Sjukersättning vid personlig assistans

Motion 2015/16:1774 av Marianne Pettersson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-06
Granskad
2015-10-09
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sjukersättning för personlig assistans ska ingå i schablonersättningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När privata företag utför personlig assistans så får kommunerna betala när de anställda blir sjuka. Att det blivit så kan bero på att när reglerna infördes kunde man inte föreställa sig att personlig assistans skulle läggas ut på privata företag. Men det är nu stora och ofta multinationella bolag som dominerar marknaden och låter kommunerna stå för sina sjuklönekostnader. Det handlar om ca 260 miljoner kronor årligen. Systemet innebär att företagen inte har något incitament att skapa en bra arbetsmiljö för att minska sjukskrivningar och arbetsskador. Detta behöver ändras inte minst för att främja skapandet av en bra arbetsmiljö för personliga assistenter. Därför borde timschablonen för assistentersättning också täcka kostnader för sjukdom.

 

Marianne Pettersson (S)

 

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sjukersättning för personlig assistans ska ingå i schablonersättningen och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2016/17:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.