Ungdomars situation
Motion 1998/99:A291 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Ungdomar i dag har en livssituation som präglas av en allt större otrygghet. Det beror framförallt på den ökade arbetslösheten, nedskärningar i offentlig sektor och försämrade trygghetsregler på arbetsmarknaden. För allt fler ungdomar är det svårt att skaffa sig ett eget liv och svårt att känna delaktighet i ett samhälle som förvägrar många ungdomar rätten till värdighet. Varje människa bör ha möjlighet att försörja sig, att ha ett eget boende, och att kunna känna trygghet i arbetet i händelse av arbetslöshet eller sjukdom.
Vänsterpartiets motion angående ungdomars situation syftar till att lyfta fram ungdomars villkor på en rad områden där ungdomars rättigheter och möjligheter i dag är kraftigt begränsade. Vänsterpartiet betraktar dock inte en politik för ungdomars situation som väsentligen skild från andra områden, och därför berörs flera olika politiska sakområden. Den generation som växer upp i dag skall inte tvingas acceptera sämre trygghet, sämre ekonomiska villkor, sämre boende och sämre möjligheter till en meningsfull fritid än generationen innan. Att satsa på ungdomar är en långsiktig investering, eftersom det handlar om att skapa ett samhälle där människor kan känna delaktighet, engagemang och trygghet. Därför bör ungdomars behov tas på allvar. De flesta ungdomar saknar maktmedel att sätta kraft bakom sina krav, och Vänsterpartiet vill särskilt trycka på för att förbättra både arbetar- klassungdomars och unga tjejers utsatta situation.
Ungdomars arbetsmarknad
I debatten kring ungdomsarbetslösheten får man ofta höra att arbetslösheten beror på arbetsrätten, anställningsskydd och för höga löner för ungdomar, eller att ungdomar är lata och egentligen inte vill arbeta och att de därför hellre lever på bidrag. Det är fel. Det blir inte fler jobb om man gör det lättare att sparka anställda. Sänkta löner för ungdomar skapar endast ökade klyftor och tvingar fram nya nedskärningar i offentlig sektor då skatteunderlaget minskar i takt med att lönerna pressas. Unga är inte heller lata eller intresserade av en mer flexibel arbetsmarknad. Det ungdomar vill ha är ett fast jobb, med en lön som går att leva på, precis som alla andra i samhället. Den rättigheten förvägras i dag en mycket stor del av ungdomarna i Sverige, vilket ställer stora grupper utanför arbetsmarknad, trygghetssystem och gemenskap. Ungdomar som försöker skapa sig ett eget liv i dag möts av stora hinder som grundar sig på att arbetsmarknaden är sådan att man tvingas acceptera en förnedrande särlösning, antingen i form av åtgärd eller i form av sämre villkor. Många ungdomar saknar reell möjlighet att skaffa sig en inkomst, utan att också acceptera att jobba på visstidsanställningar, utan möjlighet att kunna planera sitt liv, känna trygghet eller ens möjlighet att säga ifrån på arbetsplatsen, eftersom man ständigt oroar sig för om man har jobbet kvar. Det är Vänsterpartiets bestämda uppfattning att rätten till arbete också för ungdomar -, och därmed möjlighet till trygghet och försörjning, skall vara ett prioriterat mål för politiken.
Ofta ställs ett motsatsförhållande upp mellan ungdomars rätt till arbete och försörjning och vuxnas, vilket är en märklig syn på ekonomi och arbets- marknad. Målet och lösningen på problemet med ungdomsarbetslöshet bör vara en arbetsmarknad med plats för alla. Inte en arbetsmarknad där man delvis turas om genom exempelvis sänkt pensionsålder. De viktigaste åtgärderna mot ungdomsarbetslösheten är nyanställningar i offentlig sektor, sex timmars arbetsdag och satsningar på miljöomställning och andra framåt- syftande jobb. De problem som finns för ungdomar att ta sig in på arbets- marknaden liksom för långtidsarbetslösa att ta sig tillbaka motverkas i första hand av minskning av arbetslösheten som sådan, genom en politik för full sysselsättning, med offentliga investeringar.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Att experimentera med kortsiktiga särlösningar löser inte arbetslösheten, men drabbar ungdomar hårt, med tanke på de låga ersättningsnivåerna och det diskriminerande utnyttjandet av ungdomar som gratis arbetskraft. Däremot kan det vara nödvändigt att ge anställningsstöd till ungdomar och långtidsarbetslösa under de första sex månaderna för att underlätta nyanställningar. De genomförda förändringarna i socialtjänstlagen innebär att kommunen får rätt att begära att ungdomar under 25 år, som uppbär försörjningsstöd, skall delta i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet. Man kan tvinga ungdomar som går på socialbidrag eller A- kassa att ta en praktikplats för att få behålla sin ersättning. Detta vänder sig Vänsterpartiet starkt emot. Konsekvenserna blir att man blir tvungen att delta i många gånger meningslös verksamhet istället för att söka jobb. Socialbidraget skall vara en rättighet. Tyvärr går utvecklingen mot att allt fler kommuner med stöd av socialtjänstlagen på detta sätt villkorar socialbidragen.
