Nationellt stöd till besöksnäringen
Motion 2014/15:510 av Kalle Olsson m.fl. (S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Näringsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-06
- Granskad
- 2014-11-06
- Hänvisad
- 2014-11-12
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av nationellt stöd till besöksnäringen.
Motivering
Turist- och besöksnäringen har sedan början av 2000-talet ökat kraftigt och är nu en av Sveriges viktigaste näringar för exportinkomster. Turismens exportvärde uppgick till 105,7 miljarder kronor under 2013, vilket var 6,4 procent av den totala exporten. Under 2013 var 173 000 personer sysselsatta med turism, vilket är en ökning med 32 procent sedan 2000. Sveriges totala sysselsättning har under motsvarande period ökat med nio procent. Samtidigt som sysselsättningen inom landets traditionella basnäringar har minskat, har turismen bidragit till fler arbetstillfällen inte minst på landsbygden.
Enligt FN har det internationella resandet i världen ökat med 60 procent sedan 2000, medan siffran för Europa var 45 procent och för Sverige 48 procent. Under perioden har Sverige som destination därmed haft en något sämre genomsnittlig utveckling än världen totalt och en något bättre tillväxt än Europa. Under 2013 ökade det internationella resandet med 5,0 procent globalt, med 5,3 procent i Europa och med 2,6 procent i Sverige. Samtidigt som turismen fortsätter att växa i relation till Sveriges totala ekonomi, har vår relativa konkurrenskraft som destination därmed försvagats.
Internationella bedömningar gör gällande att turism och resande i ett globalt perspektiv kommer att fortsätta öka med cirka tre procent per år fram till 2030. Sverige har goda förutsättningar att ta del av denna ökning, då vi har attraktiva resmål och anläggningar. Dessutom ligger vår natur och kultur i linje med vad både fritids- och affärsresenärer förväntas efterfråga. Fortsatt tillväxt kräver dock ökade insatser av regeringen för att förbättra näringens villkor och förutsättningar.
Turistnäringen är personalintensiv och en viktig inkörsport till arbetsmarknaden för unga och nyinflyttade, som dessutom kan berika branschen med den kultur och kompetens de för med sig.
För landsbygden har näringen särskilt stor betydelse som jobbskapare och tillväxtmotor. Bara Jämtlands län och Dalarna har över 8 miljoner övernattningar årligen, vilket skapar tusentals arbetstillfällen. I Jämtland går det 20 gästnätter per invånare. I de två nordligaste länen Norrbotten och Västerbotten ökar antalet gästnätter och är nu uppe i drygt 3,5 miljoner. Möjligheterna till fiske, jakt, skidåkning och andra typer av fritidsaktiviteter och naturupplevelser året om har en stark utvecklingspotential. Därutöver finns det gott om kulturaktiviteter, tillgång till ren och lokalt tillverkad mat och annat som gör landsdelen unik. Vidareutveckling av turismen förbättrar dessutom sysselsättningen, den regionala ekonomin och serviceutbudet på landsbygden.
Turistnäringens möjligheter att skapa tillväxt och arbete är beroende av riktade insatser som bygger på behovet av nya lösningar för att möta en hårdare konkurrens inom besöksnäringen och hårdare krav på produkter och tjänster. För att detta ska vara möjligt krävs det ett långsiktigt aktivt engagemang från statens och regeringens sida. Det är viktigt att staten stödjer arbetet med att förverkliga målen i den nationella strategin för besöksnäringen, som näringen via Svensk Turism utarbetat. Det handlar framför allt om bättre marknadsföring av Sverige som destinationsland och utveckling av destinationsplatser.
Eftersom turistnäringen är en bransch som till stor del består av små företag, är det viktigt att göra det lättare att starta och driva företag. Regelförenkling för företag och tillgång till riskkapital i tidiga skeden är många gånger av avgörande betydelse. Sänkta kostnader för företag och ett stärkt trygghetssystem för företagare är angeläget, inte minst för småföretagare inom branschen. Dessutom behövs det resurser till forskning och innovationer.
Utbyggnad av vägar, järnvägar och bättre flygförbindelser ökar tillgängligheten, vilket är en nödvändig förutsättning för branschen. Fungerande kommunikationer är avgörande för att besökarna ska kunna ta sig fram till destinationen. Dessutom är turistföretagarna beroende av bredband med hög kapacitet och telefoni som fungerar i hela landet. Därför borde resurstilldelningen till infrastrukturinvesteringar inte baseras enbart utifrån antalet boende på en ort, utan även ta hänsyn till det faktiska antalet personer som reser i området.
.
Kalle Olsson (S) |
|
Hans Unander (S) |
Maria Strömkvist (S) |
Patrik Engström (S) |
Roza Güclü Hedin (S) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av nationellt stöd till besöksnäringen.
- Behandlas i
- Näringsutskottet
Betänkande 2014/15:NU10 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.