Till innehåll på sidan

Ångbåtstrafik som hotas av EU:s vattendirektiv

Skriftlig fråga 2014/15:328 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-19
Överlämnad
2015-03-19
Anmäld
2015-03-20
Svarsdatum
2015-04-01
Sista svarsdatum
2015-04-01
Besvarad
2015-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

EU:s vattendirektiv stoppar besöksnäring. Enligt uppgifter från Sveriges Ångbåtsförening hotas besöksnäring och turisttrafik med till exempel Nossebros ångbåt S/S Nossan, som riskerar att stoppas till följd av tolkning och hantering av EU:s vattendirektiv. 

År 2000 antogs EU:s så kallade ramdirektiv för vatten. Vattendirektivet omfattar allt vatten, det vill säga sjöar och vattendrag, grundvatten, större flodmynningar och kustvatten. Sveriges riksdag beslutade 2004 att Sverige ska delas in i fem vattendistrikt med en vattenmyndighet i varje. 

Det betyder att en länsstyrelse i varje distrikt utsetts till vattenmyndighet med ansvar för att förvalta kvaliteten i vattenmiljön inom distriktet. Dessa vattenmyndigheter ska se till att EU:s ramdirektiv för vatten genomförs i Sverige. Varje vattendistrikt har en vattendelegation som fattar beslut om miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplaner. 

Länsstyrelsen ska inte kunna gömma sig bakom detta vattendirektiv från EU. Den har ett ansvar att se till helheten i befintlig verksamhet och vattenmiljö samt besöksnäring, företagande, civilt samhälle, historiskt och kulturellt föreningsliv med mera. Det råder stor osäkerhet om huruvida länsstyrelsen i detta fall gjort en balanserad analys och tolkning av vattendirektivets innebörd. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att besöksnäringen och ångbåtstrafiken kan fortsätta även med EU:s vattendirektiv? 

Svar på skriftlig fråga 2014/15:328 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/1410/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:328 av Cecilia Widegren (M) Ångbåtstrafik som hotas av EU:s vattendirektiv

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för att säkerställa att besöksnäringen och ångbåtstrafiken kan fortsätta även med EU:s vattendirektiv.

Regeringens ambition är att ta krafttag i arbetet med att öka takten med att nå miljökvalitetsmålen och det krävs stora satsningar för att det ska vara möjligt att nå de havs- och vattenrelaterade målen. En tydlig ambitionshöjning och kraftfulla åtgärder behövs framöver. Många sjöar och vattendrag uppfyller inte god ekologisk status enligt EU:s ramdirektiv för vatten (2000/60/EG). Att skydda vårt vatten är och förblir viktigt för att skapa förutsättningar för besöksnäringen i Sverige.

I december 2009 beslutade vattendelegationerna om åtgärdsprogram enligt vattendirektivet. Trots att dessa genomförs, har Sveriges sjöar vattendrag och havsområden ändå fortsatt stora miljöproblem. Vilka åtgärder som behövs och är lämpliga, och hur omfattande de ska vara beror på lokala förhållanden och problem. I december i år kommer vattendelegationerna att besluta om nya uppdaterade åtgärdsprogram. Åtgärdsprogrammen riktar sig till myndigheter och kommuner och anger vad de ska göra i form av exempelvis tillsyn, rådgivning, ändrade eller nya föreskrifter. För närvarande är vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram ute på samråd. Detta pågår till och med den 30 april. Vattenmyndigheterna har skickat ut underlaget för samråd till en lång rad myndigheter, kommuner och organisationer.

Stockholm den 1 april 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.