Säkerhets- och försvarspolitiken
Motion 1998/99:Fö204 av Åke Carnerö m.fl. (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Försvarsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
1 Inledning
Efter det kalla krigets slut har vi en annorlunda hotbild. Vi måste därför finna de bästa lösningarna för att behålla vår fred och frihet och för att kunna möta morgondagens utmaningar utan gårdagens låsningar. Den säkerhetspolitiska kontrollstationen 1999 bör därför bli ett avstamp för ett nytt försvarsbeslut utifrån ett folkförsvar med största möjliga handlingsfrihet inför framtida hot.
Sverige skall utveckla sitt deltagande i det säkerhetspolitiska samarbete som pågår i Europa. Medlemskapet i EU utgör en säkerhetspolitisk netto- fördel. Svenskt medlemskap i Nato är för närvarande inte aktuellt men det avtalade samarbetet mellan Nato och Ryssland (PJC), den planerade Nato- utvidgningen österut med Polen, Tjeckien och Ungern och PFF-samarbetet gör att vi måste vara beredda att förutsättningslöst pröva vår egen relation till Nato. Kristdemokraterna vill verka för en säkerhetspolitik som skapar förtroendefulla förbindelser mellan länder och folk, en internationell gemenskap med fredlig samexistens och rättvis fördelning.
Försvarets förmåga till anpassning är en central fråga för svensk försvarspolitik. De minskningar som genomförts av förbandsverksamheten har lett till brister när det gäller förmågan till långsiktig anpassning till ett förändrat omvärldsläge. Kristdemokraterna anser inte att den redovisning av vår anpassningsförmåga som finns i propositionen svarar mot de krav som riksdagen ställt.
I avvaktan på resultatet av den aviserade översynen av pliktsystemet föreslår Kristdemokraterna att dagersättningen höjs med fem kronor per dag.
Det är ett klart svenskt intresse att förmågan till samverkan med andra länder kan utvecklas såväl genom teknisk anpassning och samövningar som utbildningsmässigt. Arbetet med att åtgärda de brister som redovisas om interoperabiliteten måste intensifieras.
Utvecklingen i vårt närområde liksom Sveriges medlemskap i EU har för Kustbevakningens del inneburit ett väsentligt ökat övervakningsbehov till sjöss för att klara den omfattande gräns- och sjöövervakningen, som omfattar EU:s längsta yttre gräns. För att kunna möta ökade krav på gränskontroller och miljöskydd till sjöss anser Kristdemokraterna att Kustbevakningens resurser bör förstärkas.
2 Säkerhetspolitik
Det svenska försvaret har till uppgift att värna friheten och vår försvarspolitik skall tillsammans med utrikes- och biståndspolitiken verka fredsbevarande. Vi ska därför upprätthålla ett effektivt totalförsvar som skyddar vårt territorium från kränkningar i fredstid och som förhindrar väpnat angrepp eller frihetskränkande påtryckningar från främmande makt. Angrepp skall kunna mötas var det än kommer ifrån och hela landet skall försvaras. Långsiktigt skall vi upprätthålla en betryggande totalförsvarsförmåga för att vår säkerhetspolitik skall bidra till stabilitet i det nordeuropeiska området.
De fyra uppgifter för det militära försvaret som fastlades i Försvarsbeslut 96 har ett nära samband med dess förmåga att lösa den fundamentala uppgiften att försvara vårt land mot väpnade angrepp. Även om den positiva bedömningen av det säkerhetspolitiska läget, som gjordes inför försvars- beslutet fortfarande gäller, kvarstår en grundläggande osäkerhet och svårförutsägbarhet om utvecklingen på längre sikt. I Försvarsberedningens säkerhetspolitiska delrapport inför 1998 års kontrollstation (Ds 1998:9) anges "att det är nödvändigt att ha beredskap också för att dagens gynnsamma säkerhetspolitiska läge i framtiden kan komma att försämras". Vi måste därför fortsatt ha en stabil försvarsgrund för att kunna möta närtida hot mot vårt land men också för att kunna bygga ut det vid omvärlds- förändringar.
