Antalet hivsmittade i Europa

Skriftlig fråga 2016/17:875 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-17
Överlämnad
2017-02-17
Anmäld
2017-02-21
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statistiken för 2014 visar att 142 197 nya fall av hiv rapporterades i Europa, det högsta antalet smittade sedan statistiken introducerades i början av 1980-talet. 77 procent av fallen upptäcktes i östra Europa. Ryssland är det land i regionen där antalet hivsmittade är högst, med 58,4 fall per 100 000 invånare. Den vanligaste rapporterade smittvägen i de östliga länderna är oskyddat sex mellan heterosexuella personer men injektionsmissbruk är också en betydande orsak till smittspridning. Totalt, till och med år 2014, har WHO konstaterat att det finns 1 840 136 hivpositiva personer i den europeiska regionen, inkluderat Ryssland.

Män som har sex med män är den enda riskutsatta grupp där antalet nya hivpositiva personer fortsätter att öka inom EU/EEA. Av 29 992 nya hivdiagnoser 2014 i denna region berodde 42 procent på oskyddat sex mellan män.

Den ovan beskrivna utvecklingen är naturligtvis allvarlig och angelägen att bryta. Minskad smittspridning kan inte endast ske genom nationella åtgärder utan det behövs också internationellt samarbete, liksom samarbete mellan EU-länderna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att öka det internationella samarbetet i syfte att färre människor ska smittas av hiv?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:875 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01065/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:875 av Margareta Cederfelt (M) Antalet hivsmittade i Europa

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att öka det internationella samarbetet i syfte att färre människor ska smittas av hiv.

Sverige deltar i det internationella arbetet mot hiv/aids globalt, inom EU och regionalt i Sveriges omedelbara närområde och stödjer FN:s, Världshälsoorganisationens och EU:s deklarationer samt rapporterar regelbundet den svenska situationen i enlighet med våra internationella åtaganden.

Sverige deltog på FN:s generalförsamlings högnivåmöte om hiv/aids, som hölls den 8-10 juni 2016 i New York. Jag var där ledare för en delegation med representanter från Socialdepartementet, Utrikesdepartementet, Folkhälsomyndigheten och civilsamhället. Detta var ett tillfälle att visa Sveriges aktiva engagemang i arbetet mot hiv/aids och driva för Sverige prioriterade frågor i detta sammanhang, såsom preventivt arbete och vikten av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det var också ett tillfälle att både upprätthålla och skapa nya kontakter.

I Europa är det EU som koordinerar insatserna mot spridningen av hivinfektion. Malta har lyft hivinfektion som en av de frågor de avser att driva i egenskap av ordförandeland. Jag ska delta på det kommande informella ministermötet den 20 mars. Inför detta möte har ordförandelandet fört fram att de vill ha en diskussion om hur länderna inom EU ska kunna motverka den ökade spridningen av hiv som sker i vissa delar av Europa. Jag kommer att nyttja detta tillfälle att föra fram våra svenska ståndpunkter.

Inom den norra delen av Europa deltar Sverige aktivt i samarbete dels inom Joint Working Group on Health and related Social issues (JWGHS) under Barents Euro Arctic Council (BEAC), dels inom Northern Dimension Partnership for Health and Social Wellbeing (NDPHS). Vid organisationernas övergripande möten deltar representanter från Socialdepartementet.

På en internationell nivå är Sverige en stor bidragsgivare och stöttar både FN-organ och andra internationella aktörer som verkar inom detta område. T.ex. ökade det svenska kärnstödet till UNAIDS med 30 miljoner kronor till 230 miljoner kronor för 2017. Till Globala Fonden, som är den största internationella finansiären av insatser mot hiv/aids i utsatta länder, har Sverige utfäst ett stöd om 2,5 miljarder kronor för perioden 2017-2019.

Sverige är en av de främsta givarna till SRHR, och inte minst en av de främsta förespråkarna globalt för SRHR. Svenskt stöd till SRHR utgör ca 60 procent av Sidas hälsobistånd och ca 7 procent av det totala utvecklingssamarbetet.

Jag kommer att utifrån mitt ansvarsområde fortsatt noga följa denna fråga.

Stockholm den 1 mars 2017

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.