Många gånger används arbetsmarknadspolitiska åtgärder till att anställa folk för viktiga arbetsuppgifter som borde utförts ändå, inte minst i kommunerna. De pengar som används till arbetsmarknadspolitiska åtgärder borde istället användas till fasta anställningar inom till exempel offentliga sektorn. Åtgärderna innebär att många företag och organisationer förses med gratis eller mycket billig arbetskraft. Det leder till att det blir onödigt för många företag att nyanställa. ALU och API tränger ut riktiga arbeten. De kortsiktiga särlösningarna ökar därmed i praktiken arbetslösheten till förmån för vinsterna i företagen.
Ungdomslöner
De senaste åren har de som har jobb alltmer sällan en fast anställning. Många ungdomar som får jobb tvingas acceptera att jobba på timanställning utan att veta från dag till dag om man får jobba kvar. Högern framställer det ofta som om det är bra, att ungdomar vill hoppa omkring på projektanställningar. Vänsterpartiet delar inte den uppfattningen. Ungdomar vill, precis som alla andra, ha möjlighet att tjäna pengar och veta att man har jobbet kvar i morgon även om man säger emot chefen. Den individuella lönesättningen ger inte människor större möjlighet att påverka sin lön, tvärtom ger den arbetsgivaren i det närmaste all makt.
Unga har svårare att komma in på arbetsmarknaden, eftersom de saknar arbetslivserfarenhet och kontakter på arbetsplatser. För att få jobb som t.ex. servitris krävs det i dag ofta flera års arbetslivserfarenhet. Företagen kan också kräva att unga ska arbeta för lägre löner eftersom konkurrensen om jobben är så pass stor. Tack vare vår relativt starka fackföreningsrörelse i Sverige bromsas detta, men kraven på så kallade ungdomslöner blir allt vanligare i den politiska debatten. Vänsterpartiet motsätter sig en arbets- marknad där man ska få mindre betalt enbart för att man är några år yngre än sina arbetskamrater, precis som vi motsätter oss att kvinnor skall ha lägre lön enbart för att de är kvinnor.
Unga tjejer
Dubbelt så stor andel män som kvinnor i åldern 19-25 år har ett heltidsarbete, och många unga tjejer studerar för att de inte lyckas få något jobb. Det visar en undersökning genomförd vid Wigforssinstitutet i Halmstad. Dubbelt så många unga kvinnor som män lever på arbetslöshetsunderstöd, arbetsmarknadsåtgärder och socialbidrag. Genomsnittsinkomsten efter skatt för männen i undersökningen var ca 8 600 kronor och för kvinnorna ca 6 400 kronor. Forskarna menar sig se tecken på ett bakslag i jämställdhetsdebatten genom att en låg andel av kvinnorna tycks vara medvetna om sin egen diskriminering. Dessa rön bekräftar med all önskvärd tydlighet den bild som feminister tidigare tecknat: kvinnor underordnas konsekvent i vårt samhälle. De visar också att den strukturella diskrimineringen är så allvarlig att det inte räcker med en lagstiftning och en politik som ger tjejer och killar lika möjligheter på papperet. Det behövs en lagstiftning och en politik som utgår ifrån och angriper det faktum att kvinnor, och i synnerhet unga tjejer, har mindre resurser och makt än män. Stat och kommun kan exempelvis gå före som arbetsgivare genom att använda positiv särbehandling av underrepresenterat kön vid tjänstetillsättning
En huvudanledning till att unga tjejer inte i dag kan få ett jobb är de senaste årens nedskärningar inom den offentliga sektorn. Att satsa på den offentliga sektorn är därför en viktig punkt, då det är tydligt att nedskärninar- na dragit undan jobben för många unga kvinnor. Unga tjejer tvingas fort- farande arbeta deltid, och förlorar därmed inkomst. Många sliter ut sig i monotona jobb, och inte heller i den yngre generationen delar män och kvinnor lika på hemarbete och barnpassning. Därför är sex timmars arbetsdag en åtgärd som stärker även unga tjejers möjligheter och rättigheter väsentligt. Bland kvinnor i åldrarna 16-24 år är hela 57 % av de arbetande visstidsanställda. Vänsterpartiet kräver att regeln om att arbetsgivare bör ange skäl till varför man visstidsanställer istället för tillsvidareanställer återinförs, och att den individuellt avtalade visstidsanställningen helt avskaffas. Vi kräver också att restriktioner skall införas för deltidsanställ- ningar. Tillsvidareanställning med heltid skall vara normen på arbets- marknaden.
