Till innehåll på sidan

Användningen av skattepengar till projekt utan mätbara mål

Skriftlig fråga 2016/17:915 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-20
Överlämnad
2017-02-23
Anmäld
2017-02-24
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01
Besvarad
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

En ansvarsfull ekonomisk politik bygger på att stat, region och kommun är försiktiga med hur skattebetalarnas pengar används. Det innebär bland annat att de resurser som är våra gemensamma måste användas klokt och med en tydlig konsekvensanalys.

Nyligen har det rapporterats om ett projekt i Göteborg med namnet Stadslandet Göteborg som syftar till hållbar utveckling och naturbruk samt till att öka andelen närproducerade livsmedel i området. Inte minst har också projektet en ambition att förbättra integrationen för nyanlända och invandrare som redan etablerat sig i Sverige.

Trots att det saknas någon konsekvensanalys, mål för projektets effekter och beräkningar om det kan tänkas vara samhällsekonomiskt lönsamt har Tillväxtverket beviljat 13 miljoner kronor av svenska EU-medel för att stötta projektet. Till detta har Göteborgs kommun skjutit till ungefär lika mycket, vilket medför att hela projektet väntas kosta 32 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Bland annat ska närmare 2 miljoner kronor satsas på att anställa en kommunikatör – dock med oklara arbetsuppgifter.

Projektets huvudsakliga mål sägs vara att skapa arbetstillfällen inom odling, matlagning och livsmedelsförädling och en av projektledarna menar att av de personer som man intervjuat för projektet är ca 40 procent professionella inom dessa områden. Men statistikunderlaget är undermåligt och Göteborgs stad har själv dömt ut den enkät som använts då översättningen från svenska till arabiska och somaliska är bristfällig och lämnar utrymme för felaktiga svar. Hur många reella arbetstillfällen som man hoppas eller förväntar sig att projektet ska leverera finns över huvud taget inte några mätbara mål för.

Samtidigt har Göteborgs stad i samarbete med Arbetsförmedlingen beviljat bidrag och stödpengar på över 1 ½ miljon kronor till ytterligare ett tveksamt projekt – en kamelpark i Angered. Bland annat har pengarna använts till en studieresa till Kazakstan och till stängsel och inhägnader för marken som ska användas. Något bygglov för parken finns dock inte. Samtidigt bedriver man försäljning av kamelmjölk med hänvisning till att mjölken skulle hjälpa mot åkommor som diabetes och tuberkulos. Något som är helt felaktigt enligt både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.

Dessa båda projekt är tydliga exempel på när skattebetalarnas pengar, våra gemensamma resurser, används lättvindigt och utan mätbara konkreta mål.

Frågan är om ministern anser att myndigheter såsom Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen ska använda skattebetalarnas pengar till projekt som saknar såväl konkreta mätbara mål som konsekvensanalys.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna om Arbetsförmedlingens bidrag med skattemedel till en kamelpark i Angered?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:915 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/00439/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:915 av Lars Hjälmered (M) Användningen av skattepengar till projekt utan mätbara mål

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna om Arbetsförmedlingens bidrag med skattemedel till en kamelpark i Angered.

Det är angeläget att skattemedel används till det de är avsedda för. Våra gemensamma medel ska hanteras och används på ett ansvarsfullt sätt. Om inte detta görs finns det en uppenbar risk att allmänhetens vilja att betala skatt och att förtroendet för den offentliga förvaltningen urholkas.

I Sverige har vi en förvaltningsmodell som bygger på att myndigheterna ges stort ansvar att utveckla verksamheten på det sätt som bäst gagnar det uppdrag man har att förvalta. Det innebär att myndigheten, i det här fallet Arbetsförmedlingen, själv ansvarar för att säkerställa att de medel de tilldelas används på ett korrekt, effektivt och ansvarsfullt sätt. Jag vill ändå betona att uppföljning och utvärdering av arbetsmarknadsprojekt som finansieras helt eller delvis med våra gemensamma medel är mycket viktigt.

Stockholm den 1 mars 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.