Mänskliga rättigheter och demokratisering i Nordafrika och Mellanöstern
Motion 2012/13:U330 av Anita Brodén (FP)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2012-10-05
- Numrering
- 2012-10-09
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av fortsatt stöd för att den spirande demokratiseringsvågen i Nordafrika och Mellanöstern får en positiv utveckling.
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att mänskliga rättigheter ska vara en utgångspunkt i internationella kontakter och överenskommelser.
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätt till fri rörlighet och utveckling.
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om omvärldens stöd till Syrien.
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges och EU:s roll för ett återupptagande av fredsförhandlingar mellan Israel och de palestinska områdena, för att uppnå en tvåstatslösning.
Motivering
Under den senaste tiden har vi fått uppleva en stark demokratiseringsvåg sprida sig i Nordafrika och Mellanöstern. Diktaturer har fallit och demokratier byggs upp, om än mödosamt och med stora mänskliga uppoffringar. Den arabiska våren har inspirerat samtidigt som den kräver stort internationellt stöd och uppbackning för att lyckas. Risken finns att den arabiska våren annars övergår till en arabisk vinter.
Alla tänkbara ansträngningar måste satsas för att stoppa det våld som pågår i Syrien, där det internationella stödet och uppbackningen är fundamental om det syriska folket skall lyckas i sina sin kamp för fred och frihet, för demokrati och mänskliga rättigheter. Det är positivt att Sverige är ett öppet land berett att bistå människor som flyr från ett krigshärjat Syrien.
Konflikten mellan Israel och de palestinska områdena är fortfarande, trots ett antal fredsförsök, inte löst. Palestinier har levt under ockupation i 40 år, med avsaknad av fri rörlighet och utveckling.
Egen försörjning, utbildning och sjukvård är starkt beskurna. Arbetslösheten är dramatiskt hög i Gaza och på Västbanken. Palestinska universitet har svårt att locka professorer, studenter svårt att välja önskad utbildning och sjuka hindras uppsöka sjukhus på grund av gränshinder.
Våldet är närvarande i området, där förnedring, hot och raketbeskjutning skapar ångest och oro.
Fri rörlighet medverkar till framtidsmöjligheter och utveckling, men ställer samtidigt krav på att våldsaktioner som raketbeskjutningar mot israeliska områden upphör.
Liberaler har i alla tider kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter, liksom fört en kamp för att förhindra orättvisor, fattigdom och förtryck i världen. Ett högt bistånd är en liberal hjärtefråga.
Som liberaler är det naturligt för oss att stödja framväxten av en bestående tvåstatslösning med Israel och Palestina, sida vid sida och i fred med varandra.
Denna lösning var Folkpartiet liberalerna först med att kräva redan vid landsmötet 1969, då begreppet tvåstatslösning ännu var okänt för den breda allmänheten. Alltsedan dess har vi lyft fram nödvändigheten att stötta båda parter och verka för demokratiutveckling i regionen.
Det krävs en ömsesidig respekt samt likabehandling av båda parter om en långsiktigt hållbar tvåstatslösning skall uppnås. Ett accepterande av Palestina som stat är ett led i en tvåstatslösning och kan bäst ske om det paras med fredsförhandlingar.
Den fredsprocess som avbrutits behöver med nödvändighet återupptas. I denna ansträngning är det viktigt att Sverige och EU tar ett större ansvar, inte minst i ljuset av den senaste tidens avbrutna förhandlingar på olika nivåer och mellan olika parter.
Dialogmöten är värdefulla instrument i arbetet för att kunna ta nya fredsinitiativ. Dialoger för ökad förståelse och respekt mellan företrädare för såväl sekulära, kristna, judiska som muslimska organisationer tillsammans med humanitära och fredsskapande grupper i de berörda områdena kan ge stöd till politiska fredslösningar med bred acceptans.
Stockholm den 5 oktober 2012 | |
Anita Brodén (FP) |
Yrkanden (5)
- 1Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av fortsatt stöd för att den spirande demokratiseringsvågen i Nordafrika och Mellanöstern får en positiv utveckling.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att mänskliga rättigheter ska vara en utgångspunkt i internationella kontakter och överenskommelser.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 3Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätt till fri rörlighet och utveckling.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 4Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om omvärldens stöd till Syrien.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 5Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges och EU:s roll för ett återupptagande av fredsförhandlingar mellan Israel och de palestinska områdena, för att uppnå en tvåstatslösning.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.