Ung och invandrad
De senaste årtiondet har vi sett en utveckling med en kraftig ökning av arbetslösheten, drastiskt försämrade socialförsäkringar, nedskärningar i utbildning, fritidsverksamhet och omsorg. Dessa försämringar drabbar i första hand människor med låga inkomster som är beroende av kollektiva lösningar för att kunna tillgodose sina behov och få makt över sina liv. Då detta gäller de flesta invandrade innebär det att diskrimineringen ökar.
Fritidsgårdarna är nödvändiga och där ska finnas möjlighet att aktivera ungdomar i olika typer av verksamheter och utgöra en mötesplats för unga människor från olika kulturer. Det är en viktig del i arbetet med att förebygga motsättningar. Satsningar på offentlig kultur och fritidsverksamhet bidrar till att människor utvecklas och stärker sin egen identitet. Speciellt sker nedskärningarna i invandrartäta områden där de invandrade tjejerna får betala priset. Vänsterpartiet kräver att det satsas lika mycket på invandrade tjejers som på killars fritidsverksamhet och föreningsliv, och lägger i andra motioner förslag i den riktningen.
Många unga invandrade tjejer lever i en utsatt tillvaro mellan olika kulturer med olika levnadsmönster och där kvinnosynen skiljer sig. Vänsterpartiet hävdar allas - också unga invandrade tjejers - rätt att själva välja hur man vill klä sig, vem man vill umgås med och hur man vill leva sitt liv. En ung invandrad tjej skall inte behöva uppleva bristande respekt eller kränkande omdömen därför att hon valt att leva sitt liv på ett sätt som inte fullt ut överensstämmer med den syn på hur kvinnor bör leva som finns i den egna kulturen eller i Sverige.
Ungdomar och droger
Den svenska alkohol- och narkotikapolitiken har varit relativt framgångsrik fram till slutet av 1980-talet. Detta har samband med att arbetslösheten var låg och att välfärden kunde byggas ut samtidigt som man hade en restriktiv alkohol- och narkotikapolitik. Alkoholkonsumtionen som hade en topp i mitten på 1970-talet minskade betydligt under 1980-talet. Antalet narkotikamissbrukare var relativt begränsat och läkarna skrev ut mindre beroendeframkallande mediciner. Färre ungdomar drack sig berusade eller prövade narkotika. Man kunde upprätthålla en relativt väl fungerande organisation för behandling och rehabilitering av missbrukare.
Det finns ett mycket klart samband mellan hur lätt det är att få tag i alkoholdrycker och mängden alkoholskador. Detta samband gäller också för narkotika och är ett starkt argument för en restriktiv narkotikapolitik. Man kan inte heller bortse från att ett samhälle som är ett så utpräglat klassamhälle som Sverige är spelar en avgörande roll. I ett otryggt samhälle kommer drogkonsumtionen att öka. Vi har skyhög arbetslöshet, än högre för ungdomar, konkurrens i skolan, bostadsbrist i storstäderna. Till detta skall det kommersiella trycket, som läggs på ungdomar idag, läggas till. Veckorevyn, Slitz m.fl. pumpar ut bilder om hur du skall vara för att vara en lyckad person. Den rotlöshet som dessa ideal skapar, när man inte uppfyller dem, gör att många människor i dag söker tillflykt till någonting annat. Möjligheterna till behandling och rehabilitering har minskat liksom förtroendet för den officiella alkohol- och narkotikapolitiken.
I dag höjs också röster för en allt mer liberal syn på narkotika och alkohol. Genom medlemskapet i EU och Schengen (det avtal som tar bort tullar bl.a.) så öppnas gränserna mot ett drogliberalt EU. Att vi blivit av med delar av det svenska alkoholmonopolet, större införelsekvoter från utlandet och försök med lördagsöppet på Systembolaget kommer att leda till ökad alkoholkonsumtion. Vänsterpartiet avvisar alla förslag om att illegala droger skall legaliseras. Att tillåta droger som i dag är illegala innebär enbart att marknaden utvidgas och att fler människor riskerar att bli drogberoende. Vänsterpartiet vill slå vakt om en restriktiv alkohol- och narkotikapolitik och menar samtidigt att den bör bygga på en social och solidarisk grund. Vi försvarar Systembolaget och inköpsgränsen på 20 år. Vi menar att det finns en fara med att alkoholen sjunker ner i åldrarna om man sänker åldern för inköp på Systembolaget och ju tidigare debut desto mer ökar riskerna för missbruk.