I rapporten framhålls vidare att även om öppna krig mellan länder har blivit mindre vanliga kan sådana krig inte uteslutas, "de är tänkbara lokalt eller regionalt både i Europa och i andra delar av världen". Det militära försvarets verksamhet, planering och utveckling måste därför även i fortsättningen präglas av att uppgiften att försvara landet mot väpnade angrepp är det yttersta motivet för det militära försvarets existens. Denna uppgift har en dominerande påverkan på totalförsvarets utformning och verksamhet.
2.1 Säkerhetspolitik utan låsningar
Den kristdemokratiska övertygelsen om alla människors lika värde är vår utgångspunkt för goda relationer, internationell stabilitet och säkerhet. Genom det vidgade säkerhetsbegreppet får det konfliktförebyggande samarbetet och insatser av humanitär och fredsfrämjande karaktär allt större betydelse. Inom internationella organisationer diskuteras säkerhetsintressen i ett brett perspektiv och insikten om de direkta och indirekta sambanden mellan olika säkerhetsaspekter har ökat.
Dessa samband handlar bl.a. om positiv utveckling av miljö och ekonomi, respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. Därför vill Kristdemo- kraterna verka för en säkerhetspolitik som skapar förtroendefulla för- bindelser mellan länder och folk, en internationell gemenskap med fredlig samexistens och rättvis fördelning. Tryggare och rättvisare samhällen världen över främjar global stabilitet och fred.
Kristdemokraterna vill bl.a. betona följande:
- Sverige skall utveckla sitt deltagande i det säkerhetspolitiska samarbetet som pågår i Europa. För att Sverige inte ska hamna i ett sämre säkerhetspolitiskt läge när det europeiska säkerhetsmönstret förändras är det viktigt att vi är med i de olika fora som finns för att kunna påverka utvecklingen och därigenom tydliggöra vår vilja att ta aktivt ansvar för Europas säkerhet. Målsättningen bör vara att Sverige är öppet för medlemskap i alla de säkerhetsorganisationer som finns i Europa. Svensk säkerhetspolitik skall inte låsas fast vid en linje i den nya och svårförutsebara situation som råder.
- Det är ett klart svenskt intresse att förmågan till internationell samverkan utvecklas såväl genom teknisk anpassning och samövningar som utbildningsmässigt. Ökad interoperabilitet och fördjupat samarbete med Nato stärker svensk säkerhet. Sverige bör delta i PFF-övningar med enheter ur samtliga försvarsgrenar. Svenskt medlemskap i Nato är för närvarande inte aktuellt men det avtalade samarbetet mellan Nato och Ryssland (PJC), den planerade Natoutvidgningen österut med Polen, Tjeckien och Ungern och PFF-samarbetet gör att vi måste vara beredda att förutsättningslöst pröva vår egen relation till Nato.
- EU är av fundamental betydelse för säkerhet och stabilitet i Europa och Sveriges medlemskap ger ökade möjligheter att verka för ett Europa präglat av öppenhet, demokrati och gemensam säkerhet.
- Sverige har ett intresse av att de hot, risker och påfrestningar som ryms inom det vidgade säkerhetsbegreppet kan hanteras gemensamt med andra länder i vårt närområde samt inom EU. Detta innebär att vårt medlemskap i EU i sig utgör en säkerhetspolitisk nettofördel.
- Sveriges säkerhetsfrämjande samarbete med Estland, Lettland och Litauen främjar regional säkerhet och stabilitet kring Östersjön. Stödet till de baltiska ländernas uppbyggnad av totalförsvar och andra säkerhetsfunktioner bör utvecklas och fördjupas. De baltiska staternas integration i EU är av stor säkerhetspolitisk betydelse. Ett fördjupat Östersjösamarbete kan bidra till långsiktig stabilitet genom ett vitt förgrenat, fredligt samarbete mellan samtliga länder. Östersjöområdets säkerhet måste utgöra en del i en alleuropeisk och transatlantisk säkerhetsordning.
