Kommunal utvecklingsgaranti för ungdomar 20-24 år
Motion 1998/99:A273 av Peter Pedersen och Ulla Hoffmann (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Arbetslösheten är fortfarande mycket hög i Sverige, inte minst bland ungdomarna. Krafttag måste till om vi inte skall förlora en hel generation. Den höga ungdoms-arbetslösheten är extra tydlig i många mindre orter. Det leder till att många ungdomar flyttar in till länscentra eller andra större städer i hopp om att få ett arbete. De misslyckas ofta med detta och har på köpet tappat bort sin sociala trygghet. Det krävs nu kraftåtgärder för att möjliggöra utbildning och/eller arbete för ungdomar. Idag tvingas många ungdomar dessutom bo kvar hemma långt efter det att de blivit myndiga och gått ut gymnasieskolan. De är vuxna, men saknar arbete och därmed inkomster. Det leder till olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som inte ger några större inkomster eller möjligheter att leva ett självständigt liv. De tvingas därför bo kvar hemma och risken ökar att de successivt förlorar tron på sig själva och på samhället.
Socialtjänstlagen
I socialtjänstlagen (SOL) § 6 under rubriken Rätt till bistånd framgår bl.a. följande: "Den enskilde har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och sin livsföring i övrigt, om hans behov inte kan tillgodoses på annat sätt. Den enskilde skall genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå." I § 7 framgår vidare: "Socialnämnden skall i sin verksamhet främja den enskildes rätt till arbete, bostad och utbildning."
Idag tillämpas i praktiken en lägre socialbidragsnorm för hemmavarande ungdomar. Denna gäller i princip så länge de bor kvar hemma hos föräldrarna och det innebär givetvis att ungdomarna inte har möjlighet att leva ett vuxet liv, med ett eget boende osv. För äldre personer, som har otillräckliga inkomster, ligger socialbidragsnormen på ca 3 000 kr för en ensamstående sedan vissa utgifter är betalda. Det finns idag ingen tydlig gräns när den enskilde biståndssökaren anses tillräckligt vuxen för att erhålla den högre socialbidragsnormen och inte heller vid vilken ålder en person skall ha rätt till egen bostad. Ofta blir det i praktiken så att de ungdomar, som kommer i allvarlig konflikt med sina föräldrar eller blir förälder i tidig ålder, kan erhålla stöd för egna boendekostnader, medan de andra får bo kvar hemma.
Detta synsätt har också slagits fast av Regeringsrätten.
Statligt utvecklingsbidrag för ungdomar 20-24 år
Det så kallade utvecklingsbidraget för ungdomar mellan 20 och 24 år infördes genom ett beslut i Sveriges riksdag i december 1997. Kommunens skyldighet att erbjuda denna ungdomsgrupp en aktiverande och utvecklande insats på heltid inträder om arbete, reguljär utbildning eller lämplig arbetsmarknadspolitisk åtgärd inte kunnat erbjudas av arbetsförmedlingen inom 90 dagar från det att den unge anmält sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen.
Ersättningsnivåer
För deltagare i kommunalt anordnad utvecklingsinsats gäller följande ersättningar:
a. Deltagare som har rätt till ersättning från a-kassa, antingen i form av grundbelopp eller inkomstrelaterad ersättning, får statligt utbildningsbidrag som motsvarar arbetslöshetsersättningen.
b. Till den som uppbär försörjningsstöd enligt 6 § socialtjänstlagen vid påbörjande av utvecklingsinsats, eller får beslut om sådant försörjningsstöd under pågående utvecklingsinsats, skall kommunen betala utvecklings- ersättning som motsvarar försörjningsstödet.
c. Övriga får 1 967 kr/månad i utvecklingsersättning. Ersättningen betalas ut av kommunen som sedan blir ersatt av staten för detta. Det utgår också vissa ersättningar för kommunens administration av detta utvecklingsbidrag.
I normalfallet skall den som vägrar delta i utvecklingsinsats inte ha rätt till försörjningsstöd, så kallat villkorat bistånd.
I Kommunförbundets cirkulär 1997:210 gällande utvecklingsgarantin finns följande frågeställningar.
Fråga: Kan kommunen betala en högre ersättning än 1 967 kr till ungdomar som inte har rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen?
Svar: Enligt kommunallagen kan kommunen betala ut bidrag till individer om det finns författningsstöd för det. Något sådant finns inte för att betala ut mer än 1967 kr utan prövning mot socialtjänstlagen. Det går alltså inte att införa en generell ersättning utan biståndsprövning.
Fråga: Får kommunen ersättning med 1 967 kr i månaden från staten för de som får högre ersättning efter prövning mot socialtjänstlagen?
Svar: Nej, det är bara de som endast har 1 967 kr i månaden som staten betalar för.
Konsekvenser av dagens utvecklingsbidrag
Väljer en kommun att erbjuda samtliga ungdomar någon form av framåtsyftande aktivitet med en ersättning som motsvarar ett ungefärligt försörjningsstöd, ca 5 000 kr, får kommunen stå för hela kostnaden om insatsen är generell. Det går med gällande regler inte att ha en generell regel för bidrag, det krävs biståndsprövning och författningsstöd.
Det är givetvis förödande för ungdomar att bli passivt bidragsberoende. Däremot skulle sannolikt aktiverande insatser i form av ett utökat utvecklingsbidrag, dvs. det statliga utvecklingsbidraget kombinerat med ett nytt, kommunalt utvecklingsbidrag, ha stora fördelar. Det skulle innebära ökad aktivitet och en rimligare ersättning till den enskilde ungdomen, som åtminstone skulle få bättre förutsättningar att leva ett självständigt, vuxet liv med möjlighet till eget boende. Det skulle också innebära höjd livskvalitet, ett större självförtroende och en större framtidstro för många ungdomar. Detta skulle sannolikt leda till en minskning av mer negativa sociala kostnader för samhället i framtiden. Många kommuner dras med stora kostnader för tomma lägenheter. Med ett "kommunalt-statligt utvecklings- bidrag" enligt ovan skulle ett stort antal lägenheter få nya hyresgäster och då skulle berörda kommuner kunna behålla en del av de stora skattemedel, som utbetalas årligen till de egna bostadsbolagen för att täcka deras förluster p.g.a. outhyrda lägenheter. Med nuvarande regler skulle emellertid kostnaden för en sådan åtgärd helt belasta den enskilda kommunen, vilket är ekonomiskt ogenomförbart. Vi vill därför att regeringen skyndsamt utreder möjligheten för att de kommuner som vill införa en generell ersättning utan biståndsprövning för de ungdomar som omfattas av den kommunala utvecklingsgarantin kan göra detta utan att kommunen samtidigt förlorar det statliga stödet.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning om den kommunala utvecklingsgarantin.
Stockholm den 28 oktober 1998
Peter Pedersen (v) Ulla Hoffmann (v)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning om den kommunala utvecklingsgarantin.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning om den kommunala utvecklingsgarantin.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.