Till innehåll på sidan

Skaraborg som testområde för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Motion 2016/17:417 av Sten Bergheden (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-09-30
Granskad
2016-09-30
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skaraborg bör göras till testområde för gårdsförsäljning av öl och vin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vem hade för tio år sedan kunnat tro att det idag skulle finnas nästan ett hundra vingårdar och sjuttio lokala bryggerier i Sverige? Vingårdarna och bryggerierna skapar jobb och tillväxt på landsbygden. De bidrar till att turismen växer. Trots att frågan om gårdsförsäljning har diskuterats och utretts har inget hänt som gjort att möjligheten att sälja öl och vin på gårdar kommit närmare verkligheten. Men produktion av lokalt vin och öl är här för att stanna och har en viktig tillväxtpotential. Gårdsförsäljning bör nu testas i ett par landskap där det finns en tydlig kombination av jordbruk och turism samt redan existerande vingårdar och bryggerier. Mitt förslag är att testområden för gårdsförsäljning av öl och vin införs i Skaraborg.

En viktig inkomstkälla för landsbygden är att människor åker till gårdar för att handla närproducerade varor. Det är varken rimligt eller tidsenligt att den som besöker en vingård eller ett litet bryggeri i Sverige kan gå runt och titta, lära sig om gårdens historia och provsmaka produkterna, men inte köpa med sig någon produkt hem utan hänvisas till närmsta systembolag.

Det rimmar också illa att den som besöker en gårdsbutik kan köpa med sig ost, korv eller sylt, men inte vin eller öl från vingårdar eller små bryggerier. I övriga Europa är gårdsförsäljning av lokalt producerade livsmedel, däribland vin och öl, en naturlig del av landsbygdens näringsliv och turism. Det finns ingen anledning att det ska vara annorlunda i Sverige.

Det är viktigt att komma ihåg att en flaska vin eller öl som producerats på en gård i Sverige är en exklusiv och relativt dyr produkt. Gårdsförsäljning skulle därför ha liten betydelse för hur mycket alkohol som säljs i Sverige. Det är också högst osannolikt att Systembolagets monopol skulle riskeras genom gårdsförsäljning av vin och öl. Det visar exemplet Finland. Där är gårdsförsäljning tillåtet utan att det har hotat den finska motsvarigheten till Systembolaget. Produktion av lokalt producerat vin och öl har utvecklats snabbt i Sverige under de senaste åren. Svenska vinodlare är frustrerade och beredda att testa vad som är möjligt genom att börja sälja sina produkter trots att gårdsförsäljning inte är tillåtet – allt för att EU-domstolen ska pröva om försäljningen strider mot EU-rätten.

Utvecklingen mot gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige blir svår att stoppa. Regeringen bör agera och försöka hitta en lösning på problematiken kring gårdsförsäljning. Jag föreslår att Skaraborg redan nu görs till testområden för gårdsförsäljning av vin och öl. Det skulle vara positivt för landsbygdens utveckling, ge fler arbetstillfällen och utveckla mat- och turistlandet Sverige. Dessutom ökar möjligheterna att ta vara på mer av vad den svenska landsbygden har att bjuda på.

 

 

Sten Bergheden (M)

 

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skaraborg bör göras till testområde för gårdsförsäljning av öl och vin och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2017/18:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.