Öresundsmetro
Motion 2024/25:1718 av Jamal El-Haj (-)
Motionen är inlämnad
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Trafikutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-02
- Granskad
- 2024-10-02
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige och Danmark gemensamt bör fortsätta utreda och genomföra Öresundsmetron och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Öresundsregionen, med sin unika geografiska och ekonomiska position, har länge lidit av en begränsad infrastruktur mellan Danmark och Sverige. Den befintliga Öresundsbron, som öppnade 2000, har förbättrat förbindelserna betydligt, men behovet av fler fasta förbindelser har blivit allt mer påtagligt. För att stödja den växande befolkningen och det ökande ekonomiska samarbetet är det nödvändigt att fortsätta utreda och genomföra en Öresundsmetro.
Varför Fler Förbindelser?
Öresundsregionen har sett en dramatisk ökning av pendlare som reser mellan Malmö och Köpenhamn. Enligt statistik från 2022 pendlade över 25 000 personer dagligen över Öresund. Denna siffra förväntas öka med den fortsatta befolkningstillväxten i regionen.
De två ländernas ekonomier är mer sammanflätade än någonsin. En bättre infrastruktur kan främja tillväxten av företag och attrahera fler investeringar till regionen.
År 2029 förväntas Fehmarn Bält-tunneln mellan Tyskland och Danmark öppna, vilket kraftigt kommer att öka kapaciteten för tågtrafik mellan Danmark och den europeiska kontinenten. Även Sverige kan dra nytta av förbindelsen och öka transporterna med gods- och fjärrtåg ner till Tyskland, förutsatt att Öresund inte blir en flaskhals.
Med ökat fokus på hållbarhet kommer Öresundsmetro erbjuda miljövänliga transportalternativ och avlasta den befintliga gods- och fjärrtågtrafik och minska koldioxidutsläppen.
Den skapar förutsättningar för en mer integrerad arbetsmarknad, ökad sysselsättning och utvecklad handel och turism, genom att det går snabbare och smidigare att resa inom hela Malmö–Lund-regionen och Köpenhamnsregionen. 1 miljon fler människor får tillgång till andra sidan sundet inom en timmes restid.
Det är en utmärkt och innovativ lösning att bygga en Öresundsmetro, en tunnelbanevariant som skulle knyta samman Malmö och Köpenhamn på ett effektivt och miljövänligt sätt.
Här är några aspekter av projektet:
Tunnelbana under vattnet: Precis som i andra storstadsområden, kan en metro som går under Öresund avsevärt minska restiderna och öka kapaciteten för pendling.
Ökad Kapacitet: Med en modern metro kan fler passagerare transporteras samtidigt, vilket skulle minska trycket på nuvarande transportlösningar.
Kopplingar till Lokala Nätverk: Metrolinjerna kan kopplas ihop med befintliga kollektivtrafiksystem i både Malmö och Köpenhamn, vilket gör det enklare för resenärer att ta sig runt i regionen.
Sveriges ekonomiska framgång bygger på handel och utbyte mellan länder. Därför behöver integrationen mellan Sverige och Danmark öka och förbindelserna till kontinenten förbättras. Öresundsmetron är en kostnadseffektiv infrastrukturinvestering som bidrar till att stärka Öresundsregionen – och därmed hela Sverige.
Behovet av fler fasta förbindelser över Öresund är tydligt. Med den växande befolkningen och det ökande ekonomiska samarbetet krävs innovativa lösningar för att säkerställa att regionen kan fortsätta växa och utvecklas. En Öresundsmetro skulle vara ett steg i rätt riktning. Genom att investera i detta projekt kommer Öresundsregionen fortsätta att vara en dynamisk och framgångsrik del av Skandinavien.
Jamal El-Haj (-) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige och Danmark gemensamt bör fortsätta utreda och genomföra Öresundsmetron och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.