Lika skatt oavsett ålder

Motion 2012/13:Sk408 av Phia Andersson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-05
Numrering
2012-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lika skatt oavsett ålder.

Motivering

Vårt samhälle ska vara ett samhälle där trygghet och generell välfärd går hand i hand. Skattesystemets uppgift är att finansiera välfärden och stora skattesänkningar som jobbskatteavdraget hotar därför välfärdens framtida finansiering. Inte minst för äldreomsorgen och sjukvården kommer kostnaderna att öka utifrån befolkningens ålderssammansättning. Att få obetydliga skattesänkningar idag, men en sämre vård och omsorg när man blir gammal, är en dålig omfördelning under livscykeln för den enskilde.

Det är också angeläget att alla medborgare upplever att våra olika trygghetssystem är rättvisa och detta gäller även det system som förser staten med inkomster, nämligen skattesystemet.

Från och med i år har en förändring skett för de pensionärer som inte längre yrkesarbetar. De får, i praktiken, betala en högre skatt än dem som arbetar, eftersom de inte omfattas av det så kallade jobbskatteavdraget. Kostnaderna för vardagen, hyra, mat, medicin och kläder är dock lika stora för en pensionär som slutat yrkesarbeta som det är för en medelålders person som fortfarande befinner sig i yrkeslivet. Det är angeläget att våra system är rättvisa och därför bör skatteuttaget vara lika oavsett skattebetalarens ålder. En översyn bör göras av nuvarande skattesystem för att se över möjligheterna att införa lika skatt oavsett ålder.

Stockholm den 2 oktober 2012

Phia Andersson (S)

Yrkanden (1)

 • 0
  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lika skatt oavsett ålder.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.