3 Nytt försvarsbeslut 1999
Efter det kalla krigets slut har vi en annorlunda hotbild. Flera olika säkerhetsstrukturer har tillkommit i Europa med inriktning på ökat samarbete. Vi måste därför finna de bästa lösningarna för att behålla vår fred och frihet och för att kunna möta morgondagens utmaningar utan gårdagens låsningar. Anpassnings- och återtagningsdoktrinen från Försvarsbeslut 96, som bygger på att full krigsduglighet ska uppnås inom tolv månader vid ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, är en central fråga för försvarspolitiken. Försvarsmaktens långsiktiga styrka får inte urgröpas. Detta måste beaktas och talar för ett helhetsgrepp vad gäller försvarspolitiken i stället för att genom besparingar och ominriktningar lappa, laga och senarelägga olika projekt. Den säkerhetspolitiska kontrollstationen 1999 bör därför bli ett avstamp för ett nytt försvarsbeslut utifrån ett folkförsvar med största möjliga handlingsfrihet inför framtida hot.
4 En trovärdig försvarspolitik
Förmågan att leda försvarets olika delar under fredstida kriser och höjd beredskap samt ytterst förmågan att möta ett angrepp mot hela landet har en avgörande inverkan på hur väl försvaret kommer att kunna lösa sina uppgifter. Hur dessa förmågor uppfattas av omgivningen påverkar bedömningen av försvarets trovärdighet. Även försvarsviljan påverkas av detta. Konsekvenserna av de beslutade besparingarna skapar otrygghet för de totalförsvarspliktiga, den anställda personalen och personal inom svensk försvarsindustri och kan på sikt leda till minskat förtroende för försvaret. Inte minst gäller detta alla de medborgare som på frivillig bas med frivilliga arbetsinsatser stöder försvaret. Försvarsmaktens personal måste hållas väl underrättad om och känna delaktighet i pågående förändringsarbete.
Det svenska försvaret måste vila på en stabil och trovärdig grund som ger långsiktig styrka i en svårförutsebar framtid. Nuvarande försvarspolitik riskerar att skapa en obalans mellan säkerhetspolitikens mål och total- försvarets uppgifter och resurser.
5 Anpassning - en central fråga
Försvarets förmåga till anpassning är en avgörande och central fråga för svensk försvarspolitik. Grundorganisationen skall utgöra en bas för tillväxt. Försvarsbeslut 96 betonade att anpassningsdoktrinen kommer att vara i behov av ständig utveckling där regelbunden uppföljning och utvärdering är viktiga ingångsvärden samt att riksdagen årligen bör följa upp beredskapsläget (t.ex. behovet av repetitionsövningar) och överväga behovet av förändrad inriktning.
Ett av de övergripande målen för Försvarsmakten är att "ha en beredskap som medger att utvalda delar av Försvarsmaktens organisation inom ett år efter beslut har uppnått full krigsduglighet. Beredskap, organisation och planläggning skall vidare medge att Försvarsmaktens förmåga långsiktigt anpassas, dvs. utökas eller förändras för att motsvara framtida krav och behov".
Regeringen bedömer nu att den kortsiktiga anpassningen inom ett år för militärt försvar uppfylls av de delar av krigsorganisationen som omfattas av detta krav. Tillståndet i krigsorganisationen är enligt regeringen godtagbart men man menar att "förmågan att kunna uppnå full krigsduglighet inom ett år med huvuddelen av krigsorganisationen har dock inte i alla avseenden kunnat vidmakthållas på grund av minskningar i förbandsverksamheten, vilket bl.a. påverkat officerarnas kompetens negativt." När det gäller försvar mot väpnat angrepp skriver regeringen att "huvuddelen av förbanden kan med tillräcklig säkerhet uppnå full krigsduglighet under en tolvmånaders- period".
De minskningar som genomförts av förbandsverksamheten har lett till brister när det gäller förmågan till långsiktig anpassning till ett förändrat omvärldsläge. Kristdemokraterna anser inte att den redovisning av vår anpassningsförmåga som finns i propositionen svarar mot de krav som riksdagen ställt. Regeringen bör därför årligen i samband med budget- förslaget i en särskild skrivelse utförligt redovisa sin utvärdering av dels krigsdugligheten för det militära försvarets olika delar och förberedelserna för att höja denna i ett ettårsperspektiv, dels en överblick över läge och handlingsmöjligheter inom ramen för en mer långsiktig anpassningsdoktrin.