Vänsterpartiet vill förstärka det förebyggande arbetet i drogfrågor. De frivilligorganisationer som arbetar för att förebygga droganvändning gör ett viktigt arbete. Skolans ANT-undervisning (Alkohol Narkotika Tobak) bör utvecklas och förbättras. Det bör utarbetas lokala och regionala aktionsplaner mot alkohol och narkotika i nöjesbranschen och ungdomsmiljöer. Det är också viktigt att skapa drogfria miljöer. I stället för att lägga ned fritids- gårdar, borde man satsa på att bygga fler sådana och ha verksamhet som riktar sig till alla grupper av ungdomar. Insatser för unga missbrukare bör bygga på en aktiv pedagogik och utgå från en social helhetssyn. Tvångs- åtgärder mot unga missbrukare med sociala problem kan endast accepteras inom ramen för socialtjänstens verksamhet. All vård som sker med tvång bör underställas en kontinuerlig och noggrann kvalitetskontroll.
Både när det gäller alkoholdrycker och tobak bör reklam och marknads- föring vara helt förbjuden. Den reklam som finns i dag för lättöl är enbart ett sätt för producenterna att marknadsföra sina starkare ölsorter. Alkohol- drycker bör precis som tobaksvaror förses med information om medicinska skadeverkningar.
Ungdomsidrotten
Idrott i olika former är ett av de vanligaste fritidsintressena för ungdomar, och för många av stor betydelse i deras liv. Därför är kommersialiseringen genom omfattande sponsring och reklam i idrotten ett hot också mot ungdomars fritid. En idrottsklubbs tävlingsframgångar spelar roll för dess reklamvärde, och för hur mycket pengar klubben kan få in. Detta i sin tur har betydelse för hur bred verksamhet t.ex. bland ungdom som klubben kan bedriva. Placeringen i serie eller mästerskap gäller inte enbart äran, utan också sponsorernas beredskap till fortsatta satsningar. Idrottsutövarna hetsas, och människohandeln med spelare och tävlande breder ut sig. Det gör att klubbars möjlighet att nå framgång till följd av bred ungdomsverksamhet minskar. Kommersialismen i idrotten främjar också elitistiska föreställningar och medför högst olikartade villkor för olika idrottsgrenar och utövare.
Det är småklubbarna som bär upp idrotten och gör den till en massrörelse. Där finns ofta stora ekonomiska problem. I stort sett varenda medlem bör stå på gator och torg och sälja bingolotter för att verksamheten skall fungera. Det kan till och med ta så stor del av tiden att det går ut över t.ex. idrottsledares möjligheter att göra en bra insats för sporten. Ofta är de tvingade att ta pengar ur egen ficka för att verksamheten skall bestå. Om kommersialiseringen inom idrotten skall motverkas kan det endast ske genom utvidgade statliga insatser. Till exempel borde Tipstjänsts intäkter oavkortat komma breddidrotten till del. Ett särskilt aktivitetsstöd för handikappidrotten behöver också inrättas. Vänsterpartiet föreslår att frågan om finansieringen av ungdomsidrott samt tilldelningen av resurser till tjejidrott och handikappidrott utreds.
De föreningar eller sektioner inom föreningar som sysslar med tjejidrott är speciellt eftersatta. Det är ett tydligt exempel på samhällets groteska kvinnosyn. Tjejidrotten diskrimineras både ekonomiskt, ideologiskt och genom massmedierna. I rikspressen och etermedierna refereras sällan till kvinnoidrott. Undantag görs ibland för sådana grenar som en i kvinnofrågan med få undantag konservativ journalistkår uppfattar som passande för den kvinnliga mjukheten, eller där någon individuell förmåga bedöms som vacker nog. Hur vanligt är det till exempel att TV-sporten rapporterar ifrån en allsvensk match för damer i bandy, basket eller handboll?
Ungas boende
Vänsterpartiet motsätter sig så kallade ungdomslägenheter, små bostäder med låg standard, för unga. Vi menar att det är alldeles för kortsiktigt att skapa sämre bostäder för vissa grupper i samhället. Resultatet blir att ungdomar som inte har råd att köpa sig en lägenhet hänvisas till små bostäder med mycket låg standard. I debatten hävdas det ibland att boendekostnaderna för nybyggen är höga på grund av en mängd detaljregler, som till exempel handduksvärmare. Detta är inte sant. De krav som finns handlar inte om lyxutrustning, utan till exempel om skydd mot buller, energihushållning och tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga. De minimikrav som finns vid nybyggen behövs för att säkra en god boendestandard för alla i samhället, inte enbart för de som har råd att köpa sig en bostad.
