Skapande skola i gymnasiet
Motion 2015/16:1187 av Cecilia Magnusson (M)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Kulturutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2015-10-05
- Hänvisad
- 2015-10-13
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla Skapande skola att även omfatta gymnasieskolan och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Skapande skola är alliansregeringens största kulturpolitiska reform. År 2015 uppgår satsningen till 173 miljoner kronor per år. Barn och unga är vår främsta prioritering, därför tillhör Skapande skola kärnan i Alliansens kulturpolitik. Den ger barn och unga tillgång till kultur och eget kreativt skapande, samtidigt som det breddar arbetsmarknaden för professionella kulturarbetare. Skapande skola har successivt byggts ut från att först omfatta årskurserna 7–9 till att nu omfatta hela grundskolan, inklusive förskoleklass.
Alla kommuner har någon gång sökt och beviljats medel från Skapande skola och cirka två tredjedelar har beviljats bidrag under fem av de sex år som satsningen har funnits. År 2014 omfattar Skapande skola drygt 770 000 elever. Jämfört med de kommunala kulturskolorna är det cirka en halv miljon fler barn som tar del av Skapande skola än av den kommunala musikskolan. Vi vill att båda verksamheterna kan växa, barn ska ha tillgång till mer kultur, inte mindre.
Skolan spelar roll som ingen annan institution i samhället, då den möter alla barn och unga oavsett familjers resurser eller bakgrund. Rapporter visar på att barns och ungdomars möjligheter att själva få skapa och delta i kulturlivet är olika. Många skolor arbetar med kultur, skapande arbete och estetiska lärprocesser utifrån det tydliga kulturuppdrag som anges i Lgr11. När man arbetar med skapande och konstnärlig verksamhet i skolan berikas och förstärks också det pedagogiska uppdraget.
Större samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet är viktigt. Exempelvis musik kan användas som ett verktyg för social och mänsklig utveckling samt för ökad integration. Det kan också vara ett effektivt redskap i arbetet mot mobbing och kränkande behandling. El Sistema är ett lysande exempel på detta.
Hela skolan bör genomsyras av denna samverkan och det är dags att även gymnasieskolan ges möjlighet att använda sig av Skapande skola i sitt pedagogiska uppdrag. Det är alldeles för många elever som inte fullföljer sin gymnasieutbildning – ett sätt att förebygga avhopp, och inspirera till ökad kunskapsinhämtning, kan vara att arbeta med estetiska lärprocesser på det sätt som sker inom Skapande skola. Det är dags att omfatta eleverna i gymnasieskolan med Skapande skola, elever behöver tillgång till mer kultur, inte mindre.
Cecilia Magnusson (M) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla Skapande skola att även omfatta gymnasieskolan och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2015/16:KrU4 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.