Ändrade regler vid båtfynd

Skriftlig fråga 2017/18:1554 av Catharina Bråkenhielm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-21
Överlämnad
2018-06-25
Anmäld
2018-06-26
Sista svarsdatum
2018-07-09
Svarsdatum
2018-07-19
Besvarad
2018-07-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Med dagens lagstiftning får den som hittat en övergiven båt äganderätt till densamma efter tre månader, förutsatt att inte den ursprunglige ägaren hittats. Detta är en alltför snäv tidsram. Många båtar är inte registrerade, vilket gör det svårt att hitta den ursprunglige ägaren. Många båtägare förvarar dessutom båten på annan ort än bostadsorten eller på båtplatsen en bit bort från bostaden och upptäcker därför kanske inte att båten saknas förrän tidsramen på tre månader passerat. En inte helt ovanlig situation som uppstår är alltså att en båt hittas, anmäls till polisen och överlåts till upphittaren, utan att den ursprunglige båtägaren ens fått vetskap om att båten varit borta. Detta är inte rättssäkert.

Jag vill därför fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vad avser statsrådet att göra för att stärka rättssäkerheten för båtägarna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1554 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/03553/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1554 av Catharina Bråkenhielm (S)
Ändrade regler vid båtfynd

Catharina Bråkenhielm har frågat mig vad jag avser att göra för att stärka rättssäkerheten för båtägarna. I frågan tar hon upp att tidsramen om tre månader är alltför snäv och att en upphittare kan få överta äganderätten till en båt utan att den ursprunglige båtägaren känner till att båten har varit borta.  

Den som hittar något som är borttappat ska, enligt lagen om hittegods, utan oskäligt dröjsmål anmäla fyndet till Polismyndigheten. Om ägaren är känd, ska Polismyndigheten underrätta honom eller henne. Ägaren har i så fall en månad på sig att hämta ut godset, annars tillfaller det upphittaren. Om ägaren inte är känd, tillfaller godset upphittaren om ägaren inte blir känd inom tre månader från det att anmälan gjordes. Lagen gäller för såväl båtar som andra slags föremål. I vissa fall, t.ex. om en övergiven båt har bärgats, kan i stället lagen med vissa bestämmelser om sjöfynd vara tillämplig. Den lagen innebär bl.a. att Polismyndigheten även ska kungöra att bärgning har skett.

Det är naturligtvis olyckligt om äganderätten till en båt övergår till en upphittare utan att ägaren har märkt att båten är borta. Det är viktigt att reglerna om hittegods är ändamålsenliga och att det finns en god balans mellan de intressen som gör sig gällande. Jag avser därför att följa frågan.

Stockholm den 19 juli 2018

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.