Arbetskraftbrist och regeringens agerande
Skriftlig fråga 2016/17:1545 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-07
- Överlämnad
- 2017-06-08
- Anmäld
- 2017-06-09
- Svarsdatum
- 2017-06-14
- Sista svarsdatum
- 2017-06-14
- Besvarad
- 2017-06-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
I en aktuell lagrådsremiss lägger regeringen fram förslag om att det ska vara möjligt att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete, om arbetsgivaren självmant har avhjälpt brister i arbetsvillkoren som annars skulle medföra återkallelse.
Det är på tiden, och den är mycket efterlängtad. Flera hundra människor har redan utvisats, trots arbetskraftsbrist, på grund av smärre misstag som har åtgärdats sedan flera år tillbaka. Dessa människor, och många som fortsatt riskerar att falla mellan stolarna, tar dock regeringen inte hänsyn till i sin lagrådsremiss. Man kan fråga sig varför.
I stället föreslår regeringen att detta ska dras i långbänk. Man anser att den lagändring som föreslås ska träda i kraft först om ett halvår, den 1 december 2017. Några skäl till att denna långbänk, som riskerar många människors vilja att göra rätt för sig och bidra till jobbtillväxt i Sverige, finns inte att ta del av i lagrådsremissen. Det duger inte.
Varje individ ska ha en trygg och rättssäker prövning av arbetstillstånd. Lagar och regler ska följa utvecklingen och förändras vid behov. Goda arbetsvillkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Så är det tyvärr inte i dag. Dagens regelverk för arbetskraftsinvandring har tydliga brister. Detta medför att enskilda drabbas hårt och faller mellan myndigheternas olika ansvar.
När både arbetsmarknad och integration har mötts på ett välordnat sätt, och individer prövats rättssäkert, är det bekymmersamt när föråldrade system inte hänger med i utvecklingen. I Skaraborg har vi några av dessa uppmärksammande fall, där skaraborgare till fullo stöder de drabbade och frågar sig varför regeringen drar ärendet i långbänk.
Ett av Arbetsförmedlingens uttalade bristyrken är kockar. Trots detta utvisas bland annat en kock på grund av smärre misstag från arbetsgivaren, många år tidigare. Eftersom det var just ett misstag justerades det direkt. Detta är alltså en person som skapar värde för familj, vänner, arbetskollegor och Skaraborg. Nu har personen utvisats efter tio år, på grund av en teknikalitet som sedan länge är justerad.
Regeringens bedömning, enligt lagrådsremissen, är att det inte finns behov av några övergångsbestämmelser. Ingen motivering till denna slutsats anges i lagrådsremissen. Detta är uppseendeväckande. Regeringen bör vid det här laget känna till att enskilda individer drabbats på ett orimligt sätt. Det rör till exempel händelser där arbetsgivaren kan ha gjort misstag som, när de sedan korrigeras, drabbar den enskilde i form av återkallande av uppehållstillstånd.
Regeringens bedömning är vidare att förslaget till förändring inte medför några kostnader som inte ryms inom befintliga anslag för berörda myndigheter och rättsväsendet. Migrationsverket menar dock att förslaget kan leda till viss resursbelastning, eftersom det medför att en prövning ska göras av om ett uppehållstillstånd inte ska återkallas.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Vilka konkreta åtgärder är ministern beredd att vidta för att säkerställa att de individer som redan drabbats av ett återkallande på grund av små misstag av arbetsgivaren kan återställas retroaktivt eller för att få på plats någon form av moratorium fram till dess att den nya lagregleringen träder i kraft?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1545 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
PAGE
2
Dnr Ju2017/05063/POL Ju2017/05139/POL | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1541 av Cecilia Widegren (M) Utvisningar trots arbetskraftsbrist samt på fråga 2016/17:1545 av Cecilia Widegren (M) Arbetskraftbrist och regeringens agerande
Cecilia Widegren har frågat mig vilka skäl som ligger bakom att dra förslaget om att det ska vara möjligt att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren självmant har avhjälpt brister i arbetsvillkoren som annars skulle medföra återkallelse i långbänk, hur jag motiverar att det inte behövs några övergångsbestämmelser och om jag är beredd att tills lagändringen träder i kraft vidta åtgärder för att se till att inte fler människor utvisas på grund av mindre misstag från arbetsgivaren.
Cecilia Widegren har även frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen är beredda att vidta för att säkerställa att de individer som redan drabbats av ett återkallande på grund av små misstag av arbetsgivaren kan återställas retroaktivt eller för att få på plats någon form av moratorium fram till dess att den nya lagregleringen träder i kraft.
Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.
Först vill jag erinra om att den lagstiftning som visat sig vara behäftad med stora brister, drevs igenom av den förra borgerliga regeringen. Som jag tidigare påpekat i ett svar på en snarlik fråga från Cecilia Widegren, så anser jag att invandringen till Sverige är och ska vara reglerad. Förslaget om ett moratorium går ut på att alla arbetstillstånd ska förlängas i avvaktan på ny lagstiftning. Det skulle innebära att den reglerade invandringen sätts ur spel. Förslaget innebär dessutom att oseriösa arbetsgivare kan betala arbetskraftsinvandrare lägre löner och ge dem sämre villkor. Jag tycker inte att det är rätt väg framåt. Regeringen kommer inte att införa system som öppnar upp för lönedumpning och underlättar för oseriösa arbetsgivare att fuska med villkoren.
Det är inte heller rimligt att, så som föreslås, tillämpa nya bestämmelser retroaktivt. Det skulle vara högst orättvist då det kräver att man godtyckligt bestämmer vilka som ska, respektive inte ska, omfattas av de nya bestämmelserna. Rättssäkerheten skulle med andra ord sättas ur spel. Av samma skäl är det inte aktuellt att genom övergångsbestämmelser göra bestämmelserna retroaktivt tillämpliga.
Jag vill slutligen bemöta påståendet om att regeringen medvetet låtit arbetet med att åtgärda problemen ”dras i långbänk”. Verkligheten är den motsatta. Regeringen har brutit ut förslaget om självläkning från övriga förslag som lämnades i betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91). Detta har gjorts just för att snabbt kunna gå vidare med förslaget så att fler inte utvisas på grund av arbetsgivares misstag. Samtidigt är det viktigt att lagstiftningen vilar på rättssäker grund. Lagstiftningsprocessen måste därför få ta sin tid. Ett förhastat förfarande riskerar annars leda till regler som inte kan användas eller som får oönskade effekter.
Stockholm den 13 juni 2017
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.