Spelberoendet

Motion 2012/13:So249 av Kurt Kvarnström och Carin Runeson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2012-09-28
Numrering
2012-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om spelberoendet.

Motivering

Olika spel med penninginsats är allmänt populärt i vårt samhälle. Det finns både vinnare och förlorare i dessa. De verkliga förlorarna är de som hamnar i spelberoende. Den som är spelberoende kan inte längre kontrollera sitt spelande och spelandet påverkar hela den beroendes liv, relationer, ekonomi och arbete. Spelandet och jakten på pengar till spel dominerar tillvaron och den som är spelberoende löper risk att hamna i brottslighet för att skaffa fram pengar till skulder eller för att spela mer. Detta kan också innebära svåra konsekvenser för den spelandes familj och övrig omgivning.

Man räknar med att det finns mer är hundratusen personer som är spelberoende i vårt land och antalet unga, som fastnar, ökar. Det är alltså inget litet problem för vårt samhälle. Trots det finns spelberoendet inte omnämnt i socialtjänstlagen. Möjligheten till hjälp och behandling är begränsad främst på grund av bristande resurser.

Det finns idag en pågående diskussion om att spelberoendet ska betraktas som en sjukdom. Dessa nyligen framförda synpunkter bör beaktas vid den fortsatta behandlingen av motionen. Spelbolagen och andra spelarrangörer som tar in stora pengar, borde vara med och finansiera den behandling som spelberoende behöver. Problemet med utländska spelbolag borde kunna lösa genom gemensamma regler inom EU.

Stockholm den 20 september 2012

Kurt Kvarnström (S)

Carin Runeson (S)

Yrkanden (1)

 • 0
  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om spelberoendet.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.