Lag om idéburet offentligt partnerskap
Motion 2021/22:721 av Joakim Järrebring (S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Kulturutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2021-09-28
- Granskad
- 2021-09-28
- Hänvisad
- 2021-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga en särskild lagstiftning för att reglera idéburet offentligt partnerskap (IOP) och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Idéburna organisationer besitter ofta särskild kunskap som är viktig för att möta förändringar och problem i samhället. Det är därför viktigt att offentlig verksamhet samverkar med den idéburna sektorn för att få ta del av den kunskapen. Ett sätt att samverka är genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP). Ett IOP är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål.
Begreppet lanserades 2010 av organisationen Forum – idéburna organisationer med social inriktning. Numera finns det en mängd varianter av hur man har använt IOP och av hur omfattande dessa samarbeten är. Ibland liknar de mer kommersiella avtal och ibland har de karaktären av bidrag.
Idéburet offentligt partnerskap, IOP, har förutsättningar att skapa en utväxling av samhällets resurser och bidra till välfärden på ett sätt som bör tas till vara. Det är idag möjligt att träffa avtal om IOP, men det råder mycket oklarhet kring hur och när det faktiskt är tillåtet. IOP saknar idag en rättslig definition. Samverkansformen aktualiseras normalt i en situation där upphandlingsreglerna inte är tillämpliga. Om det handlar om ett offentligt kontrakt ska LOU tillämpas. Kommunen och mottagaren av finansieringen måste också förvissa sig om att det idéburna partnerskapet är förenligt med statsstödsregelverket.
Det skulle vara mycket lättare att ta tillvara den kraft som ideella organisationer utgör för att utveckla välfärden om rättsläget var tydligare. Genom att i lag reglera förutsättningarna för hur och när IOP kan användas skulle förutsättningarna och möjligheterna till mer samverkan mellan ideella organisationer och det offentliga öka. Det vore utvecklande för hela välfärdssektorn.
Joakim Järrebring (S) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga en särskild lagstiftning för att reglera idéburet offentligt partnerskap (IOP) och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Kulturutskottet
Betänkande 2021/22:KrU2 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.