För att lösa bostadsbristen för unga bör det byggas billiga och bra hyres- rätter i allmänhet, inte särskilda ungdomsbostäder. Även äldre människor har behov av mindre lägenheter med lägre hyror. Kommunerna bör ta sitt ansvar genom att via allmännyttan bygga små, billiga och bra lägenheter. Om man bygger om till exempel kontorslokaler till lägenheter sänker man kost- naderna. Planlösningar som gör att man kan variera storleken på lägenheter behövs också. Ungdomar, precis som äldre och ensamstående utan barn, behöver mindre och billiga lägenheter och det är viktigt att det finns sådana. Vi skall ha ett bostadsbestånd som är hållbart, som håller en rimlig levnadsnivå och som är öppet för, och kan efterfrågas, av alla grupper i samhället.
Boendekostnaderna har ökat under 1990-talet, vilket i hög utsträckning drabbar unga människor med låga inkomster. Det är främst de minsta lägenheterna, de som unga bor i, som ökat i pris. Därför är det viktigt att bostadsbidragen finns kvar och att de inte sänks. Vi motsätter oss en situation där de med pengar kan köpa bostadsrätter eller villor i attraktiva områden, som därmed blir segregerade, medan de utan pengar är hänvisade till de sämsta områdena, eller till att vara bostadslösa. Att allt fler lägenheter görs till insatslägenheter eller bostadsrätter ser vi som en negativ utveckling. Man bör ha möjlighet att bo bra även om man inte har råd att ta ett lån eller lägga undan några hundra tusen. Här har de allmännyttiga bostadsföretagen en nyckelroll i att garantera att sådana bostadsmöjligheter finns.
Det är dock inte så att bostadsbristen är hög i hela Sverige. Tvärtom. I 70 % av landets kommuner uppger man att man har ett överskott på bostäder. Samtidigt som ungdomar i storstäderna tvingas bo kvar hemma eftersom bostadsbristen är så hög river man på många orter bostadshus. Detta är ett resultat av den avfolkning som sker i stora delar av Sverige. Vänsterpartiet menar att en verkningsfull bostadspolitik för unga handlar om att skapa arbetstillfällen i just dessa områden, för att ge människor en möjlighet att bo kvar. Vi menar också att man skall ta hänsyn till bostadssituationen på orten när man placerar ut nya högskoleplatser.
Enligt en undersökning som Hyresgästernas riksförbund gjort behöver 162 000 ungdomar egen bostad inom ett år (1997). Av de ungdomar som bor hos föräldrarna vill 83 % flytta hemifrån, och 86 % skulle flytta hemifrån om de hade råd. I åldersgruppen 20-23 år är det knappt hälften som har egen bostad. En fjärdedel bor kvar hos sina föräldrar och övriga bor med kompisar, i andra hand, i studentbostad eller hyr rum. Ett stort hinder främst för just ungdomar är det krav som en del hyresvärdar ställer på fast arbete för att få hyra en lägenhet. Vänsterpartiet motsätter sig sådana diskriminerande regler på bostadsmarknaden. Man kan också tydligt se att standarden ofta är ganska låg för ungdomar. Till exempel saknar 12 % eget kök och 7 % har dusch eller badrum i anslutning till bostaden (korridor eller dylikt). Ungefär hälften bor i ett rum med kök eller mindre.
