Till innehåll på sidan

Sveriges stöd för Ukrainas frihet och vägval mot Europa

Motion 2024/25:868 av Magnus Berntsson (KD)

Motionen är inlämnad

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-09-26
Granskad
2024-09-27
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska fortsätta att ge stöd till Ukraina i deras kamp för frihet, med bibehållna och utökade sanktioner mot Ryssland, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 markerar en av de mest allvarliga säkerhetspolitiska kriserna i Europa sedan andra världskriget. Det är ett grovt brott mot internationell rätt, där en suverän stat attackerats av en auktoritär regim i syfte att undergräva Ukrainas oberoende och destabilisera hela regionen. Invasionen har lett till ett enigt fördömande i den svenska riksdagen och stöds av en oerhört stark opinion i den svenska befolkningen. Detta visar på en bred konsensus kring att Sverige måste fortsätta att stå vid Ukrainas sida och göra allt som krävs för att säkra landets frihet och rätt till självbestämmande.

Sverige har redan bidragit med betydande humanitära, ekonomiska och militära bistånd, och detta stöd måste inte bara fortsätta utan intensifieras. Samtidigt måste vi arbeta för att behålla och stärka den enighet som finns i Europeiska unionen samt med våra transatlantiska partners. Det handlar inte bara om hur länge vi ska stötta Ukraina utan också om vad som krävs för att Ukraina ska kunna segra i sin kamp och på sikt integreras i de europeiska och transatlantiska gemenskaperna. Sanktionerna mot Ryssland och dess allierade måste bibehållas och, vid behov, utökas för att öka pressen på den ryska regimen. Sverige måste ta en aktiv roll i att säkerställa att dessa sanktioner implementeras fullt ut, samtidigt som vi verkar för att stödja det ukrainska folket både under och efter kriget.

Rysslands krig mot Ukraina har dessutom präglats av systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och upprepade krigsbrott. Civila mål som sjukhus, skolor och bostadsområden har attackerats, och rapporter om övergrepp såsom våldtäkter och tortyr har varit återkommande. Dessa krigsbrott måste få konsekvenser. Sverige bör, i nära samarbete med internationella rättsliga institutioner som Internationella brottmålsdomstolen (ICC), verka för att ansvariga för dessa brott ställs inför rätta och att rättvisa därmed skipas. Det internationella samfundet måste tydligt markera att dessa handlingar inte får förbli ostraffade.

Utöver det militära och humanitära stödet bör Sverige också fortsatt ge sitt stöd till Ukrainas strävan efter medlemskap i både EU och Nato. Dessa medlemskap måste vara meritbaserade och grundade på de reformer som Ukraina genomför för att uppfylla kraven. Reformarbetet, som innefattar rättsstatsprinciper, demokratiska institutioner och bekämpning av korruption, har hittills varit imponerande och förtjänar internationellt erkännande och stöd. Det är av yttersta vikt att Ukraina ges de verktyg och resurser som krävs för att framgångsrikt genomföra dessa reformer och därigenom stärka sin integration i den europeiska respektive transatlantiska gemenskapen.

Sverige och våra allierade måste fortsätta att stötta Ukraina med allt som krävs för att de ska kunna försvara sitt land, säkerställa sitt reformarbete och bidra till landets långsiktiga integration i EU och Nato. Samtidigt måste vi arbeta för att de krigsbrott som begåtts i Ukraina får reella konsekvenser och att de ansvariga ställs till svars.

 

 

Magnus Berntsson (KD)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska fortsätta att ge stöd till Ukraina i deras kamp för frihet, med bibehållna och utökade sanktioner mot Ryssland, och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.