Utmaningar när järnvägssatsningar görs

Motion 2015/16:260 av Monica Green (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-01
Granskad
2015-10-01
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att man bör överväga en översyn av Trafikverkets prioriteringskriterier vid ombyggnation av järnväg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk järnväg har stora brister. Trafikverkets analyser av tågförseningarna pekar på samhällsekonomiska kostnader på omkring fem miljarder kronor per år.

Resenärer, företag och industri ska kunna lita på järnvägen. En fungerande järnväg är avgörande för jobb, konkurrenskraft och klimatomställningen.

Därför är det både välkommet, glädjande och nödvändigt med de satsningar som regeringen gör på järnvägen.

Att anslaget till drift och underhåll av järnvägen ökar omedelbart innebär möjligheter att intensifiera arbetet med att byta ut komponenter i järnvägssystemet. Det handlar bland annat om kontaktledningar, växlar, ställverk och räls.

Fokus kommer att läggas på de områden som är mest trafikerade och där det finns flest flaskhalsar.

Som exempel kan nämnas Västra stambanan som är hårt trafikerad av såväl gods och långfärdsresenärer som dagspendlare. Nu kan den nödvändiga upprustningen ske.

Nuvarande kontaktledningsstolpar är från 1920-talet och att Trafikverket nu kan byta ut dessa innebär minskad risk för framtida problem.

Tyvärr är Trafikverkets regler när det uppstår platsbrist på den svenska järnvägen diskriminerande för de regionala arbetspendlarna.

När arbetet under 2016 utförs mellan Skövde och Falköping minskar kapaciteten. Detta kommer i första hand drabba dagspendlare.

Bakgrunden är Trafikverkets kriterier för att bedöma de olika tågens samhällsnytta.

Så som prioriteringskriterierna är utformade så värderas långresor alltid högre än resor till jobb eller skola. Den värderingen leder till orimliga effekter eftersom den regionala arbetspendlingen stryps.

Det måste gå att samsas om utrymmet på ett sätt som inte slår undan invånarnas vilja att leva och arbeta i växande regioner och mot företagens konkurrenskraft.

Prioriteringskriterierna borde anpassas till dagens verklighet där stambanorna uppfyller många olika funktioner och nyttor och där det måste finnas utrymme för både kommersiell person- och godstågstrafik och regional tågtrafik.

I lagstiftningen finns möjligheter för Trafikverket att sluta långsiktiga ramavtal med operatörerna. Den möjligheten borde Trafikverket utnyttja. Det är orimligt att trafiken planeras årsvis med tanke på att de regionala trafiksystemen är en del av en långsiktig samhällsplanering och av regionernas transportförsörjning.

Trafikverket kan med större lyhördhet än idag planera sin underhållsverksamhet så att pendlare, gods och långväga resenärer kan samsas även under tiden då den nödvändiga upprustningen sker.

 

Monica Green (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att man bör överväga en översyn av Trafikverkets prioriteringskriterier vid ombyggnation av järnväg och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2016/17:TU17
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.