Ungdomspolitiska kommittén diskuterade på uppdrag av regeringen bostadssituationen för unga och hade följande bra målsättningar i sitt förslag från maj 1997 för hur man skall förbättra boendesituationen för unga:
? Alla mellan 18 och 25 år som söker en egen bostad skall inom sex månader ha möjlighet att skaffa sig en bostad inom ramen för sina ekonomiska förutsättningar. ? ? Alla universitets- och högskolestuderande ska under den första terminen de studerar ha möjlighet att skaffa sig en bostad på eller i anslutning till studieorten. ? ? Alla unga skall leva under sådana ekonomiska förhållanden att de har råd att finansiera en egen bostad. ? Vård av unga
När tidningarna skriver larmrapporter ropar många på mer polis. Vi menar att man bör angripa kriminalitetens orsaker. Självklart begår ungdomar brott i större utsträckning om det inte finns något skyddsnät som fungerar, inga jobb och ingen vettig fritidssysselsättning. Nedskärningspolitiken som förts är oerhört kortsiktig, då den skapar problem med just ökad utslagning i framtiden. Unga brottslingar skall inte dömas till fängelse. Fängelsevistelsen blir direkt skadlig då den ofta är inkörsporten till grövre kriminalitet. Lagen om vård av unga (LVU) borde vara en lag som verkar för att stärka ungdomar som har sociala och mentala svårigheter. Så är inte fallet. Den har sedan den antogs skärpts vid flera tillfällen med ökad repression som följd. Genom dessa skärpningar har lagen mer kommit att påminna om den gamla och regressiva barnavårdslagen. Under de senare åren har många fler unga dömts till fängelse än tidigare. Till detta kommer den nya form av ungdomsfängelse som regeringen infört. I dag är det knappast mer än en semantisk skillnad mellan LVU och den gamla barnavårdslagen. Man har till exempel återinfört det så kallade tumskruvstänkandet, eller indikationstänkandet. Det innebär en trappa av mer och mer ingripande åtgärder.
Vänsterpartiet kräver bättre markeringar av skillnaden mellan vård och straff. Vi vill också ge lagen en vårdideologisk inriktning istället för som nu en teknisk-juridisk. Det behövs diskussioner om vårdkvalitet och om socialtjänstlagens intentioner, för att gå i riktning mot att det är de ungas behov som skall styra vård- och behandlingsinsatserna. Det hårdare sam- hällsklimatet har också försämrat föräldrarnas rättssäkerhet och det stöd de behöver vid ett omhändertagande enligt LVU. Utredningar som görs i LVU- sammanhang i dag bygger ofta på att trava negativa argumenteringar på varandra, för att styrka behovet av de föreslagna åtgärderna. En anmaning i lagen att utredningen skall innehålla en avvägning mellan positiva och negativa sidor av klientens livssituation skulle ge ett mer objektivt utredningsförfarande, förbättra relationerna mellan klient och utredare och öka motivationen för de kommande vård- eller behandlingsinsatserna.
Regeringen har genomfört en förändring som innebär att unga lag- överträdare kan dömas till vård på ett särskilt ungdomshem, som inte är annat än ett slags ungdomsfängelse i praktiken. Där brottet har högt straff- värde skall inte längre den unges behov av vård tillmätas någon betydelse. Detta innebär att man frångått tanken på vård och behandling av denna grupp unga.
Trots ett ständigt sjunkande behov av tvångsåtgärder, en halvering sedan år 1981, genomförs förslag efter förslag till skärpt lagstiftning där målgruppen är de så kallade unga lagöverträdarna. I en tidsperiod där ungdomsbrotten stabiliserats borde samhället i större utsträckning inrikta sina insatser på vård och behandling och mindre på ökad repression. Vi vill se en kraftig förändring av den inriktning som ungdomsvården nu har.
Ungdomar och demokrati
Ungdomars villkor är försämrade under 1990-talet, vilket vi beskrivit i den här motionen. Ungdomar är en av de grupper som har minst möjlighet att sätta makt bakom sina krav. Ungdomar är också i mindre grad än andra organiserade i fackföreningar bland annat på grund av hur arbetsmarknaden ser ut idag. Man har ingen reell möjlighet att sätta kraft bakom sina krav genom strejk, eftersom man om man har jobb ofta går på timanställning, och elevstrejk sällan leder till mycket annat än att man får frånvaro i betyget. Dessutom sprids myter om att ungdomar är ointresserade av politik. Om man från samhället menar allvar med att ungdomar genom skolan skall få en demokratisk fostran, och uppmuntras till delaktighet, engagemang och kritiskt tänkande, bör också ungdomar ges större möjligheter till medbestämmande och möjligheter att utöva sitt engagemang. På många skolor är det i dag till och med så att man vägrar släppa in de politiska ungdomsförbunden för att informera om sin verksamhet. Det behöver utarbetas riktlinjer till skolorna om organisationers möjligheter att bedriva informations- och opinionsarbete på skolorna. Det som behövs är inte fler föreläsningar om demokrati utan praktisk handling och verkliga möjligheter att påverka sin egen vardag och livssituation.
