Stärk läkarutbildningen vid Örebro universitet

Motion 2014/15:655 av Johan Pehrson (FP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-06
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de lärosäten som bedriver läkarutbildning i Sverige efter en uppstartsfas ska ges likvärdiga ekonomiska förutsättningar för att bedriva utbildningen.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen snarast bör se över möjligheterna för full finansiering av läkarutbildningen vid Örebro universitet.

Motivering

Örebro universitet fick 2010 rätten att utfärda läkarexamen. Det har nu växt fram en modern och uppskattad läkarutbildning vid universitetet i Örebro baserad på det bästa från svensk och utländsk utbildningstradition. Programmet följer helt de tankegångar som utgör grunden i det förslag som presenterats i utredningen om en ny läkarutbildning i Sverige.

 

De första studenterna antogs till programmet i januari 2011 och därefter har cirka 65 studenter antagits per termin. Fullt utbyggt kommer utbildningen att omfatta cirka 660 studenter utifrån en antagning av 120 studenter per år. De första studenterna kommer att få sin läkarexamen våren 2016.

 

Sverige har fortfarande brist på läkare. Trots att Alliansregeringen kraftigt ökat antagningen och öppnat nya läkarutbildningar såsom i Örebro riskerar bristen att öka framöver. Detta gäller även om vi räknar in de omfattande insatser som görs för att få hit utländska läkare genom arbetskraftsinvandring. Örebro universitet medverkar genom sin läkarutbildning således ytterst aktivt till att motverka bristen på läkare.

Men läkarutbildningen vid Örebro universitet arbetar idag inte utifrån helt likvärdiga villkor i jämförelse med övriga lärosäten som bedriver läkarutbildning. När det gäller finansieringen av läkarutbildningen har universitetet, Örebro läns landsting och Örebro kommun själva tagit ett stort ansvar för de första tre åren. Från och med 2014 fick universitetet ett anslag från staten för utbildningen men det är fortfarande inte en full finansiering. Det statliga anslaget 2015 täcker enbart hälften av kostnaderna för läkarutbildningen. Samtidigt har universitetet inte fått några extra forskningsanslag för att säkerställa forskningsanknytningen i läkarutbildningen.

 

En central del av finansieringen av en läkarutbildning är de så kallade ALF-medlen, vilket är statens ersättning till landstingen för vissa kostnader i samband med utbildning, handledning och medicinsk forskning. Örebro universitet har inte heller här fått medel på samma villkor som andra universitet/län som bedriver läkarutbildning.

 

Sverige har ett stort behov av att utbilda och rekrytera nya läkare de kommande åren. Örebro universitet medverkar genom starten av läkarutbildningen mycket aktivt till att lösa den nationella bristen på läkare. Det kommer att bli mycket svårt, om inte omöjligt, att bedriva en läkarutbildning av hög kvalitet om Örebro universitet negativt ska särbehandlas i förhållande till andra lärosäten.

 

De lärosäten som bedriver läkarutbildning i Sverige måste efter en uppstartsfas ges likvärdiga ekonomiska villkor för att bedriva utbildningen.

.

Johan Pehrson (FP)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de lärosäten som bedriver läkarutbildning i Sverige efter en uppstartsfas ska ges likvärdiga ekonomiska förutsättningar för att bedriva utbildningen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2015/16:UbU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen snarast bör se över möjligheterna för full finansiering av läkarutbildningen vid Örebro universitet.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2015/16:UbU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.