Svagheterna med anpassningsproblematiken berörs sällan. Studier måste göras över vilka kritiska faktorer som ytterst påverkar möjligheterna att på ett trovärdigt sätt genomföra en uppbyggnad.
Den grundläggande frågan är om vår demokrati är kapabel att fatta nödvändiga beslut om en höjning av vår krigsduglighet och tillväxt i tid och i tillräcklig omfattning. För sent, för lite och i otakt med utvecklingen i omvärlden har nog snarare varit regel än undantag. En hög inbyggd anpassningsförmåga är givetvis av avgörande betydelse. En kedja bestående av uttydning och tolkning av förvarningssignaler, nödvändiga politiska beslut, planering, igångsättning och resursuppbyggnad får inte brista för att full krigsduglighet skall kunna säkerställas inom tolv månader.
Vilka kriterier ska gälla för att höja krigsdugligheten? Kristdemokraterna anser att det är viktigt att, utifrån vårt demokratiska styrelseskick, noggrant analysera vilka beslutsformer som krävs inför en återtagning med hänsyn till lagar och förordningar.
Konsekvenserna av de i år beslutade besparingarna blir påtagliga. Återtagningstiden för ett antal förband blir längre än den i FB96 beslutade ettårsperioden, vilket bl.a. leder till att kraven på framförhållning i beslutsfattande skärps. För att kunna vidmakthålla en trovärdig anpassnings- förmåga måste tydliga kvalitetskrav ställas. Kunskap och färdighet som ingen eller få har eller har haft omöjliggör en långsiktig anpassning.
6 Styrning av Försvarsmakten
Ett otydligt samband i kedjan - säkerhetspolitisk omvärldsanalys - militärstrategiska bedömningar - de operativa kraven på krigsorganisationen och de därav följande kraven på Försvarsmaktens förmåga i olika avseenden har lett till att försvarsutskottet (1996/97:FöU4) efterlyst "en närmare redovisning av de operativa principerna, en värdering av Försvarsmaktens styrka och svagheter samt ett därpå baserat förslag till vilka operativa försvarsförmågor i olika avseenden som bör prioriteras högre respektive lägre". Detta upprepades av utskottet i maj 1998 (1997/98:FöU10).
På så sätt skulle riksdagen lättare kunna se sambandet mellan Försvars- maktens uppgifter och krigsorganisationens storlek. Avvägningarna mellan olika förbandstyper och mellan försvarsgrenarna skulle underlättas.
Om cirkeln - säkerhets- och försvarspolitiska mål - operativ förmåga - kostnader kan slutas är mycket vunnet. Ju tydligare verksamhetsmål våra myndigheter får desto lättare kan naturligtvis riksdagen följa och utvärdera den löpande verksamheten.
Den redovisning som finns i budgetpropositionen (1998/99:1) är inte i enlighet med de riktlinjer som riksdagen uttalat. Kristdemokraterna menar att regeringen därför bör återkomma till riksdagen med en samlad redovisning som på ett tydligt sätt beskriver det militära försvarets uppgifter, kraven på operativ förmåga och krigsorganisationens kvalitet och kvantitet.
7 Pliktpersonal
Alla tjänstbara män och kvinnor skall ses som en resurs för totalförsvaret. Det är en stor tillgång med en bred uppslutning kring landets säkerhets- och försvarspolitik, där var och en bidrar med sin kunskap och förmåga. Totalförsvarsplikten ökar insynen i försvaret och befäster dess folkliga förankring. I en konflikt finns det inga bättre soldater än de som försvarar gemensamma värden, sina landsmän och sin hembygd. Inställningen att vårt land är värt att försvaras får inte försvagas.