Sexualitet, kommersialism och könsidentitet
Ungdomstiden är den period då man på allvar upptäcker känslor som rör förälskelser, relationer och sex. Unga tjejer är på många sätt särskilt påverkbara av reklamens och samhällets idealbild av könen och av vår sexualitet. När man söker efter en identitet möts man dagligen av budskap som talar om att man är ful, sexig eller på annat sätt inte duger. Överallt möts unga tjejer av bilder på ideala kroppar och ansikten som talar om för dem hur de borde vara för att bli lyckliga. Resultatet blir ofta matproblem i form av anorexi eller hetsätning. Missbruk av dopingpreparat är en annan konsekvens. De här problemen får inte ses som i första hand individuella, utan som delar och konsekvenser av ett mycket större sammanhang. I ett långsiktigt perspektiv kräver vi att könsdiskriminerande reklam eller reklam som direkt eller indirekt uppmuntrar till hälsofarligt ätbeteende förbjuds.
Ungdomars utveckling av sexualitet är något spännande, men skapar också osäkerhet och oro. Därför är ungdomsmottagningarna oerhört viktiga för många ungdomar, och det är ett stort problem att många lagts ner på grund av nedskärningar. Vi kräver en heltäckande verksamhet som ger ungdomar i alla kommuner tillgång till en ungdomsmottagning. Ungdomsmottagningen fyller ett brett behov av hjälp och rådgivning när det gäller sex och samlevnad, preventivmedel, könssjukdomar, matstörningar och brist på självsäkerhet. Särskilt för de ungdomar som saknar kontakter med vuxna människor i relationer som går att lita på. Det är också viktigt att inte hela ansvaret för preventivmedel ligger på tjejerna, och att inte p-piller ses som en heltäckande lösning. Kondom är ett viktigt skydd mot könssjukdomar, och unga killar bör lära sig att det är lika mycket deras ansvar att förhindra oönskade graviditeter. Här ligger ett särskilt ansvar på ungdomsmot- tagningarna. Kondomer bör också vara lättillgängliga och kostnadsfria för ungdomar under 25 år.
Under denna ungdomstid, när man tillsammans med kompisarna pratar om vem man är intresserad av och hur man ska få kontakt med henne eller honom förutsätts att denna person är av ett annat kön än en själv. Dessutom är inställningen till homosexuella ofta öppet negativ. Det leder till att många homosexuella väljer att dölja sin homosexualitet, rädda för att kompisarna skall vända sig i från en, ibland försöker man till och med bevisa sin heterosexualitet med sexuella relationer med det andra könet. Ett problem är bristen på förebilder, ett annat är skolundervisningen.
När man pratar om känslor i sex- och samlevnadsundervisningen blir homosexuella ungdomar än mer osynliggjorda. Man pratar ofta enbart om heterosexuella relationer och känslor och bortförklarar homosexualitet med att "det finns också", eller i värsta fall att det går över när man blir äldre. Detta är ett stort problem, som bör tas med i lärarutbildningar och läroplaner.
De värnpliktigas situation
Värnplikten är för en del unga män en del av uppväxten. Eftersom alla unga svenska män förväntas göra sin värnplikt vare sig de vill eller inte, borde också staten garantera de värnpliktiga en skälig ersättning. Man ska inte behöva förlora ekonomiskt på att göra värnplikt. Dagens ersättningssystem tillgodoser dock inte detta krav. Detta innebär att värnpliktiga tvingas låna pengar eller använda besparingar. Detta kan inte accepteras, regering och riksdag bör därför vidta åtgärder. Det är dessutom uppenbart att den värnpliktiges kostnader för de dagliga behoven, som tidningar, tobak, kaffe, fritidsaktiviteter etc. inte kan täckas av dagens 40 kronor per dag. Värnpliktsrörelsen har beräkningar som visar att dagersättningen bör uppjusteras till 75 kronor om den skall räcka.
Den pliktutredning som nu arbetar bör också gör en översyn av hela ersättningssystemet, utifrån perspektivet att de värnpliktigas ersättning skall höjas till en nivå som motsvarar de kostnader man som värnpliktig har. Under tiden är det viktigt att förbättra informationen till de värnpliktiga, så att de får den ersättning de är berättigade till. De fria hemresorna varje helg är en förmån som värnpliktsrörelsen slagits hårt för, och som nu avskaffats, hösten 1992. Möjligheten att resa hem är nödvändig för att de värnpliktiga skall kunna upprätthålla sina sociala relationer under värnplikten. Därför bör hemresorna försvaras.
