Till innehåll på sidan

Konvertiters situation i Mellanöstern

Motion 2009/10:Sf340 av Dan Kihlström och Eva Johnsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av asylrätten.

Motivering

Personer som lever i Mellanöstern och konverterar från islam till en annan religion, exempelvis kristendom, lever ofta under dödshot och kan inte öppet bekänna sig till sin nya tro. Det är människor som är i stort behov av skydd. Fram till 1995 ansåg Migrationsverket att detta var synnerliga skäl för att beviljas asyl i Sverige, men det ändrades 1996. De senaste åren har vi sett flera fall där människor fått avslag på sin asylansökan, trots att de kommer att leva under ständigt hot när der återvänder hem på grund av att de konverterat.

Kristnas situation i Mellanöstern är väldigt svår. I Irak har en stor del av de kristna konvertiterna tvingats fly de senaste åren. De kristna utsätts mord, förföljelse, våldtäkter och trakasserier. Kyrkor bränns ner, andra är ockuperade av sunni- eller shiamuslimska extremister.

Även i Iran är konvertiters situation svår. I Iran är det olagligt att byta religion och det ses som ett brott mot islam och en förolämpning av profeten Mohammed. Att konvertera kan straffas med döden. På senare tid har arresteringarna av kristna ökat i landet. Rapporter från bland annat UNHCR visar att konvertiter försvinner och sannolikt dödas i Iran.

Enligt svensk asylrätt är den som har starka skäl till att vara rädd för till exempel dödsstraff eller tortyr skyddsbehövande och kan få stanna i Sverige. Idag uppmanas personer som söker asyl i Sverige, just på grund av att de är konvertiter, eller som under sin tid i Sverige konverterat från islam till kristendom, men fått avslag, till att hålla låg profil med sin religion eftersom de då inte längre är intressanta för myndigheterna.

Det visar på en bristande kunskap om religionsutövande. Det är naturligt för de flesta som erkänner sig till en religion att inte vilja smyga med den. Det är inte acceptabelt att regelverk och kriterier tillåter att människor skickas tillbaka till det land de flytt ifrån för att leva i ett förtryck och under dödshot på grund av sin tro. Att värna om religionsfrihet innebär att människor inte ska behöva ligga lågt med sin religiösa övertygelse.

Migrationsverket har nyligen informerat om att man startat ett nätverk för att uppmärksamma homo-, bi- och transsexuellas situation gällande asylfrågor. Sexuell läggning kan vara betydelsefullt när verket tar beslut om uppehållstillstånd skriver man på sin hemsida.

Migrationsverket agerar i hbt-frågorna på ett förebyggande och strategiskt riktigt sätt. Nätverk jobbar med att få en samlad bild av hur hbt-relaterade frågor ska hanteras.

Det finns anledning att använda sig av liknande strategi och metod gällande asyl och religion.

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen, vilka Sverige har ratificerat, fastlår att varje människa har rätt till religionsfrihet. Det innefattar frihet att byta religion eller tro. Ingen människa ska behöva hålla låg profil om sin tro för att undgå förföljelse, dödsstraff, omänsklig behandling eller bestraffning. Den personen är i så fall i behov av skydd.

Människor som får asyl i Sverige ska naturligtvis ha skäl till det. Men de regleringar som dessa beslut fattas utifrån får inte vara så snäva att människor som verkligen behöver skydd faller utanför. Detsamma gäller att den landinformation som används vid bedömningarna alltid måste vara uppdaterad. Stor hänsyn måste tas till rådande omständigheter i landet och på grund av detta behövs en flexibilitet i regleringen. Därför bör den praxis och landinformation som idag används vid bedömningar gällande konvertiter ses över.

Stockholm den 25 september 2009

Dan Kihlström (kd)

Eva Johnsson (kd)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av asylrätten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.