Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2007/08:53 Ökade möjligheter att ingripa mot rattfylleri och sjöfylleri

Motion 2007/08:Ju21 av Thomas Bodström m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2007/08:53
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2008-03-06
Bordläggning
2008-03-07
Hänvisning
2008-03-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av två nya straffbestämmelser: vållande till annans död vid fordonstrafik och vållande till kroppsskada eller sjukdom vid fordonstrafik.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av en lagstiftning om eftersupning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sänka högsta tillåtna promillegräns på sjön till 0,2 promille.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda om fler grupper ska kunna utföra utandningsprov.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Tullverket.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alkolås.

Motivering

Tillgängligheten till alkohol i Europa har ökat mycket kraftigt sedan slutet av 1990-talet. Idag kan man föra in alkoholdrycker på ett helt annat sätt än tidigare från andra EU-länder. Samtidigt har även tillgängligheten i Sverige ökat. Systembolagets öppettider har förlängts, priser på vissa varor har sänkts och antalet krogar med utskänkningstillstånd har ökat. Mellan 1996 och 2005 ökade den genomsnittliga alkoholkonsumtionen från 8,0 till 10,2 liter ren alkohol per vuxen svensk.

Att alkoholkonsumtionen ökar är allvarligt från trafiksäkerhetssynpunkt. Alla inser vi att alkohol och trafik inte hör ihop. Trots denna medvetenhet så ökar rattfylleriet. Beroende på mätning så visar studier på att mellan 13–30 procent av dem som omkommer i trafiken är påverkade av alkohol. Därför är det viktigt att det görs insatser i olika led för att förebygga och begränsa alkoholanvändandet. I trafiken måste vi visa att vi menar allvar med nollvisionen; ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

Regeringen har nu lämnat en proposition där olika åtgärder föreslås som syftar till att öka trafiksäkerheten på land och till sjöss. I korthet innebär förslagen att tjänstemän vid Tullverket, bilinspektörer och Kustbevakningen ges möjlighet att ta alkoholutandningsprov.

Tullverket och Kustbevakningen ges även möjlighet att inleda förundersökning om rattfylleribrott respektive sjöfylleribrott. För att förhindra rattfylleribrott får fordonsnycklar omhändertas. Dessutom får körkort och andra behörighetshandlingar omhändertas. Vidare utökas möjligheterna att ta blodprov på en förare som varit inblandad i en vägtrafikolycka och personal inom såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten får möjlighet att utan hinder av sekretess kontakta polis eller annan myndighet för att förhindra ett förestående eller avbryta ett pågående trafiknykterhetsbrott. Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2008.

Till grund för förslagen ligger Rattfylleriutredningen som kom med sitt slutbetänkande i april 2006. Det är snart två år sedan. Vi menar att regeringen gjort alltför lite under denna tid. De förslag som regeringen nu presenterar är klart otillräckliga. Den förra socialdemokratiska regeringen hade långt framskridna planer på lagstiftning redan 2006 i en rad frågor som skulle tydliggöra att såväl rattfylleri som sjöfylleri är oacceptabelt. Vi ville se en skärpt lagstiftning om rattfylleri. Vårt förslag innehöll några viktiga huvudpunkter som enkelt kan uttryckas, strängare straff och två helt nya brott – vållande till annans död vid fordonstrafik och vållande till kroppsskada eller sjukdom vid fordonstrafik. De lagarna hade kunnat vara i kraft idag om inte den borgerliga regeringen dragit tillbaka förslagen, som en av sina första åtgärder. Kampen mot rattfylleri har därmed förlorat minst två år. Det är dags att den borgerliga regeringen nu tar ansvar för utvecklingen och genomför de långt framskridna planerna för vållandebrott i samband med fordonstrafik.

Den socialdemokratiska regeringen hade också ett långt framskridet förslag om en ny lag om så kallad eftersupning samt en skärpt lag om sjöfylleri. Den senare med lägre promillegräns och skarpare påföljder för den som kör berusad på sjön, lagar som kunde ha varit på plats redan förra sommaren. Alla som följer Kustbevakningens arbete på sommaren inser att onykterhet till sjöss är ett stort problem. Det är hög tid att sänka högsta tillåtna promillehalt på sjön till 0,2 promille, samma som gäller på land. Vi vill även se en lagreglering av eftersupning. Nu måste regeringen agera och visa att man tar onykterhet i trafiken på allvar.

I och med regeringens förslag blir det möjligt för tjänstemän vid Tullverket och Kustbevakningen samt bilinspektörer att ta alkoholutandningsprov. Det är ett steg framåt. Utvecklingen av den bristande nykterhet bland fordonsförare som kommer från andra länder med färjor har dock belyst nya problem. Ett väktarbolag har utfört frivilliga tester som utförts efter godkännande av chauffören. Testerna har lett till att 127 chaufförer testat positivt och lämnats till den lokala polisen. Att låta väktare utföra sådana tester har emellertid visat sig inte vara tillåtligt. Vi menar att regeringen borde utreda om fler personer som har tjänstebefattningar ska kunna utföra alkoholutandningsprov.

