Pausa det storskaliga fisket efter sill och strömming i Östersjön
Motion 2024/25:753 av Peter Hedberg och Peder Björk (båda S)
Motionen är inlämnad
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Miljö- och jordbruksutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-09-26
- Granskad
- 2024-09-26
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att det storskaliga fisket efter sill och strömming pausas och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Strömmingen i Östersjön utgör födobas i ekosystemet och är därför en art som är föda för allt ifrån marina däggdjur till fåglar och andra fiskar. Försvinner strömmingen kan vi stå inför en av de största miljökatastroferna i Östersjöns historia. Ministerrådets beslut om fiskekvoter för sill/strömming för 2024 innebär att mer än 95 % av allt sill- och strömmingsfiske fortsatt kommer att bedrivas av det storskaliga industrifisket – ett fiske där fångsten blir fiskmjöl till laxodlingar, minkfarmar och kycklingproduktion. De största fartygen blir allt effektivare och större. Totalt fångar de 20 största fartygen 95 procent av fisken i Östersjön.
Vi socialdemokrater i Sverige ville liksom kommissionen se nollkvoter för de stora industritrålarna för strömmingsfisket 2024, men med ett viktigt undantag för våra kustnära fiskare. Detta skulle innebära att strömmingen som fiskas också går till humankonsumtion och inte djurfoder. Medan fisken de storskaliga trålarna tar upp mals ner och blir till foder så ger det småskaliga fisket oss surströmming, inlagd sill, rökt böckling och fisk i lokala butiker och restauranger. Idag används bara ca 10 procent av strömmingsfångsterna till matproduktion medan resten av fisken blir foder.
Ett kilo strömming som förädlas till surströmming har ett 36 gånger högre värde än samma mängd strömming som blir foder. I dag blir en bråkdel av fisken mat på våra bord, medan resten blir foder för lax, kyckling och mink. Dagens industriella fiske för foder är inte enbart en förlust för miljön utan även för samhällsekonomin. Det storskaliga trålfisket har inneburit och innebär en enorm ökning av strömmingsfisket som kraftigt påverkat hela strömmingsbeståndet i Östersjön. Under vinterhalvåret vandrar strömmingen ut på djupare vatten för att övervintra och samlas då i stora stim. Dessa stim är med dagens moderna stora och effektiva trålare mycket lätta att finna och fånga.
Östersjöns ekosystem står inför en osäker framtid. Fiskbestånden är på alarmerande låga nivåer och EU-kommissionens förslag om ett totalstopp för fisket i området var en kraftfull påminnelse om den allvarliga situationen. De senaste åren har man tillåtit ett alldeles för omfattande strömmingsfiske med för höga kvoter i förhållande till beståndets status och utveckling. Priset för denna riskfyllda förvaltning är att det nu krävs kraftiga åtgärder för att strömmingen ska ha en chans att återhämta sig. För att rädda fisken i Bottenhavet och Östersjön krävs det att kvoterna sänks och att vi pausar det storskaliga industrifisket. När våra fiskbestånd i Östersjön återhämtat sig är det fiske efter humankonsumtion som ska tillåtas.
Peter Hedberg (S) |
Peder Björk (S) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att det storskaliga fisket efter sill och strömming pausas och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.