Den som blivit uttagen till pliktutbildning får göra ekonomiska uppoffringar i jämförelse med den som hamnar i utbildningsreserven eller ej blir antagen till grundutbildning. I avvaktan på resultatet av den aviserade översynen av pliktsystemet föreslår Kristdemokraterna att dagersättningen höjs med fem kronor per dag från nuvarande fyrtio kronor till fyrtiofem kronor per dag. Vi avsätter 50 miljoner kronor för detta ändamål. I vårt budgetförslag utökas ramen för utgiftsområde 6 Totalförsvar Anslag A 1 Förbandsverksamhet och beredskap m.m. med 50 000 000 kronor för år 1999 till 19 434 738 000 kronor.
8 Anställd personal
I programredovisningen under utgiftsområde 6 anges åtskilliga brister vad gäller krigsduglighet, brist på personal samt att alltför få samövningstillfällen gör att personalens kompetens sjunker. Varje år görs stora investeringar i utbildning av all personal. Eftersom vår anpassningsförmåga i hög grad bygger på välutbildade förband bör inte genomförd grundutbildning eller den anställda personalens kompetens förslösas genom inställda övningar. Regeringen bör därför ange vilka åtgärder som kommer att vidtas för att ta till vara och vidmakthålla nödvändig kompetens hos personalen, dels inför en ettårig höjning av krigsdugligheten, dels när det gäller den långsiktiga anpassningen.
9 Interoperabilitet
För att möjliggöra effektiva och snabba svenska fredsfrämjande insatser krävs anpassning till internationell standard vad gäller metoder och materiel. Genom internationell samverkan inom utbildning, övningar och materiell utrustning, s k interoperabilitet, förbättras våra möjligheter till säkert deltagande för våra civila och militära styrkor.
Genom att deltaga i fredsfrämjande och humanitära insatser ökar svensk utrikes- och säkerhetspolitiks trovärdighet genom att det väcker respekt för det svenska totalförsvarets förmåga. Vi får insyn i och möjligheter att påverka olika säkerhetspolitiska fora samtidigt som svenska armé-, flyg- och marinstridskrafter erhåller viktiga internationella erfarenheter.
Arbetet med att åtgärda de brister som redovisas om interoperabiliteten måste intensifieras. Det framstår som ett klart svenskt intresse att förmågan till samverkan kan utvecklas såväl genom teknisk anpassning och sam- övningar som utbildningsmässigt.
10 Försvarsmaktens förmåga
Regeringen har utarbetat en inriktning av Försvarsmaktens förmågor under följande rubriker:
- Förmågor för att kunna försvara landet mot väpnat angrepp
- Förmågor för att kunna hävda vår territoriella integritet
- Förmågor för att kunna genomföra internationella insatser
- Förmågor för att kunna utnyttjas vid svåra påfrestningar på samhället i fred
- Förmågor för att kunna genomföra anpassning till förändrade krav och förutsättningar
Kristdemokraterna menar att det är viktigt att kunna stämma av Försvars- maktens förmåga i olika avseenden så att en tydlig bild av tillståndet i krigsorganisationen kan ges.
Följande kompletteringar föreslås:
- Angriparen skall tidigt kunna bekämpas över hela det operativa djupet oavsett vilka delar av landet som utgör mål för angreppet
- Verksamheten skall bedrivas kontinuerligt så att svenska intressen i vårt närområde hävdas och så att kränkningar av den territoriella integriteten upptäcks och avvisas
- Verksamheten skall bedrivas så att förutsättningar skapas för att höja krigsdugligheten för krigsorganisationen inom ett år efter beslut
Därutöver skall en stabil grund byggas för en långsiktig anpassning av försvaret till tänkbara förändrade säkerhetspolitiska lägen.
11 Materielförsörjning
Svensk säkerhetspolitik bygger på en hög materiell försörjningsgrad och riksdagen betonade i FB96 att säkerställandet av Försvarsmaktens långsiktiga materielförsörjning och vidmakthållande av i drift varande system utgör en viktig del av försvarspolitiken. Den svenska försvarsindustrins unika förmåga att leverera kvalificerade högteknologiska system har ett stort försvars- och säkerhetspolitiskt värde.