När det gäller värnpliktigas arbetsmiljö nekas de värnpliktigas skydds- assistenter rösträtt i skyddskommittéerna. De värnpliktiga har inte precis samma arbetsmiljö som värnpliktig personal, de övar till exempel ofta utan överinseende av befäl. Därför bör också de värnpliktigas skyddsombud ges samma rättigheter som skyddsombuden för värnpliktig personal. Det finns många allvarliga brister i de värnpliktigas arbetsmiljö, och därför finns det skäl för riksdagen att ta fasta på de krav som formuleras av värnpliktsrådet angående arbetsmiljö och medinflytande.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar av socialtjänstlagen så att socialbidrag och arbetslöshetsunderstöd inte skall kunna villkoras av deltagande i praktik eller kompetenshöjande verksamhet,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det negativa i kortsiktiga särlösningar för arbetslösa ungdomar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anställningsstöd,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nackdelarna med ungdomslöner,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om positiv särbehandling vid tjänstetillsättning i statlig och kommunal verksamhet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den offentliga sektorns roll som arbetsgivare åt unga tjejer,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stärka det förebyggande arbetet i drogfrågor,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av frågan om finansiering av ungdomsidrotten och resurstilldelningen till tjej- och handikappidrott,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nackdelarna med s.k. ungdomslägenheter,3
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmännyttans ansvar för boendesituationen för unga,3
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frihetsberövande i de nya ungdomsfängelserna för unga lagöverträdare,4
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förändrad inriktning inom ungdomsvården,4
13. att riksdagen begär att regeringen tar fram riktlinjer till skolorna för organisationers möjligheter att bedriva informations- och opinionsarbete på skolorna,5
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om könsdiskriminerande reklam,6
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsmottagningarnas betydelse,1
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen,5
17. att riksdagen begär att regeringen beslutar om tilläggsdirektiv till Pliktutredningen för att se över de värnpliktigas ekonomiska situation.7
Stockholm den 24 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Kalle Larsson (v)
1 Yrkandena 1, 7 och 15 hänvisade till SoU.
2 Yrkande 8 hänvisat till KrU.
3 Yrkandena 9 och 10 hänvisade till BoU.
4 Yrkandena 11 och12 hänvisade till JuU.
5 Yrkandena 13 och 16 hänvisade till UbU.
6 Yrkande 14 hänvisat till LU.
7 Yrkande 17 hänvisat till FöU.
Yrkanden (34)
- 1att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar av socialtjänstlagen så att socialbidrag och arbetslöshetsunderstöd inte skall kunna villkoras av deltagande i praktik eller kompetenshöjande verksamhet
- Behandlas i
- 1att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar av socialtjänstlagen så att socialbidrag och arbetslöshetsunderstöd inte skall kunna villkoras av deltagande i praktik eller kompetenshöjande verksamhet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det negativa i kortsiktiga särlösningar för arbetslösa ungdomar
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det negativa i kortsiktiga särlösningar för arbetslösa ungdomar
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anställningsstöd
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anställningsstöd
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nackdelarna med ungdomslöner
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nackdelarna med ungdomslöner
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om positiv särbehandling vid tjänstetillsättning i statlig och kommunal verksamhet
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om positiv särbehandling vid tjänstetillsättning i statlig och kommunal verksamhet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den offentliga sektorns roll som arbetsgivare åt unga tjejer.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den offentliga sektorns roll som arbetsgivare åt unga tjejer.
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stärka det förebyggande arbetet i drogfrågor
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stärka det förebyggande arbetet i drogfrågor
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av frågan om finansiering av ungdomsidrotten och resurstilldelningen till tjej- och handikappidrott.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av frågan om finansiering av ungdomsidrotten och resurstilldelningen till tjej- och handikappidrott.
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nackdelarna med s.k. ungdomslägenheter
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nackdelarna med s.k. ungdomslägenheter
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmännyttans ansvar för boendesituationen för unga.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmännyttans ansvar för boendesituationen för unga.
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frihetsberövande i de nya ungdomsfängelserna för unga lagöverträdare
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frihetsberövande i de nya ungdomsfängelserna för unga lagöverträdare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förändrad inriktning inom ungdomsvården
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förändrad inriktning inom ungdomsvården
- Behandlas i
- 13att riksdagen begär att regeringen tar fram riktlinjer till skolorna för organisationers möjligheter att bedriva informations- och opinionsarbete på skolorna
- Behandlas i
- 13att riksdagen begär att regeringen tar fram riktlinjer till skolorna för organisationers möjligheter att bedriva informations- och opinionsarbete på skolorna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om könsdiskriminerande reklam.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om könsdiskriminerande reklam.
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsmottagningarnas betydelse.
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsmottagningarnas betydelse.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen.
- Behandlas i
- 17att riksdagen begär att regeringen beslutar om tillägsdirektiv till Pliktutredningen för att se över de värnpliktigas ekonomiska situation.
- Behandlas i
- 17att riksdagen begär att regeringen beslutar om tillägsdirektiv till Pliktutredningen för att se över de värnpliktigas ekonomiska situation.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.