fi2017/02330/E4 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1439 av Lars Beckman (M) Arbetslösa som inte längre söker jobb
Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att det är mer lönsamt för arbetslösa att söka arbete än att ta emot bidrag. Lars Beckman hänvisar till att detta ges som en förklaring till att många företag har få sökande till de lediga tjänsterna.
En stor andel av befolkningen vill och kan arbeta. Sverige har ett högt arbetskraftsdeltagande i ett internationellt perspektiv, vilket också bidragit till att Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i EU.
Jag delar därför inte Lars Beckmans problembild. Huvudproblemet på svensk arbetsmarknad är inte att för få personer vill arbeta utan att de som vill och kan arbeta inte får jobb. Denna slutsats lyfts även fram av bl.a. SNS Konjunkturråd i deras senaste rapport. Många arbetslösa har idag inte de kvalifikationer som arbetsgivare efterfrågar. Arbetsgivare efterfrågar arbetskraft inom yrken som kräver eftergymnasial utbildning eller yrkesutbildning på gymnasial nivå, samtidigt som en allt större del av de arbetslösa har kort utbildning. Detta gäller också de nyanlända som ska etablera sig på arbetsmarknaden.
Därför har regeringens politik inriktats på att få fler i utbildning och skapa enklare vägar till jobb. Den aktiva arbetsmarknadspolitiken har anpassats. Regeringen har bl.a. inlett ett nytt kunskapslyft, en satsning som fullt utbyggd omfattar ca 70 000 platser inom yrkesvux, lärlingsvux, folkbildning, högskola och yrkeshögskola. Vidare har regeringen infört en satsning på validering samt snabbspår för nyanlända som har utbildning inom områden där bristen på arbetskraft är stor. Arbetsgivare kan få betydande lönesubventioner vid anställning av personer som står långt från arbetsmarknaden. Regeringen har minskat kostnaden för att anställa nyanlända och personer som varit arbetslösa i mer än tre år genom anställningsstöd. Staten har också föregått med gott exempel och skapat jobb med lägre kvalifikationskrav och infört moderna beredskapsjobb i staten.
För att ytterligare stärka drivkrafterna till inträde på arbetsmarknaden har etableringsersättningen reformerats så att ersättning endast utgår för den som deltar i de insatser som erbjuds. Dessutom har regeringen föreslagit begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn och avskaffat vårdnadsbidraget som höll framförallt utrikes födda kvinnor hemma.
Regeringen kommer löpande att presentera ytterligare reformer för att fler personer som vill och kan arbeta ska komma i arbete.
Stockholm den 31 maj 2017
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.