Västsahara
Motion 2016/17:467 av Björn Söder m.fl. (SD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2016-09-30
- Granskad
- 2016-09-30
- Hänvisad
- 2016-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör genomföra det beslut om att erkänna Västsahara som fattades med anledning av riksdagens betänkande 2012/13:UU8, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att den utlovade folkomröstningen i Västsahara genomförs och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Sveriges riksdags beslut, av den 5 december 2012, om att Sverige snarast bör erkänna den saharisk-arabiska republiken i Västsahara och att även verka för detta inom EU, bör snarast fullföljas. Det är anmärkningsvärt att den tidigare alliansregeringen, trots riksdagens tydligt uttalade vilja i frågan, inte agerade för att genomföra beslutet. Sveriges regering bör enligt vår mening respektera den demokratiska processen och förhålla sig till riksdagens majoritetsförhållanden.
Eftersom det ovannämnda beslutet fattades av en rödgrön majoritet stödd av Sverigedemokraterna, och eftersom det nu är de rödgröna som innehar regeringsställning, borde det emellertid inte längre finnas något hinder kvar för ett erkännande. Trots detta valde regeringen under verksamhetsåret 2015/16 att inte erkänna Västsahara, med hänvisning till den FN-ledda fredsprocessen. Det faktum att Marocko kort efter att Sverige beslutat att inte erkänna, sparkade ut stora delar av FN-delegationen ur landet och därmed i praktiken avslutade FN:s arbete hoppas vi kommer att få regeringen att inse sitt misstag och tänka om under året 2016/17.
Vi vill betona att den bästa vägen mot självständighet för Västsahara visserligen är att fredsförhandlingarna genomförs och folkomröstningen kommer till stånd så att västsaharierna själva får avgöra sin framtid. Marocko visar enligt oss dock inga tecken på att vilja samarbeta med västsaharierna, deras exilregering, eller att bidra till en folkomröstning. Tvärtom sköter man den humanitära situationen i området mycket dåligt. Enligt Amnesty International utsätts etniska sahrawier rutinmässigt för systematiska människorättskränkningar av den marockanska staten och marockanska bosättare som agerar med statens tysta medgivande. Yttrande- och föreningsfriheten är starkt inskränkta, journalister och politiskt aktiva fängslas och tortyrliknande behandling inom rättsväsendet är vanligt förekommande. Det är därför enligt oss viktigt att Sverige och EU sätter ökad press på Marocko för att landet inte ska fortsätta att förhala och försvåra för en framtida folkomröstning. Situationen i flyktinglägren är dessutom så pass allvarlig, och västsaharierna har väntat på en folkomröstning om självständighet i så många år nu, att man rentav kan tala om att det uppstått en desperation. Vi menar därför att det inte längre finns någon annan utväg än att sätta ytterligare press på Marocko genom att Sverige och andra länder redan nu erkänner Västsahara som suverän stat. Det finns samtidigt en exilregering i Västsahara, ett fungerande styre över det område som inte är ockuperat och de har under mycket lång tid kämpat för sin självständighet utan att ta till vapen.
Sverige bör av samma skäl även verka för ett erkännande, eller en folkomröstning, inom ramen för EU. Europeiska unionen kan exempelvis sätta press på Marocko genom att omförhandla fiskeavtal med Marocko samt ställa krav på att landet upphör med sina folkrättsliga brott gentemot västsaharierna.
Björn Söder (SD) |
|
Jeff Ahl (SD) |
Markus Wiechel (SD) |
Johan Nissinen (SD) |
Pavel Gamov (SD) |
Johnny Skalin (SD) |
|
Yrkanden (2)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör genomföra det beslut om att erkänna Västsahara som fattades med anledning av riksdagens betänkande 2012/13:UU8, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Utrikesutskottet
Betänkande 2017/18:UU14 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att den utlovade folkomröstningen i Västsahara genomförs och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utrikesutskottet
Betänkande 2017/18:UU14 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.