Åldersgräns vid köp av energidryck

Skriftlig fråga 2013/14:599 av Hillevi Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-06
Överlämnad
2014-05-07
Anmäld
2014-05-08
Besvarad
2014-05-14
Sista svarsdatum
2014-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Larsson (KD)

 

Åtskilliga dödsfall bland barn och ungdomar har kunnat kopplas till konsumtion av energidrycker. Även om ett underliggande hjärtfel, överdriven alkoholkonsumtion eller annat angetts som dödsorsak så har kombinationen med stora mängder energidryck bidragit till den fatala utgången. Enligt en forskningsstudie pumpade hjärtats kammare hårdare en timme efter försökspersonernas intag av energidryck vilket ledde till att hjärtrytmen förändrades. Forskaren Jonas Dorner menar att stort intag av koffein kan leda till snabba hjärtslag, hjärtklappning, förhöjt blodtryck och i värsta fall anfall eller plötslig död. Koffein är dessutom beroendeframkallande. Den höga koffeinhalten är kännetecknande för energidryck. Det finns ingen maxgräns för koffeininnehållet. Ofta motsvarar en liten burk energidryck en kopp kaffe, men det förekommer också att en liten burk motsvarar tre koppar kaffe. Det finns dessutom så kallade små shots till försäljning med extra hög koffeinhalt. Livsmedelsverket avråder personer med hjärtfel från att dricka energidryck. Detsamma gäller barn och gravida. Energidryck bör inte heller användas som törstsläckare, drycken fungerar i stället vätskedrivande. Särskilt bör drycken undvikas som törstsläckare kopplat till hård träning. Trots det förekommer det att barn ges energidryck som prestationshöjare i samband med träning och match. Många svenska butiker har infört en 15-årsgräns. Men det finns ingen lagstadgad åldersgräns, ingen maxgräns för koffeinhalten eller ens krav på varningstext. Enligt en europeisk studie är det framför allt barn 10–18 år som konsumerar energidryck, många överkonsumerar drycken och nära hälften blandar med alkohol (trots sin unga ålder).

Min fråga till ministern är:

Kan ministern tänka sig att verka för en åldersgräns vid köp av energidryck för att göra energidryck mindre lättillgänglig för barn?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:599 besvarad av Hillevi Larsson (S)

Dnr L2014/1446/POL

Landsbygdsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:599 av Hillevi Larsson (S) Åldersgräns vid köp av energidryck

Hillevi Larsson har frågat Maria Larsson om hon kan tänka sig att verka för en åldersgräns vid köp av energidryck för att göra energidryck mindre lättillgänglig för barn.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig inledningsvis konstatera att jag, i likhet med frågeställaren, anser att det är beklagligt och olämpligt att barn köper och konsumerar stora mängder energidrycker.

Energidrycker och deras ingredienser, bl.a. koffein, har utretts av experter i en rad länder och av EFSA, den europeiska livsmedels-säkerhetsmyndigheten, i flera omgångar. Dessa utredningar har inte visat att energidrycker är farliga för hälsan om man dricker dem i måttliga mängder. De energidrycker som innehåller mycket hög koffeinhalt måste märkas med ”hög koffeinhalt”. Vid stor konsumtion av drycker med hög koffeinhalt finns risk för koffeinförgiftning. För att skydda särskilt känsliga grupper ställer Livsmedelsverket krav att energidrycker med hög koffeinhalt ska märkas med uppgift om att de inte bör konsumeras av gravida, ammande och barn. Livsmedelsverket informerar även på sin hemsida om att barn och ungdomar bör vara extra försiktiga eftersom de lättare kan drabbas av koffeinförgiftning och att energidrycker inte ska användas som törstsläckare eller som vätskeersättning vid fysisk aktivitet. Livsmedelsverket varnar också för att blanda energidryck med alkohol.

I den nya EU-förordningen om tillhandahållande av livsmedels-information till konsument som träder i kraft den 13 december 2014 finns krav på att livsmedel med högt koffeininnehåll ska märkas med ”Hög koffeinhalt. Rekommenderas ej för barn och gravida eller ammande kvinnor.”

Jag välkomnar detaljhandelns egna initiativ att inte sälja energidrycker till barn. Genom branschens egna initiativ, lagstiftningens märkningskrav och Livsmedelsverkets information till konsumenterna anser jag inte att det i nuläget finns skäl att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 14 maj 2014

Eskil Erlandsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.