Arbetsgivaravgifter för personer över 65 år
Skriftlig fråga 2014/15:513 av Hans Rothenberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-08
- Överlämnad
- 2015-05-08
- Anmäld
- 2015-05-19
- Svarsdatum
- 2015-05-20
- Sista svarsdatum
- 2015-05-20
- Besvarad
- 2015-05-20
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Om fler som kan och vill arbeta efter fyllda 65 år gör det skulle det på många sätt innebära fördelar för såväl den enskilde som för den gemensamma ekonomin och samhället i stort. Dels för att fler människor som har arbetskapacitet och kommit upp i åren ska kunna påverka sin egen ekonomi och bidra med köpkraft. Dels för att skatteintaget till det offentliga kan förstärkas och bidra till att säkra många välfärdsfunktioner.
En höjning av arbetsgivaravgifter för personer över 65 år innebär bland annat att många äldre tappar kontakt med arbetslivet och får minskade möjligheter att dryga ut pensionen. Staten missar därmed skatteintäkter och momsintäkter som blir följden av mindre konsumtion. Höjningen av avgifterna påverkar inte minst många välfärdsföretag som anställer äldre. Det blir då dyrare för kunderna som många gånger är just äldre.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga:
Anser finansminister Magdalena Andersson att en höjning av arbetsgivaravgifterna för personer fyllda 65 år kommer att bidra till att fler kommer att arbeta efter att den formella pensionsåldern uppnåtts?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:513 besvarad av Magdalena Andersson (S), finansminister
Dnr Fi2015/2808 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:513 av Hans Rothenberg (M) Arbetsgivaravgifter för personer över 65 år
Hans Rothenberg har frågat mig om jag anser att en höjning av arbetsgivaravgifterna för personer fyllda 65 år kommer att bidra till att fler kommer att arbeta efter att den formella pensionsåldern uppnåtts.
Det är missvisande att bedöma politiken genom att se till enskilda finansieringsåtgärder. En utgångspunkt för regeringens politik är att alla människors kompetens ska tas tillvara så länge de vill och kan arbeta. Utvärderingar visar att sänkningar av socialavgifter, generellt sett, är ineffektivt som jobbskapande åtgärd. När det gäller huruvida personer väljer att pensionera sig visar ny statistik att det främst är viljan eller den fysiska hälsan som brister, inte arbetsgivarens efterfrågan. För att få fler äldre att arbeta längre måste arbetsmiljön förbättras och den arbetsrelaterade ohälsan förebyggas. Därför föreslår regeringen i Vårändringsbudgeten satsningar på till exempel högre kvalitet och ökad bemanning inom äldreomsorg som kommer att leda till att fler inom äldreomsorgen orkar och vill stanna kvar längre i arbete och dessutom till att färre personer, framförallt kvinnor, behöver gå ner i arbetstid för att ta hand om sina äldre anhöriga. Därtill föreslår regeringen satsningar på bland annat Arbetsmiljöverket, regionala skyddsombud och arbetslivsforskning.
Stockholm den 20 maj 2015
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.