Kristdemokraterna menar att det är väsentligt att reduceringen av materiel- anskaffningen inte ger långsiktiga negativa konsekvenser för den inhemska kompetensen. Vi måste upprätthålla en hög nivå på utvecklingsverksamheten för att bibehålla nödvändig kompetens i ett tillväxtläge, och för att svensk försvarsindustri skall betraktas som en attraktiv samarbetspartner i den omstruktureringsfas som den europeiska försvarsindustrin befinner sig i. Försvarsindustrin får även ökad betydelse för det civila samhället eftersom dess spetsteknologier ger spridningseffekter vid utveckling av civila produkter.
För att de svenska försvarsindustriföretagens exportpotential ska kunna utnyttjas är det viktigt att statsmakterna och svenska myndigheter inom de restriktioner som lagen anger stöttar försvarsindustrins exportansträngningar. Behovet av ökat utlandssamarbete gör det nödvändigt att få till stånd en konkret uppförandekod angående vapenexport som är acceptabel för alla inblandade länder.
12 Försvarsområden
Totalförsvarets utökade uppgifter ställer nya krav på samverkan i det civila fredstida samhället. Det komplexa och sårbara moderna samhället där kommunerna svarar för en betydande del av samhällets beredskapsåtgärder kräver kunskap och planläggning genom kontinuerlig samverkan i fred. De fjorton fo-staberna och de tio fo-gruppenheterna är viktiga länkar mellan Försvarsmakten och det fredstida samhället.
Kristdemokraterna vill understryka att försvarsområdesledningarna måste ha god kompetens och kraft att leda och samordna den omfattande verksamheten och utveckla en god förmåga att kunna stärka försvaret vid en anpassningssituation. En uppföljning av den nya försvarsområdesorganisa- tionen bör göras som belyser konsekvenserna för det militära försvaret, kommunerna, frivilligorganisationerna och det civila försvaret.
13 Det civila försvaret
Det civila försvaret hämtar sin grundbemanning från det fredstida samhällets resurser och är en viktig del av totalförsvaret. Ansvariga samhälleliga organ med tjänstemän och annan personal utnyttjas för att möta hot mot landets nationella säkerhet och delta i försvarsarbetet att skydda och hjälpa civilbefolkningen.
Situation och hotbild i omvärlden ändras snabbt. Internationella anfallskrig byts ut och/eller kompletteras med sabotage och strider mellan grupper i det egna landet. Flexibiliteten i totalförsvarets organisation och beredskap måste öka så att behövliga insatser kan sättas in så snabbt som möjligt.
Totalförsvaret genomgår en fortlöpande omorganisation och ändrad inriktning av sin verksamhet. Kristdemokraterna anser att detta även måste inkludera civilförsvaret och dess uppgifter. Satsningar måste göras på det civila försvarsområdet för att motverka samhällets sårbarhet både i freds- och krigstid.
I det nya försvarsbeslut, som behöver komma snarast, förutsätter Kristdemokraterna att civilförsvaret och dess integrerade roll och status inom totalförsvaret får en central belysning.
13.1 Funktionen Ordning och säkerhet
Rikspolisstyrelsen är funktionsansvarig myndighet. Målet för funktionen är att under höjd beredskap snabbt kunna ge skydd åt totalförsvarsviktiga anläggningar, kunna upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samhället och kunna lämna allmänheten skydd och hjälp.
I Försvarsbeslut 96 angavs att beredskapspolisorganisationen under försvarsbeslutsperioden skulle utökas med 7 000 personer till att omfatta 15 000 personer, varav 5 000 som särskild del och 10 000 som allmän del. Beredskapspolisen skall vara en kvalificerad resurs som kan sättas in i ett tidigt skede vid höjd beredskap. Det mål som angavs i FB96 kommer ej att nås med nuvarande utbildningstakt. Kristdemokraterna menar därför att riksdagen måste få en redovisning för hur skyddet av samhällsviktig verksamhet skall organiseras under höjd beredskap.
13.2 Elförsörjning
Regeringen pekar på vissa allvarliga svagheter. Vitala funktioner inom totalförsvaret kan inte garanteras en säker elförsörjning och skyddet av vital teleutrustning samt skydd mot informationskrigföring uppvisar brister.
