75 000 enskilda fall
Skriftlig fråga 2013/14:523 av Oskarsson, Christina (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-03-25
- Anmäld
- 2014-03-25
- Besvarad
- 2014-04-02
- Svar anmält
- 2014-04-02
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 25 mars
Fråga
2013/14:523 75 000 enskilda fall
av Christina Oskarsson (S)
till statsrådet Ulf Kristersson (M)
Borgerliga företrädare och debattörer försöker reducera den sociala misären i den havererade sjukförsäkringens spår till enskilda fall. Nu uppgår antalet enskilda fall till över 75 000 som utförsäkrats eller tvingats att lämna sjukförsäkringen för att i stället söka jobb. När vi socialdemokrater för fram krav på att hjälpa och stötta dessa människor får vi höra: Ni vill bara ha bidrag, bidrag och bidrag. Sedan kommer valsen om regeringens arbetslinje.
Det är hög tid för tillnyktring och saklig debatt i det borgerliga lägret. Tusentals människor i Sverige lever i dag, helt i onödan, i rädsla och otrygghet genom regeringens politik. De är inte bara enskilda fall utan medmänniskor som behöver vårt stöd för att i sämsta fall åtminstone få leva tryggt under sin sista tid i livet och i bästa fall få en väg till tillfrisknande och arbete.
Regeringens tro på att försämrade försäkringar innebär att fler återkommer i arbete har hela tiden motbevisats av verkligheten. Sjuktalen ökar stadigt och är nu i nivå med vad som rådde före införandet av den så kallade rehabiliteringsgarantin. Trots det minskas resurserna till rehabilitering, och anslagen till företagshälsovården skärs ned med 90 procent. Och utförsäkringarna fortsätter.
Genom vilka insatser vill statsrådet ge de utförsäkrade anständiga livsförutsättningar?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:523 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson
den 2 april
Svar på fråga
2013/14:523 75 000 enskilda fall
Statsrådet Ulf Kristersson
Christina Oskarsson har frågat mig genom vilka insatser jag vill ge de utförsäkrade anständiga livsförutsättningar.
En av de viktigaste frågorna för Alliansregeringen när den tillträdde i oktober 2006 var att minska det omfattande utanförskapet från arbetsmarknaden som till stor del bestod av sjukfrånvaro. Regeringen har genomfört en rad åtgärder som syftar till återgång i arbete. Åtgärderna har stor bredd och omfattar såväl en aktivare sjukskrivningsprocess som nya samverkans- och stödåtgärder för att underlätta för sjukskrivna att komma tillbaka i arbete.
Sjukförsäkringsreformen har gett resultat. I november 2013 uppbar ca 220 000 färre personer sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning jämfört med september 2006. Sjukfrånvaron har gått ned till en genomsnittlig europeisk nivå från att varit bland de högsta i Europa. Regeringen anser att begränsningen av hur länge en sjukskrivning ska kunna pågå är en central del av reformen.
Den som når den bortre gränsen för hur länge sjukpenning kan betalas ut erbjuds att delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program som kan utformas individuellt för att svara mot den enskildes behov och förutsättningar. Det har visat sig att cirka 10 procent av dem som skrivs in i arbetslivsintroduktionen kan därefter återgå i arbete. För cirka 40 procent bedöms det finnas behov av mer omfattande arbetsmarknadspolitiska insatser för att de ska kunna komma tillbaka i arbete. Cirka hälften av dem som lämnar sjukförsäkringen till följd av den bortre gränsen kommer tillbaka till sjukförsäkringen, då det visat sig att de ännu inte kan hjälpas tillbaka till arbete. Bilden att 75 000 människor kastats ut från försäkringen är således missvisande.
Regeringen har under denna mandatperiod också genomfört en omfattande satsning på arbetslivsinriktad rehabilitering. Före reformen var det inte ovanligt med sjukskrivningar som pågick 5–10 år och även betydligt längre än så. Genom regeringens satsning kan arbetslivsinriktad rehabilitering sättas in så tidigt som möjligt där det behövs.
En väl fungerande sjukförsäkring bygger på en balans mellan drivkrafter och stöd för individen. Den sjukförsäkring som vi hade under tidigt 2000–tal visar vad som händer om denna balans inte finns.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.