Till innehåll på sidan

Utökning av antalet hyresnämnder för att stävja olovlig andrahandsuthyrning

Motion 2022/23:141 av Ingela Nylund Watz (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-16
Granskad
2022-11-17
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att utöka antalet hyresnämnder för att förkorta handläggningstiderna och därmed snabbare stävja olovlig andrahandsuthyrning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problemet med oriktiga hyresförhållanden är väl känt och något som Telge Bostäder AB, liksom allt fler fastighetsägare, arbetar aktivt med i syfte att stävja fusk och motverka den organiserade ekonomiska brottsligheten och därmed skapa ordning och reda på bostadsmarknaden. Dessvärre förhindras de ökade ambitionerna i hög utsträckning av de mycket långa handläggningstiderna i hyresnämnderna. I exempelvis Stockholms län finns det idag bara en hyresnämnd. Det innebär att nämnden ensam hanterar samtliga ärenden, vilket är helt otillräckligt och skapar en ohållbar situation med extremt långa väntetider. Idag är ärenden som rör olovlig andrahandsuthyrning och bristande behov av bostad lågprioriterade. Detta är möjligt eftersom hyreslagen är utformad så att nämnderna har ett avgörande beslutsmandat avseende handläggning av ärenden.

Väntetiden för att få till stånd ett sammanträde i hyresnämnden kring ärenden som rör olovlig andrahandsuthyrning och/eller bristande behov av lägenheten är inte sällan 1,5–2 år i Stockholms län. Om beslutet sedan överklagas kan tidsutdräkten till avgörande bli upp emot fyra år. Det är inte rimligt med så långa handläggningstider och att tviste­ärenden inte avgörs. Självfallet motverkar detta fastighetsägarnas höjda ambitioner att motverka fusk och oriktigheter, liksom det riskerar att motverka intentionen med den nya, stramare lagstiftningen kring olovlig andrahandsuthyrning.

De långa handläggningstiderna påverkar inte bara hyresvärdarna negativt; det öpp­nar också upp för fortsatt fusk med olika typer av bidrag. Så länge hyresgästen inte kan skiljas från sitt kontrakt genom egen avflytt eller via beslut från hyresnämnden kan fusket och bedrägerierna fortsätta och systematiseras, vilket innebär att den svarta bostadsmarknaden växer samtidigt som den ordinarie krymper. Möjligheten för vanliga medborgare att få ett fast och tryggt boende begränsas därmed.

För att den relativt nya, mer strama lagstiftningen på området inte ska vara verknings­lös och för att underlätta hyresvärdarnas möjligheter att återta olovligt uthyrda lägenheter till den ordinarie bostadsmarknaden måste handläggningstiderna i hyresnämnderna kortas. Tillgängligheten till hyresnämnderna måste också öka, vilket är särskilt angeläget i Stockholmsregionen som idag bara har en hyresnämnd att jämföra med t.ex. Skåne som har tre. En hyresnämnd som verkar i ett mindre geografiskt område har sannolikt också bättre kännedom om den lokala hyresmarknaden. Det är mot denna bakgrund rimligt att utöka antalet hyresnämnder i Stockholms län.

 

 

Ingela Nylund Watz (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att utöka antalet hyresnämnder för att förkorta handläggningstiderna och därmed snabbare stävja olovlig andrahandsuthyrning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2022/23:JuU12
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.