Myndig nog att gå på Systembolaget

Motion 2013/14:So593 av Kajsa Lunderquist (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-04
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att överväga en översyn av åldergränsen på Systembolaget.

Motivering

Att fylla 18 år och därmed bli myndig innebär per automatik en mängd rättigheter och skyldigheter i samhället. Till rättigheterna hör bland annat att kunna skuldsätta sig, teckna bindande avtal, rösta och ställa upp i politiska val, kandidera till offentliga uppdrag och väljas in i politiska församlingar. Staten anser kort sagt att man vid 18 års ålder är tillräckligt vuxen att ta ansvar för sina egna handlingar och sitt eget liv.

Vederbörande har även rätt att beställa alkoholhaltiga drycker på krogen. Däremot har han eller hon inte rätt att inhandla samma eller andra alkoholhaltiga drycker på Systembolaget.

År 1969 sänktes åldersgränsen från 21 till 20 år på Systembolaget. Fem år senare, 1974, sänktes myndighetsåldern till 18 år. År 2014 borde det vara dags att också sänka åldersgränsen på Systembolaget till 18 år. Om staten har bestämt att man vid 18 års ålder är gammal nog att ta ansvar för sitt eget liv finns det inga logiska skäl till varför alkohollagstiftningen skulle utgöra ett undantag. Regeringen bör därför överväga möjligheten att se över åldersgränsen på Systembolaget.

Stockholm den 19 september 2013

Kajsa Lunderquist (M)

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att överväga en översyn av åldergränsen på Systembolaget.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.