Till innehåll på sidan

Subvention av barns glasögon

Motion 2008/09:So305 av Jasenko Omanovic och Hans Stenberg (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-02
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av dagens system för subvention av barns glasögon.

Motivering

Det är viktigt att barns synfel åtgärdas fortlöpande under deras uppväxt. Att barnet ser bra är en grundläggande förutsättning för att kunna klara exempelvis skolarbetet på ett så bra sätt som möjligt.

Att köpa glasögon till barn kan därmed bli en stor utgift under uppväxten. Det nuvarande systemet med ersättning till barn med synfel är helt otillräckligt i sammanhanget. Det bör vara rimligt att jämställa barns synfel med andra behov och sjukdomstillstånd, till exempel en hörselnedsättning.

Glasögon till barn får inte vara en plånboksfråga som innebär att alla inte har samma rätt till glasögon efter behov. Det måste vara samhällets ansvar att se till att alla barn får så goda förutsättningar som möjligt under sin uppväxt och i detta bör man inkludera hjälpmedel som glasögon eller annan åtgärd som korrigerar synfel.

Vi anser att det nuvarande systemet för subvention av barns glasögon bör ses över för att åstadkomma ett mer rättvist system.

Stockholm den 30 september 2008

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av dagens system för subvention av barns glasögon.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.