Stöd till teknik- och vetenskapscentrum
Motion 2015/16:308 av Suzanne Svensson m.fl. (S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Kulturutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2015-10-01
- Hänvisad
- 2015-10-13
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta behovet av långsiktiga villkor för landets teknik- och vetenskapscentrum, s.k. science centers, i syfte att bidra till landets kompetensförsörjning och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
De satsningar som görs för att öka intresset för och kunskap om naturvetenskap och teknik är strategiskt viktiga, men inte tillräckligt. Skolorna efterlyser stöd för att inspirera elever och lärare och för att utveckla undervisningen inom teknik, naturvetenskap och entreprenöriellt lärande. Landets science centers utgör redan idag naturliga arenor för skola, näringsliv och akademi, där teknik, verklighetsförankrade tillämpningar och nya forskningsrön presenteras på ett relevant, lustfyllt och interaktivt sätt.
Vi lever i en tid då samhället är mer teknikberoende än någonsin och står inför globala utmaningar där kompetens inom teknik, naturvetenskap och innovationsförmåga kommer att vara avgörande. Den snabba teknikutvecklingen ställer också nya kunskapskrav på att förstå och vara delaktig i samhällsutvecklingen. En oroväckande tendens är att kunskapsglappet ökar mellan dem som är välutbildade, välinformerade och påverkande och de som kunskapsmässigt halkar efter och istället riskerar att stå utanför samhället och arbetsmarknaden. Matchningen på arbetsmarknaden är också ett växande problem. Idag sker en tudelning mellan dem som har en gymnasieutbildning och dem som står utan och därmed inte är anställningsbara. Vägval för framtida studieinriktning läggs redan i unga år. Breda satsningar för att öka intresset för teknik och naturvetenskap hos barn och unga, dagens och morgondagens lärare är därmed en långsiktig samhällsinvestering.
Science centers har unika förutsättningar att vara ett viktigt komplement till skolan och möta barn och ungdomar både i skolan och på fritiden samt att kompetensutveckla lärare. Internationella undersökningar visar att science centers har långsiktig och positiv effekt som bidrar till att öka kunskapen om och intresset för naturvetenskap och teknik bland barn och unga. Med interaktiva utställningar, pedagogisk kompetens och breda nätverk som bas inspirerar man till ett nyfiket kunskapsutforskande och kreativt problemlösande.
Redan idag når landets science center mer än 2 miljoner besökare årligen. Dessutom genomförs skolprogram som når cirka 300 000 elever från förskola till gymnasiet samt fortbildar cirka 30 000 lärare i matematik, naturvetenskap och teknik. Regeringen bör överväga att se över hur verksamheten långsiktigt kan stärkas.
Antalet science center i världen växer i takt med den snabba teknikutvecklingen och ökade kunskapskrav. Idag finns över 2 500 och bland dessa hävdar sig svenska science centers mycket väl. Flera länder, bland annat Norge, Storbritannien, Indien, Kina och Sydkorea, har identifierat science centers som viktiga plattformar för att stärka ländernas kunskapsnivå inom naturvetenskap och teknik och nyinvesterar statliga medel. I Sverige har utvecklingen gått i en annan riktning.
Svenska science center har haft ett statligt stöd sedan 1998, men stödet har inte omfattat alla och inte heller ökat nämnvärt i omfattning trots att nya science center tillkommit. Det statliga stödet uppgick 2013 till 25,5 mkr som fördelas via Skolverket på 15 av landets 19 science center, vilket motsvarar i snitt 7,8 procent av den totala omsättningen. Nationellt verkande institutioner som Tekniska museet i Stockholm och Vattenhallen i Lund (som drivs av Lunds Tekniska Högskola) tillhör dem som idag inte erhåller något statligt stöd för sin science center-verksamhet. Att det statliga stödet inte omfattar alla science center och inte heller har ökat i takt med att fler science center tillkommit, har i praktiken inneburit att grundfinansieringen urholkats i en tid då samhällets behov av att stärka intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap har ökat.
För att kunna verka långsiktigt och säkra annan avgörande medfinansiering från regionala och kommunala instanser, näringsliv m.fl. bör regeringen beakta behovet av långsiktiga villkor för landets science center.
Suzanne Svensson (S) |
|
Hanna Westerén (S) |
Peter Jeppsson (S) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta behovet av långsiktiga villkor för landets teknik- och vetenskapscentrum, s.k. science centers, i syfte att bidra till landets kompetensförsörjning och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2015/16:KrU4 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.