Sjösäkerheten på Hjälmaren
Motion 2015/16:2777 av Lars-Axel Nordell (KD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Försvarsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2015-10-06
- Granskad
- 2015-10-06
- Hänvisad
- 2015-10-13
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska se över möjligheten att låta det statliga ansvaret för sjöräddningssamordningen på sjön Hjälmaren likställas med det på Vänern, Vättern och Mälaren och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Under 2014 skedde flera tragiska drunkningsolyckor på Hjälmaren som drabbade både yrkesfiskare och fritidsfolk. Behovet av en samordnad statlig ledningsfunktion blev i samband med dessa tillbud uppenbar, då felbeslut och kommunikationssvårigheter fördröjde räddningsarbetet. Hjälmaren anses vara svårnavigerad och har många grund och svåra passager.
Passagerarfartygen och många av de större fritidsbåtarna är försedda med VHF-utrustning, där Sjöfartsverket ansvarar för passning av kanal 16, en internationell sjöräddningskanal. Denna finns dock inte tillgänglig på Hjälmaren, vilket innebär att ingen lyssnar när nödanrop kommer från båtar på Hjälmaren.
Hjälmaren är Sveriges fjärde största sjö. Men till skillnad från Vänern, Vättern och Mälaren, saknas idag en samordnad statlig sjöräddning på Hjälmaren. Detta är inte acceptabelt då Hjälmaren året om trafikeras av ett 30-tal licensierade yrkesfiskare, tre passagerarfartyg, färjetrafik till Vinön och Valen, samt ett antal passagerar-/taxibåtar. Till det kommer boende/fritidsboende på ett 25-tal öar som färdas på Hjälmaren samt ca 1 500 fritids- och turistbåtar varje säsong.
Fiskerinäringen har idag stor betydelse i Hjälmaren, inte minst gäller det gösfisket och kräftfisket. För fritidsbåtslivet, sommarstugeägarna, campinggäster och boende i Örebro och andra orter runt Hjälmaren är sjön en viktig förutsättning för rekreation och friluftsliv.
För turisttrafik som kommer via Hjälmare kanal är det ofta okänt att den vanliga sjöräddningskanalen inte kan användas. Men de som hamnar i sjönöd på Hjälmaren får förlita sig till mobiltelefon och 112. Detta kan dock inte ersätta kanal 16 och en fungerande VHF då det utan denna utrustning av förklarliga skäl inte går att snabbt mobilisera båtar som befinner sig i närheten att hjälpa till.
Staten måste ta sitt ansvar för att inkludera Hjälmaren, att tillsammans med Vänern, Vättern, Mälaren och hela den svenska kuststräckan, ingå i den statliga sjöräddningen. Det handlar om installation av basstation för kanal 16 samt att teckna avtal med sjöräddningscentralen JRCC i Göteborg, som redan idag har ansvar för bevakning och leder sjöräddningen för statliga vatten.
En möjlig väg för att snabbt kunna föres Hjälmaren med tillgång till den internationella sjöräddningskanalen 16 är att söka en s.k. PPP-lösning, där det offentliga tillsammans med näringslivet löser finansieringsfrågan. Det handlar inte om några stora investerings- och driftkostnader. Det handlar om att ta ansvar för en fungerande sjösäkerhet och om att rädda människoliv. Det ska inte vara farligare att ramla ur båten i Hjälmaren än på kusten.
Lars-Axel Nordell (KD) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska se över möjligheten att låta det statliga ansvaret för sjöräddningssamordningen på sjön Hjälmaren likställas med det på Vänern, Vättern och Mälaren och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Försvarsutskottet
Betänkande 2017/18:FöU7 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.