En av Tullverkets tre huvuduppgifter är att prioritera bekämpandet av storskalig och organiserad brottslighet. Arbetet ska leda till att tillgången på narkotika i Sverige begränsas.

När det gäller narkotikasmugglingen till Sverige så ser Tullverket inga tecken på en minskning av denna verksamhet. Det finns heller inga tecken som tyder på att den illegala införseln och handeln med alkohol totalt sett skulle minska i Sverige den närmaste framtiden.

Att droger är ett stort problem i trafiken kan man se av de ökade anmälningar av drograttfylleri som skett de senaste åren. Att ge tullen ökade befogenheter till bekämpandet av rattfylleri ligger därför helt i linje med det uppdrag Tullverket redan har. Men det som kan synas vara ett gott initiativ av regeringen, för att sätta ytterligare fokus på kampen mot droger och alkohol, faller tyvärr ganska platt i ljuset av de föreslagna nerdragningar som Tullverket står inför.

Tullverkets rapport Åtgärder för verksamhetsutveckling med en budget i balans, publicerad den 29/1 2008, föreslår en minskning av tullpersonalen i landet med ca 300 personer i år, vilket motsvarar 13 procent av personalen.

I Norrland kommer i princip all operativ gränsskyddspersonal att försvinna, men även i den kanske känsligaste regionen när det gäller införsel av narkotika – Skåne/Blekinge – kommer kraftiga nedskärningar att göras, dessutom från en numerär som redan innan förslaget lades har varit kraftigt underbemannad. Besparingar görs företrädesvis på personal i operativ tjänst. Detta kommer att medföra att narkotikabekämpningen och arbetet mot övrig grov tullbrottslighet kraftigt reduceras. Att tullpersonal då skulle ha tid över att ta utandningsprov kan inte ses som realistiskt, om det nu finns några tulltjänstemän alls kvar som kan ägna sig åt denna uppgift. Vi menar att regeringen måste ge Tullverket resurser för att kunna finnas i hela landet. Det är meningslöst att ge Tullverket nya uppgifter samtidigt som stora delar av dess organisation ska avvecklas.

En annan viktig fråga som i högsta grad påverkar trafiksäkerheten är införandet av krav på alkolås. Alkolås i motorfordon är ett viktigt redskap för att få ner det höga antalet trafikolyckor, både till lands och till sjöss, som sker till följd av att föraren är alkoholpåverkad. Sverige bör vara ett föregångsland inom EU och på olika sätt driva på införandet av alkolås i alla offentligt ägda motorfordon. Den offentliga upphandlingen är t.ex. ett kraftfullt medel för att ändra kraven på hur motorfordon inom en kommun ska vara utformade.

Vi socialdemokrater vill också se införandet av ett obligatoriskt krav på alkolås eller annan teknik som förhindrar påverkade förare i alla bussar och lastbilar i yrkesmässig trafik genom ändring av EU:s regler. Vidare menar vi att regeringen borde göra mer för att införa ny teknik som upptäcker och varnar för om föraren är påverkad av en eller flera faktorer som alkohol, droger eller trötthet, något som skulle kunna bli standard i alla nya fordon.

Tyvärr har regeringen släppt kravet i EU på att Sverige skulle få vara först med att lagstifta om krav på alkolås i alla nya personbilar. Vi menar att det är att ta ett steg tillbaka i arbetet med att få bort alkoholpåverkade bilförare från trafiken.

Sammantaget kan vi konstatera att regeringens proposition visar brister på initiativ. Kampen mot droger och alkohol i trafiken segdras. Även i fråga om att Tullverket och Kustbevakningen ska ges möjlighet att ta alkoholutandningsprov agerar regeringen senfärdigt och utan att den ena handen vet vad den andra gör. Stora personalnedskärningar inom Tullverket förestår, och den gränsskyddspersonal som var tänkt att utföra utandningsproverna reduceras eller tas helt bort i vissa hamnar. Detta svaga agerande från den moderatledda regeringen överraskar föga med tanke på den allmänt alkoholliberala hållning som finns inom borgligheten och framför allt Moderaterna. Det talas gärna om vinförsäljning i matbutiker och nattöppna krogar, utan att man ser sambandet med de alkoholrelaterade problem som då ökar. Barn- och kvinnomisshandel samt rattfylleri är kostsamma effekter av denna tillgänglighet. Det är ett högt och oacceptabelt pris.

Stockholm den 6 mars 2008

Thomas Bodström (s)

Margareta Persson (s)

Elisebeht Markström (s)

Karl Gustav Abramsson (s)

Kerstin Haglö (s)

Christer Adelsbo (s)

Maryam Yazdanfar (s)

Yrkanden (6)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av två nya straffbestämmelser: vållande till annans död vid fordonstrafik och vållande till kroppsskada eller sjukdom vid fordonstrafik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av en lagstiftning om eftersupning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sänka högsta tillåtna promillegräns på sjön till 0,2 promille.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda om fler grupper ska kunna utföra utandningsprov.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Tullverket.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alkolås.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.