Ansvaret för snöskoterfrågor
Skriftlig fråga 2013/14:349 av Sandberg, Gunnar (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-23
- Anmäld
- 2014-01-23
- Besvarad
- 2014-01-29
- Svar anmält
- 2014-01-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 23 januari
Fråga
2013/14:349 Ansvaret för snöskoterfrågor
av Gunnar Sandberg (S)
till miljöminister Lena Ek (C)
Eftersom ingen myndighet har det övergripande ansvaret för snöskoterfrågor bildade olika myndigheter år 2007 Nationella Snöskoterrådet. Rådet var inget beslutande organ med myndighetsutövning utan ett samarbetsforum för att diskutera frågor som är förknippade med snöskoteråkandet. Det handlar om information, tillsyn, bevakning, regler för fordon och trafik, miljö och trafiksäkerhet samt skoterleder och infrastruktur. Detta samarbete gällde till och med utgången av år 2012.
Därefter har Naturvårdsverket på regeringens uppdrag utvärderat Snöskoterrådets arbete. I utvärderingen konstaterar man att arbetet var framgångsrikt utifrån gällande förutsättningar. Eftersom rådet inte var ett beslutande organ kunde rådet inte driva frågor om till exempel finansiering och skötsel av snöskoterleder. Det skulle ha krävt ett regeringsuppdrag och större resurser.
Utvärderingen visar att Nationella Snöskoterrådet har en viktig funktion att fylla, och stödet för att rådet ska fortsätta arbeta är starkt. I utvärderingen menar man att arbetet behöver förstärkas med ett tydligt uppdrag och en tydlig huvudman för att kunna besluta i frågor där rådet inte är överens och när det gäller lagstiftningsfrågor.
I ett frågesvar den 30 oktober 2012 skrev miljöministern att hon är angelägen om att arbetet fortsätter och att de snöskoterrelaterade frågorna sköts på bästa möjliga sätt även efter årsskiftet.
Fråga:
När avser miljöministern att komma med ett förslag om ett statligt organ som har det övergripande ansvaret för skoterfrågorna?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:349 besvarad av Miljöminister Lena Ek
den 29 januari
Svar på fråga
2013/14:349 Ansvaret för snöskoterfrågor
Miljöminister Lena Ek
Gunnar Sandberg har frågat mig när jag avser att komma med ett förslag om ett statligt organ som har det övergripande ansvaret för skoterfrågorna.
För att gemensamt kunna hantera snöskoterrelaterade frågor bildades det Nationella snöskoterrådet 2007 av tio olika myndigheter och organisationer. Under perioden 2007–2012 ansvarade Trafikverket, på eget initiativ, för samordningen och ledningen av rådet. Från och med den 1 januari 2013 har Naturvårdsverket varit sammankallande i rådet och haft ett samordningsansvar. Detta har även tydliggjorts i Naturvårdsverkets regleringsbrev.
Det märks inte minst på den breda sammansättningen av medlemmar i snöskoterrådet att de snöskoterrelaterade frågorna berör flera olika aktörer där var och en har sitt specifika ansvarområde. Det kan till exempel handla om frågor som rör trafiksäkerhet, miljöpåverkan, tillämpning av regelverk och tillsyn samt friluftsliv och turism. Här har olika myndigheter olika huvudansvar och olika expertis för de sakområden man ansvarar för i enlighet med instruktion och regleringsbrev.
I enlighet med ett uppdrag i regleringsbrevet för budgetåret 2013 har Naturvårdsverket utvärderat det Nationella snöskoterrådets arbete och föreslagit hur arbetet med de snöskoterrelaterade frågorna ska drivas vidare. Naturvårdsverkets utvärdering visar att arbetet i snöskoterrådet har fungerat bra och att det finns ett behov och en vilja bland snöskoterrådets parter att fortsätta samverka kring snöskoterrelaterade frågor i ett nationellt råd.
Naturvårdsverket föreslår därför i sin uppdragsredovisning att det Nationella snöskoterrådet fortsätter sitt arbete genom en förnyad frivillig överenskommelse mellan parterna. Verket föreslår vidare att de i rådet ingående myndigheterna ansvarar enligt ett roterande schema för exempelvis ordförandeskap samt att man samfinansierar rådets verksamhet utifrån sin organisations ansvar. Utvärderingen visar också att frågor som är svåra att hantera i snöskoterrådet, t.ex. på grund av motstridiga intressen, i stället kan tas om hand bl.a. genom att regeringen ger uppdrag till berörda myndigheter.
Naturvårdsverkets utvärdering visar att de olika parterna tillsammans har uppnått goda resultat genom sin konstruktiva samverkan. Fördelen med detta samarbete som bygger på frivillighet är att det ökar förståelsen parterna emellan och bygger på en vilja att nå resultat, vilket regeringen anser är bra.
Det finns en problematik kring miljöpåverkan och andra skadeverkningar orsakade av skoterkörning. Snöskotern är samtidigt ett värdefullt nyttofordon med stor betydelse både för näring och persontransporter där vägar saknas eller är oframkomliga för andra fordon. Arbetet med bl.a. buller, minskad miljöpåverkan samt ökad kanalisering av snöskotertrafiken är en viktig del i arbetet kring miljökvalitetmålet Storslagen fjällmiljö. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att föreslå en strategi med etappmål, styrmedel och åtgärder som ska bidra till att miljökvalitetsmålet Storslagen fjällmiljö nås. Det uppdraget ska redovisas i juni 2014.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.