Till innehåll på sidan

Ökningen av sexualbrott

Motion 2021/22:1379 av Betty Malmberg och Marléne Lund Kopparklint (båda M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-09-30
Granskad
2021-09-30
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den oacceptabla utvecklingen med ett stort antal sexualbrott och våldtäkter snarast måste brytas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att personuppklaringsprocenten vid våldtäkt måste höjas avsevärt och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den s.k. genomströmningstiden för sexualbrott måste kortas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes cirka 25 000 sexualbrott under 2020. 9 580 av dessa rubricerades som våldtäkt, vilket är en ökning med nio procent jämfört med år 2019. Det innebär att den alarmerande och oacceptabla ökningen av sexualbrott alltsedan 2014 fortsätter. Dessutom fortsätter den så kallade personuppklaringsprocenten att vara oacceptabelt låg. Endast 19 procent av våldtäktsbrotten klarades ut. Det är för­visso en ökning jämfört med 2019 men visar ändå på en oacceptabel utveckling jämfört med år 2014.1 Allt detta sänder märkliga signaler till brottsoffer och presumtiva förövare men också mycket olyckliga signaler till samhället i övrigt. Det innebär ju också att det inte spelar någon roll om straffskärpning sker eftersom inga förövare finns att ställa till svars.

Sedan juni 2019 har Polismyndigheten gjort en särskild satsning på att utreda brott mot särskilt utsatta brottsoffer. Den riktar sig särskilt mot personer som utsatts för brott i nära relation eller sexual- och våldsbrott mot barn. Detta är förstås mycket välkommet. Värre är då det faktum att den nya satsningen har lett till att medelgenomströmningstiden har blivit längre och antalet äldre öppna ärenden har ökat. Den politiska ambitionen måste tvärtom vara att fler brottsoffer ska få upprättelse och det snabbare än idag.

Då undertecknad ställde en skriftlig fråga till dåvarande inrikesministern (2016/17:1706) på samma tema var konklusionen: Regeringen arbetar således både med att se över sexualbrottslagstiftningen och med att säkerställa att det bedrivs ett aktivt utvecklings­arbete vid myndigheterna för att öka lagföringen. Inrikesministerns svar gav sken av att en stor förbättring var att vänta men det tragiska är att situationen inte visar några tecken på förbättring flera år senare. Kontentan är därför att politikens krav och förväntningar på Polismyndigheten och på ett rättssäkert samhälle måste skärpas så att alla brott beivras.

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknade att mycket mer måste göras för att häva den oacceptabla situation som bland annat brottsoffer för sexualbrott i allmänhet och våldtäkt i synnerhet möter, när deras anmälningar inte handläggs inom en rimlig tidsram och på ett godtagbart sätt. Den oacceptabelt låga personuppklarings­procenten måste också höjas rejält. Detta måtte riksdagen ge regeringen till känna.

 

 

Betty Malmberg (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)

 

Yrkanden (3)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den oacceptabla utvecklingen med ett stort antal sexualbrott och våldtäkter snarast måste brytas och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2021/22:JuU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att personuppklaringsprocenten vid våldtäkt måste höjas avsevärt och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2021/22:JuU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den s.k. genomströmningstiden för sexualbrott måste kortas och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2021/22:JuU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.