Utvisning vid grovt blåljussabotage

Motion 2023/24:882 av Markus Wiechel (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-03
Granskad
2023-10-03
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utländska medborgare som gör sig skyldiga till grovt sabotage mot blåljusverksamhet ska dömas till utvisning och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att medborgare med dubbla medborgarskap som gör sig skyldiga till grovt sabotage mot blåljusverksamhet ska förlora sitt svenska medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Brottsrubriceringen Sabotage mot blåljusverksamhet trädde i kraft den 1 januari 2020 och finns i 13 kap. brottsbalken, tillsammans med det som kallas för de allmänfarliga brotten. Här finner man även mordbrand, kapning, flygplatssabotage och allmänfarlig ödeläggelse, som exempelvis att spränga en bomb.

Det mycket efterlängtade tillskottet i lagboken innebär en särskild rubricering för angrepp (eller någon annan typ av störning) mot polis, räddningstjänst eller ambulans som syftar till att allvarligt försvåra eller hindra verksamheten. Tidigare saknades tyvärr en övergripande paragraf med lagstöd för att blåljuspersonalen ska få sköta sin verksam­het och arbeta ostörda med sina respektive uppgifter och inte hindras i sitt arbete. Blå­ljusverksamheten är som bekant en mycket samhällsviktig och skyddsvärd verksamhet, varför det finns skäl för denna att ha ett särskilt starkt skydd. En attack mot denna verk­samhet bör därför i olika grad betraktas som en direkt attack mot hela vårt samhälle. En förövare som döms för sabotage mot blåljusverksamhet döms till fängelse i upp till fyra år. För grövre dåd finns också rubriceringen grovt sabotage mot blåljusverksamhet som innebär som lägst 2 år och upp till livstids fängelse. I dessa fall har gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.

Under de så kallade påskkravallerna (även kallat påskupploppen) möttes exempelvis poliser och brandmän av alltifrån livsfarliga stenar till molotovcocktailar samtidigt som de riskerade att brännas till döds i sina fordon eller lynchas av upprorsmakarna. Flera hundra blev skadade, varav många tvingades att uppsöka sjukhusvård, och i många fall blev det enda rimliga alternativet att retirera från deras samhällsviktiga uppdrag. Vittnesmål pekade på dessa kravaller som de grövsta någonsin och att ingen miste livet har beskrivits som ren tur. Trots att gärningsmän genom att dömas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet bokstavligen gjort sig skyldiga till en av de grövsta typerna av angrepp mot vårt samhälle är det idag ingen självklarhet att vederbörande utvisas i de fall han eller hon råkar vara utländsk medborgare. Tvärtom får de i regel stanna i Sverige, även vid de tillfällen då åklagare med rätta har yrkat på utvisning. Som exempel finns några av de väldigt många utomeuropeiska män som dömdes för detta i samband med dessa kravaller:

  • Gärningsmannen MH (med somaliskt medborgarskap) bedömdes vara en ledar­gestalt under korankravallerna då han vid flera tillfällen stod först eller i första ledet. Kastade sten, bland annat en stor mot en polis på nära håll, samt visade genom gester andra förövare vad de borde göra. Slapp utvisning trots att åklagaren yrkat på det, men tingsrätten i Norrköping angav som skäl att han hade stark familjeanknytning.
  • Gärningsmannen HAM (med irakiskt medborgarskap) kastade ett mycket stort antal stenar mot blåljuspersonal i Örebro, där de kanske grövsta attackerna skedde. Minst en av de han kastade träffade en polis. Han var även delaktig i att forcera polisens avspärrningar. Örebro tingsrätt avslog utvisningsyrkandet.
  • Gärningsmannen AI (med somaliskt medborgarskap) ertappades också med att delta i de våldsamma attackerna i Örebro. Filmer från platsen visade tydligt att han kastat åtminstone fem stenar. Inget utvisningsyrkande.
  • Gärningsmännen och bröderna AK1 och HK (med syriska medborgarskap) som varit djupt engagerade i attackerna dömdes av Örebro tingsrätt till livstids utvisning då det skulle medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet om de skulle få stanna i Sverige. Hovrätten rev upp utvisningsbesluten.
  • Gärningsmannen AK2 (syrisk medborgare) ertappades med att på nära håll attackera polis med stenar. Örebro tingsrätt avslog åklagarens yrkande om att få honom utvisad.
  • Gärningsmannen MA (rysk medborgare) deltog i flera attacker mot både blåljus­fordon och personal. Åklagaren yrkade inte på utvisning.

Det finns inga ursäkter för personer som sysslar med den här typen av brottslighet som är direkt riktad mot det svenska samhället i allmänhet och mot blåljuspersonal, som arbetar med att skydda och hjälpa vårt samhälle, i synnerhet. Är man myndig och medborgare i ett annat land har man därför förbrukat sin rätt att vistas i Sverige om man gjort sig skyldig till grovt sabotage mot blåljusverksamhet och bör därför utvisas. Om man är en svensk medborgare som också har ett annat medborgarskap har man likaså bevisat att lojaliteten till det svenska samhället inte är tillräcklig, varför det svenska medborgarskapet bör upphävas.

 

 

Markus Wiechel (SD)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utländska medborgare som gör sig skyldiga till grovt sabotage mot blåljusverksamhet ska dömas till utvisning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialförsäkringsutskottet
    Betänkande 2023/24:SfU14
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att medborgare med dubbla medborgarskap som gör sig skyldiga till grovt sabotage mot blåljusverksamhet ska förlora sitt svenska medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Konstitutionsutskottet
    Betänkande 2023/24:KU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.