Likvärdig bröstcancervård

Motion 2016/17:877 av Marie Granlund (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Granskad
2016-10-03
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om likvärdig bröstcancervård och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år insjuknar cirka 8 000 kvinnor i Sverige i bröstcancer. Det innebär att varje dag får närmare 22 kvinnor en bröstcancerdiagnos. Var sjätte timme dör en kvinna i Sverige bröstcancer som är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Generellt sett har Sverige en mycket bra bröstcancervård, men tyvärr återstår det mycket för att kvinnor i Sverige ska få lika god diagnostik och behandling oavsett bostadsort.

Sverige har en solidariskt finansierad sjukvård men ändå får en del bröstcancersjuka patienter finna sig i orimligt långa väntetider för diagnos och behandling eller nekas behandlingar och läkemedel av kostnadsskäl. Det är därför viktigt att likställighetsprincipen i vården säkras och att det sker en översyn på nationell nivå.

Det finns nationella riktlinjer för bröstcancervården som åsidosätts, då det också finns regionala vårdplaner. Det är orimligt att patienter på grund av bostadsort kan nekas behandlingar som är godkända av Läkemedelsverket bara för att det finns regionala skillnader och att nationella riktlinjer kan väljas bort av landsting. Bröstcancerpatienter måste också få information om rätten till en förnyad prövning, så kallad second opinion.

Att få ett cancerbesked är en chockartad och omskakande upplevelse. Det är väl känt att de flesta patienter blir oförmögna att ta till sig information och minnas vad som sagts. Alla patienter bör därför få en skriftlig behandlingsplan som även innehåller information om den rehabilitering patienten ska få efter avslutad behandling. Bröstrekonstruktion är en väsentlig del av rehabiliteringen. För dem som vill ha rekonstruktion ska den ske så snart det är medicinskt möjligt och inom ramen för sjukvårdsförsäkringen.

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska erbjudas mammografi. Sverige följer inte kriterierna för kvalitetssäkring avseende screening och diagnostik av bröstcancer då inte alla landsting följer kravet på att bilderna ska granskas av två av varandra oberoende specialister som för att upprätthålla kompetensen ska granska minst 5 000 bilder årligen. Dessutom måste det startas en diskussion om hur man ska förmå fler kvinnor att gå på mammografiundersökning. Här finns en klasskillnad som inte ska underskattas. Det är oerhört glädjande att mammografiundersökning nu är avgiftsfri. Detta måste emellertid också kopplas till upplysning och uppsökeri.

Regeringen har startat ett arbete för att öka likvärdigheten i den svenska cancervården. Detta är ett mycket lovvärt initiativ. I detta arbete bör ovanstående beaktas.

 

Marie Granlund (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om likvärdig bröstcancervård och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2016/17:SoU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.