Kvotering av svenska börsbolagsstyrelser
Motion 2015/16:1949 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Civilutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2015-10-06
- Granskad
- 2015-10-06
- Hänvisad
- 2015-10-13
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för nationellt självbestämmande i frågan om kvotering av svenska börsbolagsstyrelser och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Subsidiaritetsprincipen anger att beslut ska fattas på den effektivaste nivån, så nära medborgarna som möjligt. Den bör vara vägledande för regeringen och leda regeringen till att verka för nationellt självbestämmande i fråga om kvotering av svenska börsbolagsstyrelser.
EU-kommissionen har ett förslag om att minst 40 procent av styrelseledamöterna i börsnoterade företag ska tillhöra det underrepresenterade könet senast år 2020. För statsägda företag ska målet nås senast 2018. De företag som inte ännu uppfyller målet ska vid rekryteringen jämföra alla sökandes meriter med hjälp av klara, könsneutrala och tydliga kriterier. Om två kandidater bedöms som lika starka ska enligt förslaget den som tillhör det underrepresenterade könet få platsen. För de bolag som inte följer direktivet ska EU-länderna införa sanktioner.
Förslaget berör cirka 5 000 börsnoterade företag inom EU. Det gäller inte små och medelstora företag som har färre än 250 anställda och en årlig omsättning på högst 50 miljoner euro.
Könsfördelningen representationsmässigt har i flera avseenden förbättrats avsevärt, fortfarande återstår dock behovet av en utjämning. Att forcera den positiva utvecklingen med politiska instrument som kvotering riskerar emellertid att reducera meriterna hos minoritetsgruppens representanter till deras kvoteringskriterier. EU-kommissionens förslag är inte anpassat till att aktieägarna i många EU-länder har stort inflytande över bolagsstyrningen. I Sverige utses styrelsen av ägarna på bolagsstämman. Styrelseuppdraget bygger på ett förtroende och är inte en anställning i arbetsrättslig mening. Ägarna har den yttersta makten i bolagen och kan när som helst avsätta styrelsen. EU-kommissionens förslag innebär i praktiken att styrelseledamöter utses utifrån ett arbetsrättsligt synsätt som inte går att kombinera med den svenska ordningen.
Alliansen anser inte att det finns tillräckliga skäl att införa könskvotering på EU-nivå. Varje EU-land bör själv få bestämma reglerna för hur ägarna i ett företag utser styrelseledamöter. Därför anser vi att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen.
Caroline Szyber (KD) |
|
Ewa Thalén Finné (M) |
Ola Johansson (C) |
Robert Hannah (FP) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för nationellt självbestämmande i frågan om kvotering av svenska börsbolagsstyrelser och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Civilutskottet
Betänkande 2016/17:CU6 - Utskottets förslag
- Bifall
- Kammarens beslut
- Bifall
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.