Arbetskraftsinvandring och entreprenörskap

Skriftlig fråga 2017/18:737 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-07
Överlämnad
2018-02-07
Anmäld
2018-02-08
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I tio år har Sverige haft en arbetskraftsinvandring som utgår från arbetsgivarens behov av arbetskraft, till skillnad från tidigare då en myndighetsbaserad bedömning av behovet av utländska arbetare i landet avgjorde. Varje år kommer många tusen arbetskraftsinvandrare till Sverige. Dessa bidrar med miljarder i produktion och skatteintäkter. Detta är något som tjänar Sverige väl och som bör värnas. Trots det har människor utvisats av Migrationsverket på grund av små felaktigheter och pappersstrul.

Sedan den 1 december 2017 har vi en ändring i utlänningslagen som möjliggör att återkallande av uppehållstillstånd upphävs när det gäller små brister som har åtgärdats. Det finns emellertid fall då entreprenörer har hamnat i kläm på grund av att dessa regler inte tar hänsyn till entreprenörens eller det berörda bolagets situation. När det gäller startup-företag är det inte ovanligt att styrelsen i bolaget väljer att ta ut en lägre lön för att säkerställa bolagets överlevnad, något som har fått till följd att talangfulla entreprenörer som har haft arbetstillstånd har fått dessa återkallade. Sverige bör ta vara på den talang och kompetens som finns hos dem som söker sig till vårt land.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att se till att arbetskraftsinvandrares hela situation beaktas vid beslut om uppehållstillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:737 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/00971/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:737 av Jessika Roswall (M)
Arbetskraftsinvandring och entreprenörskap

Jessika Roswall har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att se till att arbetskraftsinvandrares hela situation beaktas vid beslut om uppehållstillstånd.

Inledningsvis vill jag säga att jag delar Jessika Roswalls uppfattning att öppenhet mot omvärlden är viktigt för Sverige. En väl fungerande kompetensförsörjning är viktig för svenska företag och för Sverige som kunskapsnation. Sverige ska även vara ett attraktivt land för investeringar och för innovativa och kunskapsintensiva företag. Väl fungerande regelverk är ett av många instrument som kan bidra till en positiv utveckling i detta avseende.

Det regelverk som finns i dag ger goda möjligheter för personer med bra affärsidéer att komma till Sverige för att starta eller driva ett eget företag. Talangfulla personer kan genom reglerna för arbetskraftsinvandring även komma till Sverige för att arbeta i redan existerande företag. Gemensamt för dessa båda grupper är att de bidrar med idéer och talang som gynnar Sverige som kunskapsnation.

Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att bestämmelserna som reglerar egenföretagares etablering i Sverige skiljer sig från det system som styr arbetskraftsinvandringen av anställda. Personer från tredjeland som kommer till Sverige för att starta och driva ett företag behöver inget arbetstillstånd, men måste bland annat kunna styrka att de driver, har det avgörande ansvaret för och äger minst hälften av företaget. De måste också ha tillräckligt med egna pengar för att försörja sig och sin eventuella familj. För att ett arbetstillstånd ska beviljas en tredjelandsmedborgare som vill ta anställning i Sverige krävs däremot att lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor är i nivå med svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Vad gäller arbetskraftsinvandrare med anställning så har det de senaste åren uppkommit situationer då dessa tvingats lämna landet på grund av att deras arbetsgivare begått mindre misstag kopplade till villkoren för arbetstillstånd. Det finns en bred samsyn kring att regelverket för arbetskraftsinvandring behöver förändras och regeringen har tagit flera initiativ för att komma tillrätta med den här situationen. Jessika Roswall nämner bland annat de regler som trädde i kraft den 1 december 2017 och som innebär att ett tillstånd inte behöver återkallas om arbetsgivaren har avhjälpt bristen utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd. I december kom även vägledande domar från Migrationsöverdomstolen, som ligger i linje med vad regeringen vill åstadkomma.

Regeringen har också gett en utredare i uppgift att lämna förslag som gör det möjligt för arbetsgivare att rätta till mindre misstag efter det att Migrationsverket har påtalat att det finns brister i villkoren. Utredaren har lämnat förslag på författningsändringar som nu är ute på remiss. Det är regeringens avsikt att snarast möjligt återkomma med ett förslag, med utgångspunkt i utredarens arbete och remissutfallet. Varken enskilda arbetstagare, eller arbetsgivare, ska drabbas orimligt hårt om arbetsgivaren har begått ett mindre misstag.

Stockholm den 14 februari 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.