Till innehåll på sidan

Åldersbedömning av ensamkommande barn och unga

Skriftlig fråga 2016/17:880 av Christina Örnebjär (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-17
Överlämnad
2017-02-17
Anmäld
2017-02-21
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01
Besvarad
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det har blivit tydligt att dagens system med åldersbedömningar inte är rättssäkert och inte fungerar för alla som behöver sådan bedömning. Eftersom det är den asylsökande som ska kunna bevisa sin ålder och många saknar identitetshandlingar har i praktiken den medicinska bedömningen blivit rådande. Det är positivt att regeringen gett Rättsmedicinalverket i uppdrag att upprätta ett rättssäkert system för detta men i väntan på att det nya systemet är på plats är frågan vad som egentligen ska gälla för den enskilde.

Migrationsverket anger att de informerar den enskilde om att en medicinsk ålderbedömning kan stärka den enskildes bevisning och att myndigheten också bekostar en sådan undersökning. I verkligheten har dock enskilda individer inte kunnat få en medicinsk åldersbedömning då det berörda landstinget anger att det helt enkelt inte utför medicinska åldersbedömningar. Detta har inneburit att åldern har skrivits upp i många fall. Det går inte att överklaga ett beslut om en åldersbedömning och den enskilda hamnar efter uppskrivning i en situation där man till exempel inte längre har tillgång till god man.

För många resulterar dessa osäkra åldersbedömningar i oro och ångest med självskadebeteende och i värsta fall suicid till följd.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att i väntan på att Rättsmedicinalverkets nya åldersbedömningssystem är på plats se till att alla ensamkommande unga som vill också får genomgå en medicinska åldersbedömning oavsett i vilket landsting de är bosatta?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:880 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/01638/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:880 av Christina Örnebjär (L) Åldersbedömningar av ensamkommande barn och unga

Christina Örnebjär har frågat mig vad jag avser att göra för att i väntan på att Rättsmedicinalverkets nya åldersbedömningssystem är på plats se till att alla ensamkommande unga som vill också får genomgå en medicinsk åldersbedömning oavsett i vilket landsting de är bosatta.

Precis som Christina Örnebjär konstaterar har det under lång tid varit svårt att få medicinska åldersbedömningar genomförda, bland annat beroende på brist på anbud från relevanta utförare. Socialstyrelsens rekommendationer från 2012 för hur medicinska åldersbedömningar bör utföras har inte fungerat i praktiken. Det har därför varit angeläget att finna en bättre ordning för hur sådana ska kunna genomföras.

Resultatet av Rättsmedicinalverkets upphandling innebär att både magnetkameraundersökning av knäled och röntgenundersökning av visdomständer kommer att utföras över hela landet i samtliga av de sex geografiska regioner som upphandlingen delades in i. Den upphandlade kapaciteten i varje region ligger på minst 500 undersökningar i månaden, vilket innebär sammanlagt minst 3 000 undersökningar i månaden sett till hela landet.

Både Migrationsverket och Rättsmedicinalverket bedömer nu att medicinska åldersbedömningar i Rättsmedicinalverkets regi kommer att vara på plats inom några veckor, det vill säga under mars 2017.

Mot bakgrund av detta avser jag för närvarande inte vidta några ytterliga åtgärder med anledning av Christina Örnebjärs fråga.

Stockholm den 1 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.