Kraftigare påföljd vid brott mot djur

Motion 2023/24:1769 av Michael Rubbestad (SD)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-04
Granskad
2023-10-04
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i juridisk mening jämställa ett djur med en människa i beroendeställning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett djur i strikt juridisk mening är att likställa med ett ”ting”. En hund är detsamma som en bil, en katt är detsamma som en tv. Eftersom djur inte fullt ut erkänns som levande varelser så är påföljden vid ett brott som drabbar ett djur, exempelvis djurplågeri, inte kraftigare än vid skadegörelse eller stöld.

Som konkreta exempel kan nämnas att en man som misshandlat sin katt till döds erhöll böter på motsvarande 10 500 kronor, eller att en förövare som låtit en hund stå i löplina så pass länge att inte längre någon muskelmassa på kroppen existerade och klorna förväxt dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter – detta trots att djurskyddsinspektörerna enligt tidningen Djurskyddet aldrig under sina 20 år i yrket hade sett någonting värre.

Genom att rent juridiskt likställa ett djur med en människa i beroendeställning, såsom ett barn eller en brukare inom vården, kan kraftigare påföljder utdelas när ett brott mot djur begås.

 

 

 

Michael Rubbestad (SD)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i juridisk mening jämställa ett djur med en människa i beroendeställning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2023/24:JuU20

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.