Krafttag mot radikala muslimer och jihadresenärer

Motion 2017/18:2377 av Richard Jomshof (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-04
Granskad
2017-10-04
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utländska medborgare med kopplingar till islamistiska terroristnätverk ska utvisas med omedelbar verkan med ett livstidsförbud att återvända och tillkännager detta för regeringen.
 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva det svenska medborgarskapet för jihadresenärer med dubbelt medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.
 3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för tidigare utländska medborgare med svenskt medborgarskap som väljer att åka på s.k. jihadresor, även i de fall man görs statslös, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hösten 2012 uppmärksammade svenska medier en rekryteringsfilm för islamister i Syrien. Till tonerna av muslimska kampsånger framför maskerade män med automatvapen och al-Qaida-flagga ett islamistiskt budskap. Det speciella med den här filmen är att den framförs på svenska av en grupp som kallar sig Svenska Islamkrigare. En muslimsk man förklarar att filmen riktar sig till alla muslimer i Sverige, samtidigt som han uppmanar dem att resa till Syrien och slå följe med hans islamistgrupp. Jihad är obligatoriskt för alla som tror på Allah, obligatoriskt i Sverige och i hela världen, säger han bland annat.

Säpo har vid flera tillfällen konstaterat att vare sig utländska separatister, vänster- eller högerextrema grupper utgör något konkret terroristhot mot Sverige. Det gör däremot radikala muslimer och återvändande så kallade jihadresenärer, vilka utgör ett potentiellt attentatshot mot Sverige enligt Säpo. Man pekar på kontakter mellan radikala muslimer i Sverige och utländska terroristnätverk. Det stora problemet och den stora risken inträffar när dessa jihadister återvänder, eftersom det primärt är i denna grupp presumtiva terrorister rekryteras.

Det sistnämnda är mer aktuellt än någonsin tidigare eftersom antalet återvändande jihadister förväntas öka i takt med att IS nu tappar mark i Syrien och Irak. Säpo räknar med att omkring 300 individer rest till Syrien och Irak sedan 2012 för att strida för våldsbejakande islamistiska grupperingar. Sannolikt är mörkertalet stort. (Källa: SVT, Terrorexpert: Många IS-återvändare inom ett år, 27 sep 2016.)

Undfallenheten från övriga partier är skrämmande. I stället för kraftfulla insatser som gör verklig nytta, förespråkar regeringen en politik som innebär att jihadresenärer välkomnas tillbaka till Sverige, in i det svenska samhället. Till detta kommer det senaste årets mer eller mindre okontrollerade massinvandring och nedmonterade gränser, vilket inneburit att radikala muslimer strömmat in i Europa och Sverige med myndigheternas goda vilja.

Att situationen är mer eller mindre utom kontroll visar det ökade antalet islamistiska terrorattentat på europeisk mark de senaste åren. Det rör sig om en rad fruktansvärda attacker på det demokratiska samhället där muslimer mördat oskyldiga medborgare genom att hugga ihjäl dem, skjuta ihjäl dem, spränga ihjäl dem och köra över dem med lastbil.

För Sverigedemokraterna är det dock mycket enkelt: Samtidigt som gränserna återupprättas och massinvandringen stoppas, ska utländska medborgare med kopplingar till islamistiska terroristnätverk utvisas med omedelbar verkan, med ett livstidsförbud att återvända.

Vidare bör det vara möjligt att dels upphäva det svenska medborgarskapet för jihadresenärer med dubbelt medborgarskap, dels upphäva medborgarskapet för tidigare utländska medborgare med svenskt medborgarskap som väljer att åka på så kallade jihadresor, även i de fall man görs statslös. Regeringen bör snarast återkomma med ett lagförslag i frågan.

 

 

Richard Jomshof (SD)

 

 

Yrkanden (3)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utländska medborgare med kopplingar till islamistiska terroristnätverk ska utvisas med omedelbar verkan med ett livstidsförbud att återvända och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialförsäkringsutskottet
  Betänkande 2017/18:SfU15
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 • 2.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva det svenska medborgarskapet för jihadresenärer med dubbelt medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Konstitutionsutskottet
  Betänkande 2017/18:KU34
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 • 3.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för tidigare utländska medborgare med svenskt medborgarskap som väljer att åka på s.k. jihadresor, även i de fall man görs statslös, och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Konstitutionsutskottet
  Betänkande 2017/18:KU34
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.