Seriositetsgranskning av arbetsgivare
Motion 2013/14:Sf352 av Krister Örnfjäder m.fl. (S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2013-10-04
- Numrering
- 2013-10-07
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Migrationsverket bör ha en lagfäst skyldighet att göra en seriositetsgranskning av arbetsgivaren och arbetserbjudandet.
Motivering
Från förra årets riksdagsarbete så har vi kunnat läsa i socialutskottets betänkande SfU7 att enligt utskottets mening så måste utgångspunkten vara att det ska vara lätt att komma till Sverige och försörja sig. Vidare så anser utskottet att det är av yttersta vikt att missförhållanden och utnyttjande av invandrad arbetskraft ska motverkas. Vi håller med om dessa åsikter. Tyvärr så ser inte verkligheten ut på det sättet i Sverige idag. Vi tycker istället att det i många stycken går åt det andra hållet. Situationen förvärras.
I november 2011 införde Migrationsverket så kallade hårdare beviskrav. Det innebär att Migrationsverket nu gör vissa granskningar av arbetsgivaren. De nya reglerna innebär att företag inom branscherna städ, hotell och restaurang, service, bygg, bemanning, handel, jord- och skogsbruk, bilverkstad samt alla nystartade verksamheter i samband med ansökan om arbetstillstånd ska visa att lön kan garanteras för den tid som ett anställningserbjudande gäller.
Företag inom dessa branscher som tidigare anställt personer från länder utanför EU ska redovisa dokumentation av utbetalda löner. I de fall arbetstagare anställs av ett utländskt företag (utanför EU) som bedriver verksamhet i Sverige måste företaget ha en filial registrerad i Sverige. Vidare ska företagen visa att arbetstagaren har fått information om de erbjudna anställningsvillkoren.
Migrationsverket kan inom gällande lagstiftning inte göra efterhandskontroller av hur arbetsgivare lever upp till sina åtaganden.
I en skrivelse till regeringen 2009 (http://www.migrationsverket.se/info/1466.html) skriver Migrationsverket bland annat följande:
Det finns inget krav i lagstiftning eller förarbeten att Migrationsverket ska kontrollera att arbetsgivaren sköter skatter, avgifter och andra åligganden som ankommer på en arbetsgivare. Inte heller finns några krav på att kontrollera lönsamheten eller att företaget har tillräckliga ekonomiska resurser för att anställa ytterligare personal. Däremot ska Migrationsverket vara observant på att det inte handlar om skenanställningar (prop. 2007/08:147 s. 37). Det kan även uttryckas som att det ska vara en riktig anställning. Varken i författning eller i förarbeten anges närmare vad som avses eller på vilket sätt Migrationsverket ska kunna kontrollera eller bedöma om en anställning tillkommit för skens skull.
Våra slutsatser av detta är två: dels att seriositetsprövningen inte är tillräcklig, dels att Migrationsverket har dåligt lagstöd för denna granskning. I lag bör därför anges att Migrationsverket ska kontrollera arbetsgivarens seriositet genom att kontrollera om det finns obetalda skatter eller avgifter. Att företagets ekonomiska omsättning och resultat rymmer de anställda som arbetstillståndet avser. Om det t.ex. är frågan om att arbetsgivare utökar sin verksamhet och därför behöver extra anställda så bör det åligga arbetsgivaren att för Migrationsverket kunna visa detta, t.ex. genom kontrakt på nya kunder eller hyreskontrakt.
Stockholm den 2 oktober 2013 | |
Krister Örnfjäder (S) | |
Annelie Karlsson (S) |
Isak From (S) |
Jonas Gunnarsson (S) |
Yrkanden (1)
- 0Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Migrationsverket bör ha en lagfäst skyldighet att göra en seriositetsgranskning av arbetsgivaren och arbetserbjudandet.
- Behandlas i
Betänkande 2013/14:SfU6- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.