Till innehåll på sidan

Stulna bilar, husbilar och husvagnar förhindras att lämna landet

Motion 2021/22:2632 av Maria Stockhaus (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-10-04
Granskad
2021-10-04
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en utredning bör få i uppdrag att ta fram förslag på hur stulna bilar, husvagnar och husbilar ska förhindras att lämna landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering 

Även om antalet bilar som stjäls har minskat så är varje bil, husbil eller husvagn som stjäls en för mycket. I allt fler fall återfinns inte den stulna bilen, husbilen eller husvagnen i de flesta fall pga att de förts utomlands.

Larmtjänsts siffror visar att antalet stulna personbilar fortsätter att sjunka. 2019 stals 7 180 personbilar vilket är en minskning med 9 procent från föregående år. Samtidigt ökar andelen stulna personbilar som inte återfinns. 2019 försvann 22 procent av de stulna bilarna för gott, en ökning från 2018 med 2,4 procent. För nyare bilar (årsmodell 2014 till 2020) är siffran ännu högre, 29 procent.

Det behövs bättre kontroll vid våra gränser för att säkerställa att stulna bilar, husbilar och husvagnar inte kan lämna landet utan att upptäckas. Det behövs en utredning som får i uppdrag att ta fram förslag på hur detta kan ske.

 

 

Maria Stockhaus (M)

 

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en utredning bör få i uppdrag att ta fram förslag på hur stulna bilar, husvagnar och husbilar ska förhindras att lämna landet och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Skatteutskottet
  Betänkande 2021/22:SkU1
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.