Hög tillgänglighet och uthållighet vad gäller elförsörjningen är den viktigaste grunden för att vårt sårbara samhälle skall kunna fungera i kriser och under höjd beredskap. Kristdemokraterna föreslår därför att arbetet med att säkerställa största möjliga uthållighet i elförsörjningen prioriteras under försvarsbeslutsperioden.
14 Frivilliga försvarsorganisationer
Kristdemokraterna har vid flera tillfällen betonat de frivilliga försvarsorganisationernas stora betydelse för försvaret, försvarsviljan och totalförsvarets förankring i samhället. Eftersom de frivilliga är organiserade i många föreningar runt om i landet utgör de en värdefull bas för olika anpassningsåtgärder samtidigt som de är en lätt gripbar resurs att tillgå vid olyckor och andra akuta störningar i vårt sårbara, fredstida samhälle. Försvarsutskottet har vid flera tillfällen markerat betydelsen av att säkerställa de frivilliga försvarsorganisationernas verksamhet.
För att underlätta utbildning och rekrytering för de frivilliga försvars- organisationerna är det viktigt att deras verksamhet knyts till totalförsvaret så nära som möjligt på lokal och regional nivå. Det dagliga stödet liksom samhörigheten med den tradition och kontinuitet som de gamla landskaps- regementena innebär, behövs för att ta vara på det engagemang som finns i vårt land att få göra en frivillig insats inom totalförsvaret.
14.1 Hemvärnet
En viktig del av det frivilliga försvaret är hemvärnet, som genom sin förankring har en mycket god kännedom om lokala förhållanden. Hemvärnsförbanden finns över hela landet dygnet om, året runt och utgör en betydande del av territorialförsvaret, som med kort mobiliseringstid bl.a. skall ytövervaka och skydda mot sabotage. Eftersom hemvärnet är en levande organisation stärker den samhällets förmåga att motstå svåra påfrestningar.
I Försvarsbeslut 96 erinrades om det mål för hemvärnets utveckling som uppställdes i Försvarsbeslut 92. Försvarsutskottet såg allvarligt på att rekryteringen inte svarat mot det organisatoriska målet 125 000 personer och förutsatte att regeringen och Försvarsmakten skulle intensifiera ansträng- ningarna att uppnå den omfattning på hemvärnet som beslutats. Grunden i de båda försvarsbesluten måste därför enligt vår mening fullföljas så att inte hemvärnets framtid äventyras.
15 Sammanfattning
Kristdemokraterna vill betona att hög säkerhet, gott personligt skydd, tillgång till modern materiel, effektiv sjukvård och trygga ledningsfunktioner är betydelsefulla faktorer i händelse av ofred och när vi sänder ut personal i fredsfrämjande internationella operationer.
Med en fast förankring i samhället, kompetent personal, hög teknologisk förmåga och en flexibel och anpassningsbar försvarsstruktur främjas den goda försvarsvilja som är nödvändig för att vårt totalförsvar skall kunna fylla sin uppgift i kriser och krig.
16 Kustbevakningen
Utvecklingen i vårt närområde liksom Sveriges medlemskap i EU har för Kustbevakningens del inneburit ett väsentligt ökat övervakningsbehov till sjöss. Till sjöss är kustbevakaren både polis och tullare, vilket är två viktiga förutsättningar för att klara den omfattande gräns- och sjöövervakningen, som omfattar EU:s längsta yttre gräns. Avvecklingen av de inre gränserna genom Sveriges anslutning till Schengenkonventionen innebär att gränskontrollen måste intensifieras så länge de kompensatoriska åtgärderna inte fungerar tillfredsställande.
Förutom den civila gränskontrollen, fiskekontrollverksamheten och säkerhetsarbetet har Kustbevakningen huvudansvaret för miljöräddning till sjöss. Oljeutsläpp är det vanligaste problemet och de allt mer omfattande sjötransporterna av olja och farligt gods ökar behovet av övervakning. Snabba ingripanden är viktiga för att kunna begränsa utsläppen och kunna identifiera fartyg som orsakat utsläpp. Det är 50 till 100 gånger dyrare att sanera en strand än att ta upp oljan till sjöss.
