Till innehåll på sidan

Marshallplan för fred och utveckling i Gaza

Motion 2024/25:1159 av Magnus Jacobsson och Magnus Berntsson (båda KD)

Motionen är inlämnad

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-01
Granskad
2024-10-01
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige, inom ramen för EU-samarbetet, ska verka för att förbereda och implementera en internationell Marshallplan för Gaza och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt internationell rätt har Israel rätt till självförsvar och att försvara sig mot angrepp från aktörer som Hamas, Iran, Hizbollah och Huthirörelsen. Detta försvar måste dock ske i enlighet med proportionalitetsprincipen, vilket innebär att militära insatser ska stå i rimlig proportion till vad som krävs för att uppfylla försvarsbehovet. Detta inbegriper naturligen även en strävan efter att minimera skador på civila. Trots Israels försök att följa internationell rätt har den pågående militära insatsen resulterat i stor förstörelse och lidande i Gaza.

 

Sverige erkänner Israels rätt till självförsvar, men betonar att detta måste ske inom ramen för proportionalitetsprincipen, där civila liv och rättigheter skyddas så långt det är möjligt. Det är därför av yttersta vikt att en omedelbar vapenvila kommer till stånd för att förhindra ytterligare förstörelse och mänskligt lidande.

 

En nyckelfaktor och förutsättning för en fredlig lösning på konflikten är att all gisslan som Hamas tog den 7 oktober friges omedelbart. Vidare måste kropparna från de som dött i fångenskap överlämnas till sina anhöriga, i enlighet med internationell humanitär rätt och med respekt för mänskliga rättigheter.

Hittills har UNRWA hanterat stora delar av det internationella stödet till Gaza, men anfallet på Israel den 7 oktober 2023 har visat prov på exempel där UNRWA varit infiltrerat av Hamas. Utöver detta har organisationen länge kritiserats för sitt utbildningsmaterial, där innehållet anklagats för att förhärliga våld och innehålla antisemitism. Vidare har deras unika definition av palestinska flyktingars status bidragit till att permanenta flyktingsituationen, snarare än att underlätta en varaktig lösning. Ett framtida återuppbyggnadsarbete måste därför genomföras via andra organisationer som är bättre rustade att verka neutralt och långsiktigt.

 

Trots de utmaningar som finns med att genomföra utbildning och bygga upp ett fungerande palestinskt samhälle i Gaza måste Sverige och EU, tillsammans med andra demokratiska länder, förbereda en Marshallplan för Gaza. Denna plan bör vara redo att sättas i verket så snart som möjligt för att bidra till en långsiktig återuppbyggnad och stabilitet i regionen. En Marshallplan, ursprungligen utformad efter andra världskriget för att återuppbygga Europas krigshärjade samhällen och ekonomier, är ett exempel på hur internationellt samarbete kan främja långsiktig stabilitet och tillväxt i ett område efter en konflikt. Genom omfattande ekonomiskt stöd och investeringar i infrastruktur, utbildning och industri skapade Marshallplanen grunden för Europas återhämtning och demokratiska utveckling. På samma sätt kan en modern Marshallplan för Gaza vara ett avgörande steg för att återuppbygga regionen, främja en hållbar tvåstatslösning och säkerställa en långvarig fred och utveckling.

 

En internationell Marshallplan för Gaza måste omfatta en bred ansats som innefattar demokratiutveckling, utbildning, sjukvård, bostäder, infrastruktur, fredsskapande dialoger samt skapa förutsättningar för en hållbar och fungerande ekonomi för de som bor och växer upp i området. För att genomföra ett sådant omfattande arbete behöver EU förbereda en organisation som kan leda och samordna insatserna under en längre tidsperiod. Fred och försoning kan endast uppnås om människor ges möjlighet att leva under värdiga förhållanden, fria från religiöst och politiskt förtryck.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)

Magnus Berntsson (KD)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige, inom ramen för EU-samarbetet, ska verka för att förbereda och implementera en internationell Marshallplan för Gaza och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.