Rätt till större bostad
Motion 1994/95:So257 av Göthe Knutson (m) och Kjell Ericsson (c)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1995-01-25
- Bordläggning
- 1995-02-07
- Hänvisning
- 1995-02-08
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Är det rimligt att en kommun genom socialtjänsten skall tvingas betala hyra för en större lägenhet om en socialhjälpstagare visar läkarintyg på att han/hon lider av klaustrofobi, dvs. cellskräck, i en mindre lägenhet?
Ja, svarar länsrätten i Hallands län i en dom med beteckningen Ö 777-94, utfärdad i oktober 1994.
Fallet blev mycket uppmärksammat. En 37-årig man som lever på social- och bostadsbidrag begärde 1993 hos socialnämnden i Halmstad att få hela hyran betald även sedan han flyttat till en större lägenhet. Socialnämnden sa nej. Han led av cellskräck i sin drygt 40 m2 stora lägenhet och hade ett läkarintyg på detta.
Överklagade -- fick rätt
När socialnämnden sagt nej skaffade sig mannen ändå en större och därmed dyrare lägenhet och dessutom två läkarintyg som påstod att mannens cellskräck försvunnit i och med den större lägenheten. Socialnämnden sa ändå nej.
Då överklagade mannen hos länsrätten. Och där fick mannen rätt, något som väcker stor oro hos bl.a. Kommunförbundet som anar ekonomiska konsekvenser för landets skattebetalare.
Den dömande rådmannen i länsrätten säger i tidningen Expressen den 11 oktober 1994 att ''för oss betydde läkarintygen mycket''.
Läkaren ingen specialist
Läkaren ifråga säger i samma artikel att ''mina intyg bygger helt på patientens information till mig''.
Hade läkaren ingen egen uppfattning om patienten? Av allt att döma inte. Läkaren betonar själv i intervjun att han är allmänläkare och inte psykiatriker.
Eftersom läkarintygen betydde så mycket för länsrätten och läkaren ifråga ej är specialist får man dra slutsatsen att utslaget bygger på att socialbidragstagaren är trovärdig. Men, vem bevisar sanningshalten i dennes påståenden om klaustrofobi?
Prejudikat hotar
Claes-Göran Ek, socialchef i Halmstad, säger i en tidningsintervju:
Risken är ju stor att länsrättens dom får prejudikateffekt: alla som har små lägenheter kan ju nu kräva större, och det är skattebetalarna som ska stå för kostnaden. Jag anser att det är mycket anmärkningsvärt att länsrätten på så här lösa boliner kan fatta ett sådant här beslut. Läkarens intyg är mycket svaga.
Andra byter ner sig
Mannen som skaffat sig de guldkantade läkarintygen kom till Sverige för fem år sedan. Han har aldrig haft något arbete i vårt land. Inger Ekh, chef för invandraravdelningen i Halmstad, säger i en tidningsintervju:
Hyrorna har ju gått upp och därför är det en tendens i samhället att folk byter till mindre och billigare bostäder. Därför har socialnämnden velat markera att den inte medger att en socialbidragstagare byter till större lägenhet utan att ha klarat ut finansieringen först. Personligen kan jag inte begripa att cellskräcken gick över bara därför att han fick 10 m2 mer.
Översyn och ändring
Eftersom socialnämnden och länsrätten kommit till olika slutsatser är det nödvändigt att se över Socialtjänstlagens paragrafer om ''Rätten till bistånd''.
Även om Kammarrätten i en överprövning skulle komma till annan slutsats än Länsrätten i Halland är det angeläget att översynen snarast kommer till stånd så att socialnämnderna i vårt land inte behöver tveka när det dyker upp ohemula krav på att skattebetalarna, som själva försöker minska sina boendekostnader, ska tvingas betala dyrare bostäder åt bidragstagare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av socialtjänstlagen i syfte att undanröja oklarheter i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1995 Göthe Knutson (m) Kjell Ericsson (c)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen hos regeringen begär en översyn av socialtjänstlagen i syfte att undanröja oklarheter i enlighet med vad som anförts i motionen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen hos regeringen begär en översyn av socialtjänstlagen i syfte att undanröja oklarheter i enlighet med vad som anförts i motionen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.