Ursprungsmärkning av blommor

Motion 2021/22:4100 av Emma Hult (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-10-05
Granskad
2021-10-05
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om obligatorisk ursprungsmärkning av blomster och tillkännager detta för regeringen.
 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda importerade blomsters miljö- och klimatpåverkan och tillkännager detta för regeringen.
 3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samma regler ska gälla för såväl blomster som ätbara grödor för vilka bekämpningsmedel som får användas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Som konsument väljer jag gärna mat som är närodlad och försöker att bara äta krav­märkt och efter säsong. Men när det kommer till blomster är det svårare och därför är det dags att vi börjar fundera och agera. Med visionen att närodlade blomster i säsong ska vara det självklara valet för folket har ett blomsterupprop initierats.

Var blomma har sin tid, ibland får man längta och det är härligt att få göra det. Varje årstid har sin rikedom som vi vill ta vara på och lyfta genom detta initiativ. Vår moderna livsstil har gjort att vi kopplat bort oss från naturen och tappat njutet av att vara i det som är här och nu. Känslan att hitta årets första snödroppar, ta in och sätta i det lilla glaset, detta ögonblick vill vi ära och ta vara på. Lev med årstiden.

Blomsteruppropets manifest av Hanna Wendelbo, Emily Bratt och Paulina Alesand, februari 2019.

Att odla blomster i Sverige kan ibland vara utmanande, men det är på inget sätt en omöjlighet. Miljöpåverkan i samband med intensiv odling av färska blommor är stor och odlingarna som ofta finns utomlands besprutas kraftigt samt är energi- och vatten­krävande. Dessutom orsakar transporten av blommorna till Europa höga koldioxid­utsläpp. De största producenterna av snittblommor är Nederländerna, Kenya, Colombia, Ecuador och Israel. Kenya exporterade nästan 40 procent av Europas snittblommor 2017. Främst exporterar landet rosor, men också nejlikor, alstroemeria och liljor.[1] Det vore därför välkommet att regeringen utreder importerade blomsters miljö- och klimatpåverkan.

Användning av kemiska bekämpningsmedel i blomsterodlingar är vanligt före­kommande och reglerna för vilka bekämpningsmedel som får användas är inte lika strikta som för ätbara grödor.1 Ändå sätter vi ofta blommorna i en vas på köksbordet där vi äter, spelar spel och läser läxor. Kemikalierna orsakar också problem för odlingarnas närliggande mark- och vattenområden. Därför bör regleringen gällande bekämpnings­medel ses över och likställas så att samma regler gäller för blomster som för ätbara grödor.

Intresset för de blommor vi väljer att sätta på bordet ökar och snittblomsodlarna blir allt fler, det finns idag sommartid självplock av snittblommor runt om i vårt land. För att vi som konsumenter ska kunna göra medvetna val skulle en ursprungsmärkning av blomster underlätta och det bör införas.

 

 

Emma Hult (MP)

 

 

[1] Snittblommor – dåligt för både människor och miljö av Vera Arhippainen, https://supermiljobloggen.se/miljofakta/snittblomsindustrins-morka-baksida/.

Yrkanden (3)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om obligatorisk ursprungsmärkning av blomster och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Miljö- och jordbruksutskottet
  Betänkande 2021/22:MJU21
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 • 2.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda importerade blomsters miljö- och klimatpåverkan och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Miljö- och jordbruksutskottet
  Betänkande 2021/22:MJU21
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 • 3.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samma regler ska gälla för såväl blomster som ätbara grödor för vilka bekämpningsmedel som får användas och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Miljö- och jordbruksutskottet
  Betänkande 2021/22:MJU21
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.