Till innehåll på sidan

Rådgivning till nya och framtida skogsägare

Motion 2013/14:MJ392 av Eva Sonidsson och Ingemar Nilsson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-03
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att Skogsstyrelsen prioriterar rådgivning till nya skogsägare om vikten av ett aktivt och långsiktigt hållbart skogsbruk.

Motivering

Skogen har en central roll i arbetet med att åstadkomma en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Det förutsätter att skogen sköts så att den uthålligt ger en god avkastning samtidigt som ekologiska och sociala värden värnas. Skogen är viktig för sysselsättning och naturnära turism, inte minst på landsbygden.

Ett aktivt och uthålligt skogsbruk är en viktig resurs i klimatomställningen. En resurs som kan komma samhället till del som ersättning för fossila och resurskrävande råvaror. Trä är förnybart och kan återvinnas, ofta i flera led. Skogen kan ge kläder, kompositmaterial och biodrivmedel. Jag ser med tillförsikt på vidareförädlingen av nya produkter med skogen som bas. Här finns en stor utvecklingspotential och skogen är en framtidsbransch, inte minst i skogslänen som också har ett stort behov av nya arbetstillfällen. För att skogen ska klara alla dessa krav förutsätts att skogarna sköts på ett tillfredsställande sätt med återkommande skötselinsatser.

Hälften av landets skogsareal ägs av enskilda familjeskogsbrukare. Enligt den senaste Skogsbarometern som Swedbank och LRF Konsult redovisade 2012, står vi inför en mycket stor generationsväxling i de svenska skogarna. Skogsbarometern konstaterar att skog till ett värde av 76 miljarder kronor kommer att byta ägare de närmaste fem åren. Av skogsägarna i undersökningen planerar 12 procent att överlåta sin fastighet de närmaste fem åren, vilket är en låg andel då en tredjedel av skogsägarna är äldre än 65 år. Den verkliga farten i generationsväxlingen kommer således att accelerera i framtiden. Mjuka faktorer som jakt, rekreation och känslan av att äga anges av 47 procent som den viktigaste faktorn för ägandet av skog, 37 procent tycker främst att det är en långsiktig investering och endast 12 procent tycker att en god löpande avkastning är mest betydelsefullt.

Många, idag unga människor, kommer inom kort att bli skogsägare. Den nya generationen skogsägare bor i högre utsträckning någon helt annanstans i världen, har ofta mindre kunskap om skog och en helt annan relation till skogen än tidigare generationer, som ofta bott och verkat på fastigheten. Studier som gjorts visar att aktiviteten i skogen är betydligt lägre bland dem som nyligen blivit skogsägare. De saknar också oftare grundläggande kunskaper om skog och skogsbruk. Med den stora andelen nya skogsägare som väntas inom några år, kan det få stora följder på skogstillståndet och sysselsättningen ifall det blir ett mer passivt skogsägande, vilket även försvårar omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Skogsstyrelsen bör därför få i uppdrag att särskilt prioritera rådgivning till nya skogsägare om vikten av ett aktivt och långsiktigt hållbart skogsbruk.

Stockholm den 3 oktober 2013

Eva Sonidsson (S)

Ingemar Nilsson (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att Skogsstyrelsen prioriterar rådgivning till nya skogsägare om vikten av ett aktivt och långsiktigt hållbart skogsbruk.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.