För att kunna möta ökade krav på gränskontroller och miljöskydd till sjöss anser Kristdemokraterna att Kustbevakningens resurser bör förstärkas. Vi avsätter 45 miljoner kronor för detta ändamål. I vårt budgetförslag utökas ramen för utgiftsområde 6 Totalförsvar anslaget C 1 Kustbevakningen med 45 miljoner kronor för år 1999 till 483 070 000 kronor.
Sammantaget innebär detta att i Kristdemokraternas budgetförslag utökas ramen för utgiftsområde 6 Totalförsvar med 95 000 000 kronor för år 1999 till 44 202 565 000 kronor.
17 Hemställan
17 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt försvarsbeslut 1999,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utförlig redovisning av anpassningsförmågan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en redovisning av det militära försvarets uppgifter, operativa förmåga och krigsorganisationens kvalitet och kvantitet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av dagersättningen för totalförsvarspliktig personal från 40 kronor till 45 kronor per dag,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att vidmakthålla personalens kompetens,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om interoperabilitet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletteringar av Försvarsmaktens förmågor,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av den nya försvarsområdesorganisationen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilförsvaret,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av samhällsviktig verksamhet under höjd beredskap,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elförsörjningen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kustbevakningens resurser för gränsbevakning och miljöskydd,
13. att riksdagen med följande ändring av regeringens förslag anvisar anslagen för 1999 under utgiftsområde 6 Totalförsvar enligt uppställning: 14. Tabell 1: (Anslag (tusental kronor) Regeringens förslag Kristdemokraterna )
Stockholm den 28 oktober 1998
Åke Carnerö (kd)
Jan Erik Ågren (kd)
Dan Ericsson (kd)
Amanda Grönlund (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Ingrid Näslund (kd)
Mats Odell (kd)
Fanny Rizell (kd)
Margareta Viklund (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Elanders Gotab, Stockholm 1999
Yrkanden (26)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt försvarsbeslut 1999
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt försvarsbeslut 1999
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utförlig redovisning av anpassningsförmågan
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utförlig redovisning av anpassningsförmågan
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en redovisning av det militära försvarets uppgifter, operativa förmåga och krigsorganisationens kvalitet och kvantitet
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en redovisning av det militära försvarets uppgifter, operativa förmåga och krigsorganisationens kvalitet och kvantitet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av dagersättningen för totalförsvarspliktig personal från 40 kronor till 45 kronor per dag
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av dagersättningen för totalförsvarspliktig personal från 40 kronor till 45 kronor per dag
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att vidmakthålla personalens kompetens
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att vidmakthålla personalens kompetens
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om interoperabilitet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om interoperabilitet
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletteringar av Försvarsmaktens förmågor
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletteringar av Försvarsmaktens förmågor
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av den nya försvarsområdesorganisationen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av den nya försvarsområdesorganisationen
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilförsvaret
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilförsvaret
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av samhällsviktig verksamhet under höjd beredskap
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av samhällsviktig verksamhet under höjd beredskap
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elförsörjningen
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elförsörjningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kustbevakningens resurser för gränsbevakning och miljöskydd
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kustbevakningens resurser för gränsbevakning och miljöskydd
- Behandlas i
- 13att riksdagen med följande ändring av regeringens förslag anvisar anslagen för 1999 under utgiftsområde 6 Totalförsvar enligt uppställning(tusental kr):Anslag A1 Förbandsverksamhet och beredskap m.m.; Regeringens förslag 19 384 738;(kd) 19 434 738; Anslag C1 Kustbevakningen; Regeringens förslag 438 070; (kd) 483 070; Summa för utgiftsområdet; Regeringens förslag 44 107 565; (kd) 44 202 565.
- Behandlas i
- 13att riksdagen med följande ändring av regeringens förslag anvisar anslagen för 1999 under utgiftsområde 6 Totalförsvar enligt uppställning(tusental kr):Anslag A1 Förbandsverksamhet och beredskap m.m.; Regeringens förslag 19 384 738;(kd) 19 434 738; Anslag C1 Kustbevakningen; Regeringens förslag 438 070; (kd) 483 070; Summa för utgiftsområdet; Regeringens förslag 44 107 565; (kd) 44 202 565.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.