Kristna minoriteters situation i Mellanöstern

Motion 2011/12:U238 av Robert Halef (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-03
Numrering
2011-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den svenska utrikespolitiken bör fokuseras på de utsatta minoriteternas situation i Mellanöstern och Nordafrika så att de får sina fri- och rättigheter tillgodosedda såväl i dag som i framtiden.

Motivering

I Mellanöstern finns många olika minoriteter som är utsatta på grund av sin kristna tro. De har utsatts för våld och hot under decennier men våldet har eskalerat de senaste åren. Deras existens är hotad. Fredagen den 23 september samlades alla kyrkliga ledare för samtliga kristna i Mellanöstern och Nordafrika till ett möte i Libanon, Beirut för att diskutera de kristna minoriteternas rätt och möjlighet att överleva i området. (ASSEMBLY OF EASTERN CHRISTIANS). Det finns en oro gentemot de våldsdåd och de angrepp som kyrkor och medlemmar utsätts för.

I Egypten blir den kristna Koptiska egyptiska befolkningen ofta attackerad av islamister, kyrkor bränns och vid protester används kraftigt våld mot kopter.

I Irak har mer än hälften av de kristna tvingats att fly landet på grund av mord och förföljelse sedan kriget startade år 2003. Där systematiska angrepp på kyrkor och civilbefolkningen som krävt över ett tusen döda och flera hundra tusen lever idag i flyktingsläger i Syrien och Jordanien.

I Turkiet får barnen inte möjlighet till modersmålundervisning i skolan och ständiga hot om konfiskering av markegendom med hot och våld till följd är vardag för kristna minoriteter. Det syriska ortodoxa klostret Mor Gabriel som är över 1600 år gammalt, som fortfarande bedriver klosterverksamhet, hotas ständigt av turkiska staten att deras markegendom ska konfiskeras.

I Syrien är de kristna minoriteterna oroliga och vet inte vad som kommer att hända med dem och befarar att situationen blir som i Irak där tusentals mördas och tvingas till flykt.

I Libanon är det ständigt spänt läge och rädslan för att den beväpnade Hizbollah-organisationen ska använda vapen för att driva dem från landet.

I de andra flesta länder som Saudiarabien och Jemen har kristna minoriteter knappa rättigheter och vågar knappt tillkänna sig som kristna.

De kristna minoriteterna vill ha frihet för alla och rättsstater med demokrati och mänskliga fri- och rättigheter där alla invånare är likställda inför lagen oavsett etnicitet eller religionstillhörighet. Där alla respekterar grundläggande värderingar om alla människors lika och unika värde oavsett religionstillhörighet, etnicitet, handikapp, ålder, kön, sexuell läggning, hudfärg mm.

Sverige bör genom bilaterala kontakter och via EU och FN, verka för i all sorts samarbete med regionen ställa krav på ökat respekt och tolerans till varandras olikhet.

Svensk utrikespolitik bör fokusera på de utsatta minoriteternas situation i Mellanöstern och Nordafrika så att de garanteras sina fri- och rättigheter och säkra deras fortsatta närvaro i mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm den 26 september 2011

Robert Halef (KD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den svenska utrikespolitiken bör fokuseras på de utsatta minoriteternas situation i Mellanöstern och Nordafrika så att de får sina fri- och rättigheter tillgodosedda såväl i dag som i framtiden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.