Till innehåll på sidan

Uppföljning av nationell handlingsplan för FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet

Motion 2012/13:U313 av Esabelle Dingizian m.fl. (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-05
Numrering
2012-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att följa upp statens åtaganden gällande FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.

Motivering

I internationella sammanhang anses Sverige vara ett föredöme i frågor gällande mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors höga deltagande i beslutsfattande forum. Sverige har även varit en av FN:s medlemsstater som synliggjorde kvinnors roll och relevans i freds- och konflikthantering inför antagandet av resolution 1325, samt ett av de första länder som utarbetade en nationell handlingsplan för implementering av resolution 1325.

För att stärka det internationella utvecklingsarbetet, samt säkerställa att kvinnors deltagande i och inflytande över fredsförhandlingar sker i enlighet med resolution 1325, förslår motionären följande punkter:

Att svenska delegationer, inklusive ministrar och statsråd, systematiskt och vid varje resa till konfliktområden träffar representanter för kvinnoorganisationer, dels för att lyssna på deras perspektiv om vilka förändringar som behövs, dels för att återrapportera vad Sverige gör i frågor som rör kvinnors mänskliga rättigheter och kvinnors deltagande i enlighet med handlingsplanen för 1325.

Att Sveriges regering årligen rapporterar för riksdagen vad som har gjorts inom ramen för handlingsplanen för 1325 i enlighet med de mål och indikatorer som uppställts för att öka synligheten och möjligheten att utkräva ansvar.

Att de indikatorer som finns för handlingsplanen för 1325 ses över och revideras inför 2013 för att i större utsträckning svara till målsättningen för handlingsplanen för 1325. Det kanske viktigaste i FN:s resolution 1325 är att den betonar vikten av kvinnors deltagande och inflytande, och dessa delar är ytterst svagt täckta av nuvarande indikatorer och rapportmall. Indikatorerna koncentreras på den nationella nivån, vilket betyder att stora delar av handlingsplanen lämnas utanför. Att fokus ligger på kvantitet snarare än kvalitet gör att delar av handlingsplanen inte kommer att kunna mätas utifrån de nuvarande indikatorerna.

Att en kontrollgrupp installeras bestående av representanter från myndigheter och civila samhällets organisationer och sammankallad av UD. Gruppen ska verka som en arbetsgrupp och ha ett tydligt mandat att överse implementeringen av handlingsplanen och kunna komma med förslag på förbättringar.

Stockholm den 4 oktober 2012

Esabelle Dingizian (MP)

Peter Rådberg (MP)

Bodil Ceballos (MP)

Jan Lindholm (MP)

Lotta Hedström (MP)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att följa upp statens åtaganden gällande FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.